Hopp til innhold

– Trolig en av de verste katastrofene i historien

Skadene etter jordskjelvet i Japan kan beløpe seg til 35 milliarder dollar. Da har man ikke regnet med alle skadene tsunamien har forårsaket.

Video Rørende familiegjenforening i Japan

Video: Mange savende mennesker og en rørende familiegjenforening i Japan.

23.42: Tokyo electric power company (TEPCO) varsler at det radioaktive nivået utenfor Fukushima Daiichi-kraftverket har steget, skriver Reuters på Twitter.

22.44: Japanske myndigheter har fortalt Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at nivået av radioaktiv stråling utenfor kraftverket i Onagawa nå er tilbake på normalnivå, melder Reuters.

22.17: Se bilder fra før og etter tsuanmikatastrofen i Japan.

22.10: Japanerne må fra i dag av belage seg på strømrasjonering. På grunn av problemene ved flere atomkraftverk må strømmen kuttes i perioder, melder AFP.

20.57: Amerikanske myndigheter sier de ikke frykter at radioaktive utslipp fra det japanske kjernekraftverkene vil utgjøre noen helsefare om de når USA, melder Reuters.

19.55: Se bildegalleri og grafisk framstilling av tsunamiens ferd gjennom Stillehavet.

19.29: Foreløpige beregninger tyder på at jordskjelvet kan ha ført til skader for mellom 14,5 og 34,6 milliarder dollar, ifølge risikoanalyseselskapet AIR. Da er ikke skadene etter tsunamien medregnet. Selskapet tror katastrofen i Japan vil gå inn på lista over de verste i historien.

18.54: Minst 590.000 japanere er nå evakuert. 380.000 som følge av jordskjelv og tsunami, og 210.000 på grunn av faren for radioaktive lekkasjer, opplyser FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA, ifølge NTB.

18.12: Ifølge operatørene ved Tokai-kraftverket skal reservepumpene fremdeles være i drift, melder AFP.

17.16: Nyhetsbyrået Kyodo melder at kjølesystemet på kjernekraftverket Tokai nummer to i Ibaraki-provinsen har stoppet opp.

17.06: Amerikanske myndigheter fraråder amerikanere å reise til Japan, melder Washington post.

16.42: Norges ambassadør til Japan Arne Walther inviterer alle nordmenn som befinner seg i Japan til informasjonsmøte på ambassaden tirsdag 15. mars.

16.14: Den japanske sentralbanken varsler at de vil pumpe store summer inn i børs-markedene mandag i et forsøk på å stabilisere økonomien, melder AFP.

15.58: Japanske myndigheter sier at det ikke er problemer med noen av kjøleanleggene ved Onagawa-kraftverket, ifølge AFP. Radioaktiviteten som er påvist ved dette kraftverket skal stamme fra et kraftverk i nabofylket.

Onagawa-kraftverket ligger vel 155 kilometer unna de kriserammede kjernekraftverkene i Fukushima.

15.51: Dødstallene har nå steget til 1.353, opplyser japansk politi til CNN.

15.23: Søndag hadde en vulkan som ligger sørvest i Japan, sitt andre utbrudd på tre måneder. Første gang var i januar 2011 etter 52 år i stillhet, skriver AFP.
Det er uklart om vulkanutbruddet har en sammenheng med jordskjelvet som rammet Japan på fredag.

14.48: Det har blitt erklært unntaktstilstand ved et annet japansk kjernekraftverk i Onagawa, melder det internasjonale kjernekraftverks overvåkningsorganet International Atomic Energy Agency (IAEA).

– Japanske myndigheter har informert IAEA om at strømforsyningsselskapet Tohoku har iverksatt den første eller laveste kriseberedskap ved atomkraftverket Onagawa, heter det i en uttalelse fra IAEA.

Det skal ha blitt registrert høye strålingsnivåer og japanske myndigheter undersøker nå kilden til strålingen. Onagawa kraftverket ligger i nærheten av byene Onagawa og Ishinomaki, i Miyagi-distriktet.

14.34: Selskapet som driver Fukushima Daiichi-kraftverket, forbereder seg på å kjøle ned en tredje reaktor med sjøvann, meldte nyhetsbyrået Jiji søndag.

14.23: Mer enn 1300 mennesker har nå blitt bekreftet døde. melder japansk TV. I Miyagi-distriktet har 515 mennesker mistet livet. Politiet Miyagi-distriktet regner med at antall døde i deres distrikt vil overstige 10 000.

Soldater bærer ut en død person

Soldater bærer ut en død person funnet i ruinene.

Foto: JIJI PRESS / Afp

14.16: – Det er 70 prosent sjanse for at et etterskjelv med en styrke på 7 eller høyere kan komme i løpet av de tre neste dagene, sier japanske myndigheter søndag.

14.02: Nyhetsbyrået Kyodo melder at enda en by i Japan, Higashimatsushima i Miyagi-distriktet har meldt 10 000 av sine innbyggere savnet.

13.34: Katastrofeanalyse-selskapet AIR Worldwide anslår at beløpet på forsikrede økonomiske tap som følge av jordskjelvet er mellom 14,5 og 34,5 milliarder dollar, skriver BBC. Beregningene inkluderer ikke skadene som har blitt gjort av tsunamien.

Video Se ødeleggelsene fra luften

Se de enorme ødeleggelsene fra luften.

13.30: Redningsarbeidere går gjennom restene av sammenraste bygninger og knuste biler på jakt etter overlevende i Japan. Hittil har de funnet flest omkomne og ikke så mange overlevende i sine søk gjennom ruinene.

– Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å overstige 10.000, sier Naid Takeuchi, politisjef i Miyagi-regionen til den japanske kringkastingen NHK.

13.16: Frankrike anbefaler sine borgere til å forlate Tokyo-området i Japan, på grunn av fare for flere jordskjelv og usikkerheten omkring kjernekraftverket i Fukushima, melder Reuters.

12.52: Lokalbefolkningen som har stått i kø for å få rent drikkevann ved et hjelpesenter i Koriyama, har nettopp blitt fortalt at det ikke er noe mer vann igjen, twitrer The Globes journalist Mark MacKinnon som befinner seg i Japan.

Video Det meste er knust

VIDEOREPORTASJE: Det meste er knust

12.03: Japans statsminister Naoto Kan ber det japanske folket om hjelp til å skape «et nytt Japan».

Japans statsminister Naoto Kan

Japans statsminister Naoto Kan

Foto: KYODO / Reuters

– Denne naturkatastrofen for den største krisen Japan har vært i siden slutten av andre verdenskrig, sa Kan i en pressekonferanse søndag.

11.42: – Jordskjelvet vil ha en betydelig påvirkning på vårt lands økonomi, sier statssekretær Yukio Edano.

Analytikere har anslått at det vil ta uker før man får en god oversikt over skadene naturkatastrofen har gjort på Japan og landets økonomi, skriver AFP.

11.21: Mer enn 310 000 mennesker har evakuert hjemmene sine nordøst i Japan etter det kraftig jordskjelvet som rystet regionen fredag​​, melder den japanske tv-kanalen NHK.

11.07: – Japan er et land som er godt prøvet i å håndtere slike situasjoner, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Utenriksministeren sier at Norge står klar i beredskap til å trå til på kort varsel om behovet melder seg.

11.01: Japansk meterologiske institutt har avblåst alle tsunamivarsler for Japan.

Hiromitsu Shinkawa
Foto: Ap

10:49: En 60 år gammel japansk mann ble reddet av den japanske marinen etter å blitt funnet klamrende fast på et stykke av hustaket sitt, 15 kilometer ute til havs.

10.09: Utenriksdepartementet opplyser til NTB at det ikke lenger er savnede nordmenn etter jordskjelvet i Japan og at alle nordmennene er i god behold.

Jipppppiiiii! Da har vi fått beskjed om at Jonas har det bra! Rektor på skolen hans kom igjennom på telefon til ambassaden. Nå er vi bare lettet, og ser bare fram til å få snakket med han.

Tidligere Ap-politiker Bjarne Håkon Hanssen / SMS til NRK

Bjarne Håkon Hanssens sønn Jonas befant seg midt i det verst rammede området i Japan.

09.27: Alle hotellene i Fukushima-distriktet har blitt stengt på grunn av vannmangel, skriver BBC.

09.12: Japans statsminister Naoto Kan har beordret at antall soldater som deltar i redningsarbeidet skal dobles, melder japansk TV.

– 100 000 soldater, som utgjør om lag 40 prosent av de væpnede styrkene i Japan, vil delta i redningsarbeidet innen en dag eller to, sier forsvarsminister Toshimi Kitazawa.

08.58: Antall nordmenn UD ikke har kommet i kontakt med og som kan befinne seg i jordskjelvrammede områder i Japan, er nede i tre, melder NTB.

08.20: Politiet frykter at over 10.000 personer har mistet livet i det jordskjelvrammede Miyagi-området i Japan, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Video Slik rammet tsunamien Kamaishi

VIDEO: Slik rammet tsunamien byen Kamaishi.

08.04: Det er fare for eksplosjon ved nok en reaktor ved kjernekraftverket i Fukushima, advarer japanske styresmakter. De tror likevel at reaktoren vil klare å stå i mot, slik reaktor nummer 1 gjorde på lørdag.

Samtidig varsler regjeringen at de vil kutte strømmen flere steder, for å spare elektrisitet.

07.56: Om lag 900 mennesker er så langt bekreftet døde, men ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyoto har troli i underkant av 2000 mennesker mistet livet som følge av jordskjelvet og tsunamien.

07.44: Jordskjelvet fra fredag er oppgradert fra 8.8 til 9.0 i styrke, opplyser det japanske Meteorologiske Institutt.

Det er bare registrert fire like store eller større skjelv i hele verden.

07.37: Så mange som 160 personer kan ha vært utsatt for radioaktiv stråling ved de to jordskjelvrammede kjernekraftverkene i Fukushima.

Ni personer har allerede vist tegn på mulige stråleskader.

07.33: Natt til søndag (norsk tid) ble det gjort et nytt stort likfunn på mer enn 200 personer i den nordøstlige byen Higashimatsushima, opplyser japansk politi.

Video Direkte fra tsunamirammede Japan

SISTE NYTT

Siste nytt