Hopp til innhold

Teheran frykter Egypt-effekten

Utad hyller iranske ledere hyller revolusjonen som tok knekken på deres erklærte motstander Mubarak. På hjemmebane arresterer de opposisjonelle. I Teheran støter nå demonstranter sammen med opprørspoliti.

Demonstrasjon i Teheran, Iran
Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Mange iranere har i ettermiddag forsøkt å samle seg på Azadi-plassen samt et par andre sentrale plasser i Teheran som er samlingspunkter for protester.

Ifølge et øyenvitne som nyhetsbyrået Reuters har kontakt med, skal det i ettermiddag være noen tusen som marsjerer i Teherans gater. De er oppdelt mange små grupper, i et forsøk på å gjøre seg vanskeligere å angripe.

Formelt skal demonstrasjonene være støttemarkeringer for Egypt, men ingen er i tvil om at det iranske regimet er hovedmålet for protesten. Flere av demonstrantene bærer grønne bånd, et støttetegn for opposisjonen.

Store styrker fra opprørspolitiet er utkommandert, det befinner seg omtrent like mange politimenn som demonstranter på og rundt plassen, samt på andre sentrale steder i den iranske hovedstaden. Også Revolusjonsgarden er ute i gatene, det samme er medlemmer fra den brutale Basiji-militsen.

Ifølge en av BBC s medarbeidere som befinner seg i Teheran, skal politiet ha avfyrt sine første ladninger med tåregass. Flere av demonstrantene skal ha blitt arrestert.

Sammenstøtene startet da noen på Azadi-plassen - eller Frihetsplassen - startet å rope «Død over diktatoren» - slagordet som gjallet over hovedstaden etter det omstridte presidentvalget i 2009 da president Mahmoud Ahmadinejad sikret seg gjenvalg.

Myndighetene har gjort det klart – blant annet gjennom det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA – at de kommer til å slå ned enhver markering og tilløp til demonstrasjoner med hard hånd, og de kaller demonstrantene «konspiratører som ikke er verdt mer enn et lik».

Opprørspolitiet er bevæpnet med batonger, skytevåpen, tåregass og brannslokkingsutstyr. Andre skal være plassert med paintball-pistoler på motorsykler.

Internett skal være blokkert - blant annet i forsøk på å hindre mobilisering gjennom sosiale medier - og nyhetskanaler som kan tas inn via satellitt får sine signaler forstyrret.

Hjemme og ute

Utad har Irans presteregime jublet over revolusjonen i Egypt – som fjernet deres kritiker Hosni Mubarak fra makten.

Mubarak er sterkt forhatt av det iranske regimet som følge av fredsavtalen med Israel og alliansen med USA. Mubarak tok også til orde for strengere sanksjoner mot Iran som følges av deres atomprogram.

– Vi gratulerer de modige og rettferdighetssøkende demonstrantene i Egypt, het det fra uttalelse fra utenriksminister Ali Akhbar Salehi på fredag. Mens landets øverste religiøse leder ayatollah Ali Khamenei kalte det en «islamsk oppvåkning».

Hjemme har pipa hatt en annen lyd. Allerede i forrige uke startet nye arrestasjoner av en rekke opposisjonelle. Opposisjonens to fremste personer er satt i husarrest.

Både Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi sitter nå innesperret i sine hjem. Telefonforbindelsene, både mobil og de vanlige, skal være kuttet, utenfor står iranske politistyrker og passer på. Hjemmesidene Kalem.com og sahamnews.org er blokkert.

Hensikten skal være å hindre Mousavi og Karroubi fra å delta i markeringene.

– Mir Hossein Mousavi og Zahra Rahnavard (ektefelle, journ.anm.) forsøker å forlate hjemmet for å slutte seg til marsjen, men forhindres av sikkerhetspolitiet. Mousavis vakter har fått klar melding fra politiet om at de ikke under noen omstendigheter bør forlate huset sitt, heter det i en melding på Kalem.com som Reuters refererer.

Mehdi Karroubis barn skal være forhindret fra å komme inn i familiens hjem.

 Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi
Foto: Atta Kenare/Behrouz Mehri / Scanpix/AFP

Frykter reprise av 2009

Mousavi og Karroubi søkte i forrige uke om tillatelse til å holde en solidaritetsmarkering for de demonstrerende i Egypt. Avslaget kom sist onsdag, og det ble gitt advarsler om straffeforfølgelse visst markeringene likevel ble holdt.

«I stedet burde Mousavi, Karroubi og andre heller slutte seg til den 32. markeringen av den islamske revolusjon som fant sted i 1979» het det i avslaget fra myndighetene.

32- års-markeringen fant sted på fredag, til sedvanlig feiring og slagord mot Vesten.

Iran-analytikere mener regimet forsøker å hindre at begivenhetene i Egypt blir et påskudd for nye anti-regime-demonstrasjoner. Gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad i juni 2009 opprører fortsatt mange. Både Karroubi og Mousavi stilte som motkandidater til Ahmadinejad.

Allerede i forrige uke, ble en rekke personer som har forbindelser til Mousavi, arrestert.

Mousavi har oppfordret demonstrantene til å forholde seg rolig men besluttsomt, og ikke la seg provosere av at regimet vil svare med vold.

Derimot mener han at voldsbruk fra regimet vil undergrave deres hyllest av de fredelige folkedemonstrasjonene i Tunisia og Egypt - og vise deres dobbeltmoral.

Abdullah Gul og Mahmoud Ahmadinejad

Tyrkias president Abdullah Gul og Irans Mahomoud Ahmadinejad under velkomstseremonien i dag.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Tyrkia modell

Tyrkias president Abdullah Gul kom i dag på offisielt besøk til Iran.

Tyrkia fremheves etter revolusjonene i Tunisia og Egypt som en modell for andre land i Midtøsten, med en sekulær og demokratisk konstitusjon samtidig som det islamistiske partiet AKP styrer landet og respekterer samfunnets institusjoner.

Gul bad på en pressekonferanse alle ledere i regionen om å lytte til folket.

– Vi har sett at når politiske ledere og statsoverhoder ikke lytter eller innfrir kravene som landets folket har, så handler folket slik at kravene kan oppnås, sa Gul mens president Ahmadinejad satt ved han side.

Tyrkia var tross sin tradisjonelle allianse med Vesten en av de første landene som gratulerte Ahmadinejad med seieren i det omstridte valget i 2009, og har som mål å tredoble sin handel med Iran, tross FN-vedtatte sanksjoner.

Skulle det komme til sterke sammenstøt under Guls besøk, vil det bli oppfattet som ydmykende, ifølge internasjonalt diplomati.

Oppfordret til demonstrasjon

I Teheran tidligere i dag klatret en ung mann helt i toppen av en heisekran for å sammenkalle til demonstrasjon mot det sittende regimet.

Mannen truet med å hoppe ned, hvis myndighetenes sikkerhetsapparat forsøkte å røre ham. Fra toppen av kranen bad han det iranske folk møte opp til demonstrasjoner og viftet med et iransk flagg.

Mannen ble visstnok uansett arrestert da han kom ned igjen, ifølge BBCs korrespondent.

Videoer av mannen med det grønne flagget blir nå spredd på sosiale medier som et symbol på solidaritetsmarkeringene.

SISTE NYTT

Siste nytt