Hopp til innhold

Inviterer Det muslimske brorskap til dialog

Den islamistiske opposisjonsbevegelsen Det muslimske brorskap er invitert til en dialog med den nye regjeringen, sier Egypts visepresident Omar Suleiman.

Egypts visepresident Omar Suleiman

Egypts visepresident Omar Suleiman på en direktesending torsdag.

Foto: - / Afp

Visepresidenten kom torsdag ettermiddag med en kunngjøring på statlig egyptisk TV, der han inviterte den forbudte gruppen til samtaler.

Samtalene skal være en del av en dialog med alle opposisjonspartiene i Egypt, sier Suleiman.

Det muslimske brorskap er den mest organiserte opposisjonsgruppen i Egypt, men har vært forbudt siden 1954.Gruppens støttespillere har likevel stilt til valg som uavhengige kandidater.

Video Direkte fra Kairo

Nett-TV: Følg direkte fra Kairo.

Suleiman sier samtidig at han ikke vil godta at andre land blander seg inn i Egypts interne anliggender. USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania har alle bedt om et raskt maktskifte for å få en slutt på uroen i landet.

– Å be Mubarak om å trekke seg umiddelbart er en oppfordring til kaos, sier Suleiman.

Følg: Volden fortsetter i Kairo - opposisjonen nekter å gi seg

Suleiman forsikrer også det egyptiske folket om at heller ikke presidentsønnen Gamal Mubarak kommer til å stille i det kommende presidentvalget. Dermed er enda ett av demonstrantenes krav innfridd.

Suleiman hevder nå at alle kravene er innfridd, og ber demonstrantene om å avslutte protesten.

Omar Suleiman

Visepresident Omar Suleiman

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL / Ap

President Mubarak sa i en direktesendt tale for to dager siden at han ikke er kandidat ved valget.

- Jeg er for gammel og sliten, sa han.

Men det er første gang det kommer direkte løfter om at Gamal Mubarak, som folk har fryktet skulle arve «presidenttronen», heller ikke kommer til å stille til valg.

- Noe av det mest sentrale i løftene fra Hosni Mubarak, var at flere grunnlovstillegg som skal bort. Det var disse grunnlovstilleggene som åpnet for at sønnen Gamal kunne overta. Tilleggene skal nå oppheves av nasjonalforsamlingen, sier NRKs Midtøsten-veteran Odd Karsten Tveit.

Gamal Mubarak, som har vært bygget opp som en mektigere og mektigere partifigur av faren, har vært sterkt mislikt fordi han har stått i spissen for økonomiske liberaliseringsreformer som har rammet deler av befolkningen hardt.

Kan bli midlertidig president

Dette har vært reformer som deler av det internasjonale samfunnet har satt som betingelser, men like fullt har Gamal Mubarak fått deler av skylden. Han har heller ingen militær bakgrunn slik det er vanlig for egyptiske ledere å ha.

Men aller mest skyldes motstanden at Egypt, som på papiret har en demokratisk forfatning, skulle bli et land hvor makten arves i likhet med flere av sine arabiske naboer. Dette har vakt folks raseri.

Da Omar Suleiman i forrige uke ble utnevnt til Hosni Mubaraks første visepresident gjennom 30 år, ble det konkludert at veien opp for Gamal Mubarak ble langt vanskeligere. Nå er den så og si helt sperret, og ett av kravene til demonstrantene oppfylt.

Suleiman, som er general og inntil i forrige uke var landets etterretningssjef, regnes som en av de mest aktuelle som midlertidig president hvis Mubarak presses til å gå av før september.

Fått reiseforbud og skal etterforskes

Hosni Mubarak taler

President Hosni Mubarak.

Foto: - / Afp

Flere tidligere ministre og høytstående tjenestemenn har også
fått reiseforbud og bankkontiene sine fryst inntil «lov og orden er gjeninnført og etterforskning gjennomført».

En av dem er den tidligere så fryktede innenriksministeren Habib al-Adly, som beordret det minst like fryktede sikkerhetspolitiet til å gå løs på anti-Mubarak demonstrantene forrige fredag, skal settes under etterforskning.

Den nye statsministeren Ahmed Shafiq sa i sin tale i dag at det vært påfallende få politistyrker å sette inn for å skille Mubarak-motstandere og tilhengere de siste to dagene.

Tre andre som nå skal granskes, er tidligere boligminister Ahmed el-Maghrabi, tidligere turistminister Zuhair Garana og Ahmed Ezz, en velstående forretningsmannen og eks-politiker som meldte seg ut av Mubaraks Nasjonaldemokratiske parti på lørdag.

Slipper fanger

Visepresident Suleiman har også beordret at alle unge demonstranter som er arrestert, men som ikke har utøvd vold, skal slippes fri.

Hvor mange som er arrestert, er usikkert. Men det anslås at minst 1000 personer er pågrepet siden demonstrasjonene startet forrige tirsdag.

I likhet med statsminister Shafiq lovet han at hendelsene de to siste dagene, med omfattende voldsbruk spesielt fra Mubarak-tilhengere, skal etterforskes og de som er skyldige skal straffes.

Det siste døgnet er i underkant av 1000 såret og ti er drept eller omkommet. Suleiman hevder volden er resultatet av en konspirasjon, og sier dette vil bli gransket.

SISTE NYTT

Siste nytt