Hopp til innhold

– Måtte snu 1200 km fra polpunktet

CHRISTCHURCH/OSLO (NRK) Mens «Berserk» forsvant i Sørishavet var kaptein Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) kommet 120 kilometer inn mot Sørpolen. De hadde fremdeles 1200 kilometer igjen til polpunktet.

Jarle Andhøy

«Berserk»-kaptein Jarle Andhøy avviser kritikken mot ekspedisjonen.

Anders Magnus, New Zealand
Foto: NRK

Det sier Lou Sanson, leder for det newzealandske Polarinstituttet, til Christchurch-avisen The Press i dag.

Han har kritisert «Berserk»-ekspedisjonen før, da han uttalte at det var uforsvarlig å kjøre ATV-er (motorkjøretøy med fire hjul) på Antarktis like før vinteren.

Det har vært ukjent om Andhøy og Massie nådde inn til polpunktet.

Hadde 1200 kilometer igjen

– De to (Jarle Andhøy og Samuel Massie) satt fast mellom issprekker i en snøstorm med 20 minusgrader. Hvorfor noen vil bruke et motorkjøretøy på Antarktis på denne tiden av året, er helt uforståelig for oss, sa Sanson til Radio New Zealand, ifølge helgens utgave av avisen Sunday Star Times.

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Jarle Andhøy og Samuel Massie kom til New Zealand i går.

Foto: Anders Magnus / Foto

Veien inn til polpunktet fra stedet Andhøy og Massie ble satt av, er lang. Ifølge Sanson kom de bare 120 kilometer av gårde, før de ble kalt tilbake. Da gjensto det fremdeles 1200 kilometer.

Sanson mener både bruket av ATV-er, at de ble sittende fast mellom issprekkene og at de ikke kom lenger, er bevis på en uforsvarlig tur.

Hadde de fortsatt mot polpunktet ville de heller ikke har rukket tilbake til Mc Murdo-basen, der de fikk plass på det aller siste flyet som gikk ut av basen før vinteren. De har også fått kritikk for ikke å ha hatt de riktige tillatelsene før de la ut på turen, og risikerer søksmål i millionklassen.

På vei til Norge nå

Klokken 23.40 i går norsk tid landet Andhøy og Massie i Christchurch i New Zealand, og i klokken 8 i dag morges norsk tid fikk de plass på et fly ut derfra. Nå går ferden mot Norge.

Jarle Andhøy og Samuel Massie fra Berserk lander i Christchurch

Nordmennene fikk plass på det siste flyet ut av Mc Murdo-basen i Antarktis.

Foto: Anders Magnus / NRK

Da NRK møtte Andhøy i Christchurch i går, avviste han kritikken som er kommet mot ekspedisjonen.

– Kaklekoret kan hyle så mye de vil. Vi har gjort jobben vår 110 prosent. Naturen er naturen, havet gir og havet tar, og det vet alle gutta om bord veldig godt, sa Andhøy til NRK i går.

Ifølge den maritime redningstjenesten på New Zealand forsvant «Berserk» under den verste stormen så langt i sommer. Det var vinder opp mot 182 kilometer i timen, og åtte meter høye bølger i området. Om bord i marinefartøyet «Wellington», som også var i området, ble bølgene til is da de traff dekket.

SISTE NYTT

Siste nytt