Hopp til innhold

– Vi har gjort jobben vår

Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy bekrefter at han ikke hadde tillatelse til å seile til Antarktis, men mener naturen og havet er for alle.

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Andhøy var sammen med 18 år gamle Samuel Massie på vei med terrengmotorsykkel inn mot Sydpolen da de fikk høre at kameratene på Berserk hadde sendt ut nødsignal.

Foto: Anders Magnus / Foto

Anders Magnus, New Zealand
Foto: NRK

Jarle Andøy (33) og Samuel Massie (18) som var med på «Berserk»-ekspedisjonen til Antarktis, ankom sent søndag kveld norsk tid Christchurch i New Zealand.

De to nordmennene ankom klokken 23.40 norsk tid (11.40 lokal tid mandag) etter en ni timer lang flytur, med sommersesongens siste ordinære fly ut fra McMurdo-basen i Antarktis.

– Det er usannsynlig at båten har sunket

Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy var sammen med 18 år gamle Samuel Massie på vei med terrengmotorsykkel inn mot Sydpolen da de fikk høre at de tre kameratene på «Berserk» hadde sendt ut nødsignal fra Rosshavet.

Ifølge den maritime redningstjenesten på New Zealand forsvant båten under den verste stormen så langt i sommer. Det var vinder opp mot 182 kilometer i timen, og åtte meter høye bølger i området.

Etter landing sier Andhøy likevel at «Berserk» burde ha tålt uværet den ble utsatt for.

– Det er usannsynlig at den båten har sunket i så enkelt farvann. Det er overraskende. Jeg har vært ute med kapteinen før i dobbel så høy sjø, sier Andhøy.

Andhøy bekrefter at han verken hadde tillatelse til å seile til Antarktis, eller en avtale om sjøredning, slik det også er krevet. Han avviser likevel kritikken fra polarinstituttene i Norge og New Zealand.

Jarle Andhøy

Se reaksjonene til Andhøy etter landing i New Zealand.

– Havet gir og havet tar

– Kaklekoret kan hyle så mye de vil. Vi har gjort jobben vår 110 prosent. Naturen er naturen, havet gir og havet tar, og det vet alle gutta om bord veldig godt, sier Andhøy.

Sea Sheperd-fartøyet «Steve Irwin» avsluttet søndag sitt søk etter de tre savnede, og konkluderer med at mannskapet må ha sunket til havets bunn sammen med seilbåten.

– Disse gutta var eventyrere som kjente til risikoen ved å ferdes i Antarktis. Når man først skal legge ned vandringsstaven, fins det ingen vakrere plass i verden å gjøre det på enn i Antarktis, sier kvartermester Howie Cooke til NRK.no.

– Vil spille playstation

Den 18 år gamle bergenseren Massie sier han ikke vil dra ut på havet igjen med det første.

– Jeg skal spille playstation og samle tankene først, sier han.

Andhøy og Massie forteller at de ikke har dusjet på halvannen måned, og at det har vært få varme måltider underveis.

– Fantastisk, sier de om måltidet de inntok i Christchurch etter landingen.

Andhøy og massie spiser

Det har vært få varme måltider underveis - så maten smakte fantastisk.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Hadde ikke tillatelse

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther sier «Berserk» ikke hadde de riktige tillatelsene før de la ut på ekspedisjonen.

– Først må jeg understreke at det er en dypt tragisk situasjon vi har kommet opp i, spesielt for besetningen på «Berserk» og for familiene, men realiteten er at denne ekspedisjonen ikke hadde tillatelse fra norske myndigheter, sa direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther til NRK i går kveld.

Andhøy og Massie venter på møte med Antarctica NZ

Andhøy og Massie venter på møte med Antarctica New Zealand.

Foto: Anders Magnus / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt