Hopp til innhold

Opprøret sprer seg mot Tripoli

Libyas leder Muammar al-Gaddafi har kontroll over hovedstaden Tripoli, men opprøret i landet sprer seg stadig nærmere hovedstaden.

En opprører i Libya holder opp sin AK-47 Kalashnikov-rifle ved Tobruk

En opprører i Libya holder opp sin AK-47 Kalashnikov-rifle foran en luftvernrakett, på en forlatt militærbase ved Tobruk.

Foto: Hussein Malla / Ap

Opprørere har festet grepet om området mellom grensen mot Egypt og byen Benghazi, over 500 kilometer unna.

Innbyggere samlet utenfor rettslokale i Benghazi

Innbyggere samlet utenfor rettslokale i Benghazi, som nå er under opprøreres kontroll. Libyas tidligere flagg henger over.

Foto: Alaguri / Ap

Det meste av oljen Libya produserer kommer fra sør for Benghazi.

Hele den østlige delen av Libya ser nå ut til å være kontrollert av Gaddafi-kritiske styrker, rapporterer en BBC-journalist som er i landet. Styrkene er en blanding av avhoppede soldater og lokal milits.

Kamper i og ved Tripoli

I områder lenger vest i landet er situasjonen langt mindre oversiktlig. Styrker som støtter Gaddafi kontrollerer grenseposter og veikontrollposter, men virker å miste kontrollen i noen byer og tettsteder.

Opprørere hevder onsdag å ha tatt kontroll over Misurata, et provinssenter 210 kilometer fra hovedstaden Tripoli, ifølge New York Times.

Det har onsdag vært sporadiske meldinger om kamper i og rundt Tripoli.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Opprørere vil kjempe videre i Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Folk sier de vil kjempe videre i Libya, for å få fjernet Muammar al-Gaddafi fra makten.

Minst 640 drept

Muammar al-Gaddafi-dukke henger i Benghazi

Muammar al-Gaddafi-dukke henger til spott og spe i Benghazi.

Foto: Alaguri / Ap

Minst 640 mennesker har blitt drept i Libya i demonstrasjonene mot Gaddafis regime, sier menneskerettighetsorganisasjonen IFHR ifølge nyhetsbyrået AFP. Italias utenriksminister Franco Frattini sa onsdag at over 1000 personer trolig har blitt drept.

Ifølge libyere som har flyktet til nabolandet Tunisia har det vært kamper i to netter mellom opprørere og Gaddafi-lojale styrker i byen Sabratha, vel 80 kilometer vest for Tripoli.

– I hele dag har folk strømmet over grensestasjonen bak meg for å rømme unna volden og blodbadet i Libya, sier journalist Erik Aasheim, som er i Tunisia på oppdrag for NRK.

Folk har kommet med alt de eide. Noen har kommet uten bagasje, fordi de har blitt frastjålet eiendelene på veien.

– Det er stort sett tunisiere som kommer, men svært mange fra Libya har også tatt veien for å søke tilflukt i Tunisia. De blir ønsket velkommen av sine tunisiske brødre og søstre, forteller Aasheim.

De som har prøvd å komme seg ut, har fått en nokså røff behandling. Folk har blitt mishandlet og slått med køller av Gaddafis støttespillere, opplyser journalisten.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Erik Aasheim og Hege Moe Eriksen orienterer om Libya-situasjonen

Erik Aasheim og Hege Moe Eriksen orienterer om Libya-situasjonen.

– Bedre å dø i eget land

Flere tusen libyere har også krysset grensen til Egypt, mens egyptere drar hjem.

– Jeg rømte. Gaddafi dreper folket, hvorfor skulle jeg være der? Vi vil dø hvis vi blir. Han ga folket 24 timer til å stanse demonstrasjonene, sier Mahmoud Hadiya, som har jobbet 18 måneder som bygningsarbeider i Libya.

Egyptere har krysset grensen mot Libya ved Sallum

Flere tusen mennesker har krysset grensen til Egypt fra Libya, som her ved Sallum.

Foto: Tarek Fawzy / Ap

– Jeg pakket bagasjen min så snart talen hans var over. Å dø i vårt land er bedre enn å dø der. Jeg vil forsøke å finne en jobb i Egypt, la han til.

Vel 17.000 egyptere som flyktet fra volden kom til den egyptiske grensebyen Sallum tirsdag og onsdag, ifølge en talsperson for Egypts utenriksminister. Mellom én og en og en halv million egyptere bor i Libya, og to egyptere har mistet livet i demonstrasjonene, ifølge talspersonen.

«Bibelske proporsjoner»

Italia har advart mot en flyktningkatastrofe av «bibelske proporsjoner» etter opptøyene i Libya. Landet har allerede vært opplevd en strøm av flyktninger etter revolusjonen i Tunisia, og myndighetene frykter at situasjonen nå blir langt verre.

Jose Manuel Barroso, EU-kommisjonens sjef, sa onsdag kveld at han vil snakke med italienske myndigheter om den mulige strømmen av flyktninger til landet, melder BBC.

Barroso sa at EU må håndtere situasjonen i tråd med unionens verdigrunnlag. I tillegg er EU klar til å innføre sanksjoner mot Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt