Hopp til innhold

Krever at Mubarak går av før fredag

Den forhatte egyptiske innenriksministeren Habib e-Adeli måtte i dag gå fra posten. Men det monner ikke for rasende demonstranter, som vil at han får følge av presidenten selv.

Demonstrasjoner i Kairo

Protesterende landsmenn av president Hosni Mubarak viste med tydelighet at de mener han sitter på overtid, ut i fra hvor mange amerikanske presidenter han har overlevd.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Egypts president Hosni Mubarak

Egypts president Hosni Mubarak tar den nye regjeringen i ed.

Foto: Ap

Egypts president Hosni Mubarak utnevnt mandag to nye ministre i regjeringen til statsminister Ahmed Shafiq, den tidligere offiseren som tok over som statsminister før helgen.

Ifølge Al Jazeera er den pensjonerte generalen Mahmoud Wagdy utnevnt til ny innenriksminister. Wagdy var tidligere sjef for Egypts fengselsvesen.

Kandidater vegret seg

Ifølge kilder i regjeringskontorene skal flere spurte ha vegret seg for å ta jobben før Wagdy sa ja.

Habib e-Adeli ble sparket på grunn av opprørspolitiets brutale maktbruk under demonstrasjonen på fredag.

Det var noen timer i formiddag svært uklart om hvem som var landets finansminister. Flere navn verserte før det ble klart at Samir Radwan overtar, og får den vanskelige jobben med å innfri kravene om økonomisk utvikling.

Egypt har sakket økonomisk og industrielt akterut i mange år, og har de siste tiårene blitt holdt oppe av en massiv bistand fra USA.

Flere andre ministre beholder sine poster, blant annet forsvarsminister Mohammed Tantawi og utenriksminister Ahmed Aboul Gheit. Også landets oljeminister og arbeidsminister fortsetter.

Ellers beholder de øvrige ministrene jobbene sine.

Men dette er ikke nok for rasende egyptere. Det monner lite med Habib e-Adelis avgang i dag og ny statsminister og ny visepresident før helgen.

Flere tusen samlet seg på Tahrir-plassen i sentrum av hovedstaden for nok en protestmarsj. Portforbudet som inntrådte klokken 14 blåste de en lang marsj i. .

Demonstrantene sier til internasjonale nyhetsbyråer at målet er å få Mubarak til å gå av innen fredag.

Opposisjonen legger planer

Representanter for ulike opposisjonsgrupper, som spenner fra Det muslimske brorskapet til Det liberale partiet og mer løselig organiserte grupper, skal etter sigende møtes i ettermiddag for å diskutere den videre strategien for protestene.

En talsmann for Det muslimske brorskapet sa at de skulle drøfte om fredsprisvinner Muhamed ElBaradei skulle få rollen som felles talsmann, mens ElBaradeis bror avviste at det var kalt inn til et slikt møte.

Uansett, ute i gatene i dag var flere kjente opposisjonelle.

– Det egyptiske folket utviser stort mot, og jeg mener løsningen til landets fremtid ligger i disse protestmarsjene. Revolusjonen i Tunisia er en inspirasjon for alle arabiske stater, sa Ayman Nour, som har deltatt siden protestene begynte i forrige uke.

Nour var president Hosni Mubaraks sterkeste utfordrer under presidentvalget i 2005, da det for første gang ble åpnet for flere kandidater. Etter valget ble Nour beskyldt for juks, og fengslet i tre år, anklager de fleste regnet som oppkonstruerte for å bli kvitt en brysom konkurrent. Siden har han ledet an i anti-Mubarak protester.

– Dagen i dag er ulik alle andre dager. Alle er her i dag, sa George Ishak.

Han er grunnlegger av Kefaya-bevegelsen (Kefaya = Nok er nok) som utfordret Mubarak foran valgene til nasjonalforsamling i 2004 om å tillate frie og redelige valg. Nå prøver han igjen i likhet med Nour.

Clinton ber regjeringen besinne seg

USAs utenriksminister Hillary Clinton bad i dag på nytt den egyptiske regjeringen respektere folkets rett til å uttrykke sin mening, samtidig som hun bad både regjeringen og demonstrantene om å beherske seg og avstå fra vold.

Hun oppfordret til en fredelig overgang mellom gammelt og nytt regime, noe som demonstrantene tolker til støtte for seg og sine krav.

Men Clinton forlangte ikke at Mubarak, som har vært en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten, innfrir demonstrantenes krav om å trekke seg.

– Vårt inntrykk er at den egyptiske regjeringen er stabil, og nå søker etter måter å tilfredstille folkets krav og rettigheter på, sa Clinton i ettermiddag.

Også EUs utenriksministre har hatt møte i dag, med Egypt og Tunisia på toppen av agendaen. EU er blitt kraftig kritisert for å ha reagert for sent og for tamt på demokratidemonstrasjonene i de arabiske landene i Nord-Afrika.

EUs utenrikssjef Cathrine Ashton oppfordret Mubarak til å gå i dialog med opposisjonen og dessuten lytte til sitt folk.

– Deres krav om en bedre fremtid er helt legitime. Regjeringens svar bør være klare, raske og reelle. Og samtale med opposisjonen må skje nå, sa Ashton.

EU bad også om at framtidige valg må være frie og rettferdige, noe som ikke har vært standarden til nå.

Hendelsene i Nord-Afrika viser at EU må endre politikken overfor regionen, ifølge Alvaro de Vasconcelos, leder for EU Institute for Security Studies.

– Det må bli slutt på holdningen om at autoritære, såkalte «sekulære» regimer, uansett hvor korrupte og undertrykkende de er, blir sett på som en buffer mot radikale islamister, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt