Hopp til innhold

Sammenstøt med opprørspoliti

Opp mot 30.000 opprørspoliti står klar til å møte en varslet demonstrasjon i Algerie lørdag. Det har allerede vært sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Video Sammenstøt med opprørspoliti i Algerie

Demonstranter barket sammen med politiet i Algerie.

Befolkningen og opposisjonen i Algerie er oppmuntret av Hosni Mubaraks avgang og utsiktene til reformer i Egypt. Derfor har algerierne varslet demonstrasjon for å få igang reformarbeide også i Algerie.

Les også: Venter demonstrasjoner i Algerie
Les også: Han startet opprøret
Les også: Folket som tente håpet og gnisten
Les også: Demokratiforkjempere krever at presidenten går av i Jemen

Myndighetene har , ifølge den arabiske tv-kanalen Al Jazeera skal myndighetene ha sendt rundt 30.000 opprørspoliti ut i gatene allerede før demonstrasjonen har startet.

Rett før demonstrasjonen skulle starte ble det meldt om sammenstøt mellom demonstranter og politi etter at politiet hadde begynt å arrestere noen av de fremmøtte.

Det skal være mellom 800 og 2.000 demonstranter i gatene.

Politiet holder strategiske punkter

Ifølge organisasjonen «Samling for kultur og demokrati» som er med å arrangere lørdagens demonstrasjon skal marsjen begynne på 1. mai-torget.

Mubarak har falt, vi håper den neste blir Bouteflika

Demonstranter i Algeri i natt

Der har politiet plassert ut mellom 10 og 20 politibusser. Like mange er plassert i en sidegate rett i nærheten, melder den arabiske tv-stasjonen Al Jazeera. De skal også ha tatt kontroll over en del viktige trafikknutepunkt.

Det stopper ikke demonstrantene.

– Vi er klare. Det kommer til å bli en fantastisk dag for demokrati, sier talsmann Mohsen Belabes i «Samling for kultur og demokrati» til tv-kanalen.

Gledesmarkering slått ned i natt

Myndighetene i Algerie har allerede vist at de er villige til å bruke makt for å stagge demonstranter.

Natt til lørdag utbrøt det en spontan gledesdemonstrasjon til støtte for det egyptiske folkeopprøret i Algerie. Det ble raskt slått ned av politiet.

Algeries president Abdelaziz Bouteflika

Algeries president Abdelaziz Bouteflika er villig til å bruke makt for å stagge demonstrantene som krever hans avgang.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Minst ti demonstranter ble skadd i sammenstøtene, melder en talsmann for opposisjonspartiet RCD.

Opposisjonen i Algerie hadde da allerede planlagt en demonstrasjon mot den autoritære presidenten Abdelaziz Bouteflika, i strid med myndighetenes forbud mot demonstrasjoner lørdag.

Men president Hosni Mubaraks fall fredag ettermiddag utløste spontane protester i Alger fredag kveld, og nå opprettholdes altså den varslede demonstrasjonen lørdag..

«Mubarak har falt, vi håper den neste blir Bouteflika», ropte demonstrantene.

Ungdomer marsjerer i Jemen

Også i Jemen har Mubaraks avgang utløst demonstrasjoner.

Flere tusen unge jemenitter har, ifølge AFP, samlet seg i sentrum i Sanaa med krav om at president Ali Abdallah Saleh følger Mubaraks eksempel og trekker seg fra vervet sitt.