Hopp til innhold

Tilbake til kjerneverdiene!

Tilbake til kjerneverdiene! Det er budskapet til de svenske sosialdemokratene fra partiets krisekommisjon.

Mona Sahlin

Mona Sahlin var mer eller mindre i 20 år regnet som fremtiden til Socialdemokraterna. Nå skal partiet møte fremtiden uten henne - men med gamle verdier i høysetet.

Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

Kommentar Kjell Pihlstrøm

Halvannen måned før den ekstraordinære partikongressen til Socialdemokraterna, tar partiets såkalte krisekommisjon et klart oppgjør med en politikk som i fjor høst førte til det største valgnederlaget i moderne tid.

I en 117 sider lang rapport langer kommisjonen ut mot den avgående partileder Mona Sahlin og hennes valgstrategi og påstår at partiet ikke har vært tro mot sine sosialdemokratiske kjerneverdier.

Det store spørsmålet nå er hvordan Sahlins etterfølger vil stille seg til denne svært selvkritiske rapporten.

Selvplaging

Med hardt tilkjempet tro på bedre tider, presenterte sosialdemokratenes partisekretær Ibrahim Baylani formiddag krisekommisjonens rapport med å uttrykke håp om at det fra nå av må bli slutt på selvplageriet innen sosialdemokratiet.

At det halvåret som har gått siden braknederlaget i valget i fjor høst har vært spekket av selvplageri, er hevet over tvil. At kriserapporten vil feie alle problemer til siden, er langt mer tvilsomt.

Men rett skal være rett: Krisekommisjonen leverer et solid stykke politisk analyse som på mange måter konkluderer med en klar pekefinger om at partiet langt bedre må stå vakt om klassiske sosialdemokratiske verdier i kontrast til den regjerende borgerlige alliansen.

Det betyr for eksempel at det svenske sosialdemokratiske partiet ikke må gå av veien for skatteøkninger der det er nødvendig – for å finansiere store framtidige satsinger på velferd, skole, omsorg og infrastruktur såvel som klimainvesteringer og boligbygging, ifølge kommisjonen.

Den foreslår også gjennom lov å begrense profitt på friskoler og forsterke kommunenes rett til å si nei til nye friskoler.

Dette er et klart brudd med den skolepolitikken partiet gikk til valg med for bare et halvt år siden.

Socialdemokratenes krisekommisjon

Partisekretær Ibrahim Baylan presenterte Socialdemokratenes krisekommisjons rapport 'Omstart för Socialdemokraterna' i dag.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Rødgrønn fiasko

Samtidig gjentar kommisjonen det mange selvkritiske røster i partiet allerede har pekt på, nemlig at sosialdemokratene mistet sin historiske troverdighet i det å være best i Sverige på sysselsetting, og at dette var den aller viktigste forklaringen på fiaskoen i riksdagsvalget.

Likeledes gjentar kommisjonen også hva tunge partimedlemmer har hevdet, nemlig at det rødgrønne valgsamarbeidet med Vänsterspartiet og Miljöpartiet førte til at partiets profil ble ullen og utydelig.

Det er derfor ingen grunn til å tro at de svenske sosialdemokratene ved neste korsvei vil forsøke å gjenerobre regjeringsmakten ved å peke over Kjølen og vise til at Jens Stoltenberg vant to norske valg på rad med sitt rødgrønne alternativ.

Ledervalg bak nedrullede gardiner

Det er ellers grunn til å merke seg at kommisjonen også våger å røre ved noe av det helligste innen den sosialdemokratiske partikulturen, nemlig hvordan partiet velger sine ledere.

Nå gjelder det den pågående, desperate jakten på ny partileder etter Mona Sahlin.

I tråd med all tradisjon ledes den av en valgkomite som arbeider bak nedrullede gardiner uten innsyn for vanlige partimedlemmer.

Krisekommisjonen tar høyrøstet til orde for åpenhet og innsyn og vil ha erstattet valgkomiteens nåværende finsikting av kandidater i det skjulte med en alminnelig medlemsavstemning.

Det skjer altså ikke denne gangen.

Sosialdemokratenes nye leder, hvem det nå enn måtte bli, kommer til å bli valgt på partikongressen i slutten av mars etter alle kunstens sentralistiske regler.

Person foran politikk

Selv om den sosialdemokratiske krisekommisjonen gjør iherdige anstrengelser for å få til en skikkelig rundvask i partiet, opptatt av politiske saker og politisk strategi som den er, kommer likevel nettopp dette ene personspørsmålet til å dominere debatten i og utenfor partiet i ukene som kommer.

Hvem kan lede sosialdemokratiet ut av sin nåværende krise?

Og vil den nye partilederen ta i bruk krisekommisjon mange forslag som verktøy for å lykkes – eller vil 117 sider med ramsalt selvkritikk snart være glemt?

SISTE NYTT

Siste nytt