Hopp til innhold

Opprøret kan spre seg til Sudan

Folk i Sudan følger spent med på hva som skjer i nabolandet Egypt. Landet er i en utsatt økonomisk og politisk situasjon, og enkelte oppfordrer nå til demonstrasjoner.

Omar al-Bashir taler i el Geneina 24 juli 2008

– Vi vil aldri rømme landet vårt, sier Sudans president Omar al-Bashir. Han avfeier et folkelig opprør mot sitt eget regime.

Foto: ABD RAOUF / AP

Rundt 10.000 mennesker har hittil blitt med i en Facebook-gruppe som oppfordrer til demonstrasjoner mot regjeringen søndag, melder nyhetsbyrået AFP.

Sudans president Omar al-Bashir

Bashir er isolert internasjonalt etter at Den internasjonale straffedomstolen i Haag tiltalte ham for påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Det er da de foreløpige resultatene fra folkeavstemmingen i Sør-Sudan er ventet. Trolig blir Sudan delt i to etter.

Samtidig krever opposisjonsledere i hovedstaden Khartoum at det dannes en nasjonal overgangsregjering når sør-delen av landet blir uavhengig.

Opptøyene i Egypt, som har vart i fem dager, resulterte i går i at president Hosni Mubarak sparket regjeringen og lovet reformer.

Sporadiske demonstrasjoner

– Før noe av dette hendte i Egypt, var det allerede en svært ustabil situasjon i Sudan, sier den politiske analytikeren John Ashworth til AFP.

– Det har vært en omrokkering innad i opposisjonen. De har nå våknet opp til det faktum at de må forholde seg til regjeringen i nord når sør blir uavhengig, forklarer han.

Forrige uke sa den islamistiske opposisjonslederen Hassan al-Turabi at et opprør likt det i Tunisia var sannsynlig i nordlige Sudan. Kort tid etter ble han arrestert.

Omfattende økonomisk og politisk misnøye har ført til gatedemonstrasjoner også i Sudan. Disse har likevel vært sporadiske, og hæren har stram kontroll over hovedstaden.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Juba i Sør-Sudan

Demonstrasjon i Juba i Sør-Sudan før folkeavstemningen i sør, hvor et overveldende flertall sa ja til uavhengighet fra nord.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

– Vil aldri rømme

Opposisjonen i Nord-Sudan er av mange ansett som svak og splittet, til tross for ønskene om endring.

Partimedlemmer i Sudans regjerende NCP-parti sier at de ikke frykter et folkelig opprør.

– Enkelte tror at studenene vil komme ut i gatene og fjerne Inqaz, sa Sudans president Omar al-Bashir i en TV-sendt tale tirsdag.

Han brukte dermed navnet på kuppet hvor han selv kom til makten i 1989, og som foregikk uten blodsutgytelser.

– Vi vil aldri rømme landet vårt. Den dagen vi vet at det sudanske folket ønsker at vi ikke skal ha makten, vil vi gå, fastslo presidenten.

Har skjedd før

Sudan-ekspert Roger Middleton ved den London-baserte tenketanken Chatham House advarer mot sannsynligheten for massedemonstrasjoner i Khartoum.

– Jeg er ikke sikker på at den sudanske oponionen er klar for det, sier han.

– Men det som er viktig å huske på, er at dette har skjedd to ganger tidligere i Sudan. Det er altså ikke helt umulig, legger han til.

Både i 1964 og i 1985 ble militærregimer styrtet i folkelige opprør i Sudan.

(Saken fortsetter under bildet)

Skilt for enhet i Sudan, Khartoum

Ifølge enkelte analytikere er regjeringspartiet upopulært på hjemmebane og i den arabiske verden, fordi de ikke klarte å hindre at Sør-Sudan stemte for uavhengighet.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Upopulært regjeringsparti

Bashir er isolert internasjonalt etter at Den internasjonale straffedomstolen i Haag tiltalte ham for påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur i mars 2009.

Ifølge enkelte analytikere er regjeringspartiet upopulært på hjemmebane og i den arabiske verden, fordi de ikke klarte å hindre at Sør-Sudan stemte for uavhengighet.

Tilhengere av løsrivelse for Sør-Sudan

Trolig blir Sudan delt i to etter folkeavstemningen.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Mange i det nordlige Sudan frykter at regjeringen vil innskrenke borgernes rettigheter etter løsrivelsen alle regner med kommer i juli. Bashir har flere ganger sagt at han vil innføre sharia, islamsk lov, hvis det skjer.

Kan bli endringer innenfra

Det er likevel myndighetenes økonomiske utfordringer, samt at de ikke klarer å utvikle regioner som Sør-Kordofan og Darfur, som mest sannsynlig vil ha politisk betydning, sier Al-Tayeb Zein al-Abideen, professor i statsvitenskap ved universitetet i Khartoum.

En slunken statskasse og dyrere importvarer har allerede ført til sparetiltak fra myndighetenes side, som høyere priser på mat og drivstoff.

Abideen tror det kan bli endringer fra innenfra i regjeringspartiet.

– Det er ikke noe demokrati i NCP, og det er presidenten som tar alle de viktige beslutningene. Han kan si hva som helst, og han sørger for at de andre er enige, selv om de ikke liker det han sier, forklarer Abideen.

SISTE NYTT

Siste nytt