Hopp til innhold

Fredsprisvinner reiser til Egypt for å hjelpe demonstrantene

Nobels fredspris-vinner Mohamed ElBaradei vil trosse drapstruslene og dra til Egypt for å støtte demonstrantene ute i gatene.

Mohamed ElBaradei

Egypts unge har mistet tålmodigheten, mener fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Foto: Amr Nabil / Ap

Under valget på nasjonalforsamling i Egypt for to måneder siden var resultatet klart på forhånd, mener ElBaradei. Opposisjonen fikk bare tre prosent av setene i parlamentet, og når USAs reaksjon på valget bare var at de var «skuffet» - så skriver nå ElBaradei i The Daily Beast at han er skuffet over amerikanernes reaksjon.

Denne uken har det egyptiske folket brutt en barriere mot frykten. Og når den barrieren er brutt, er det ikke mulig å stanse dem.

Mohamed ElBaradei

Det er planlagt presidentvalg i september, og de fleste tror at den 82 år gamle presidenten Hosni Mubarak planlegger å enten beholde makten selv eller gi den til sin 47 år gamle sønn Gamal.

– Har ikke noe annet valg enn å gå ut i gatene

– Jeg reiser tilbake til Kairo for å gå i gatene, for ærlig talt så har man egentlig ikke noe valg. Man går ut der med mange andre mennesker og du håper at ting ikke blir voldelig. Men så langt har ikke regimet forstått dette, skriver ElBaradei.

Egypts president Hosni Mubarak

Egypts president Hosni Mubarak.

Foto: - / Afp

ElBaradei mener mange egyptere ikke lenger vil tolerere Mubaraks regjering, selv i en overgangsperiode, og avviser at bare autoritære arabiske ledere som Mubarak kan beskytte verden mot ekstrem islamisme.

– I Egypt er det så mange forskjellige mennesker, og hvis de får sjansen vil de velge en regjering som er moderne og moderat, skriver fredsprisvinneren som i dag bor i Østerrike.

ElBaradei ble tildelt Nobels fredspris sammen med Det internasjonale atomenergibryået (IAEA), som han var leder for, i 2005.

Når han kommer til Egypt vil demonstrantene få et kjent internasjonalt ansikt i kampen mot myndighetene.

Samtidig er ElBaradei lite kjent blant de store massene.

- I fattigkvarterene i Kairo, hvor jeg har oppholdt meg mye i forbindelse med arbeid, er han helt ukjent, forteller sosialantropolog Unni Wikan.

- Men i den egyptiske eliten er han et navn, sier hun.

Video Demonstrasjoner i Suez i Egypt

Klikk på bildet for å se video fra demonstrasjonene i Suez.

Mellom 500 og 1200 arrestert

Minst tre demonstranter har blitt drept i sammentstøt med politiet siden opptøyene brøt løs tirsdag, inspirert av det som skjedde i Tunisia. Demonstrantene har gått løs på politiet ved å kaste stener og bensinbomber, mens politiet harsvart med gummikuler, tåregass og vannkanoner.

Egyptisk demonstrant blir arrestert

En egyptisk demonstrant blir arrestert.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

I går ble det også satt fyr på en offentlig bygning i Suez, og det var sammenstøt utover natten. I dag tidlig melder nyhetsbyrået Reuters at små grupper fremdeles samler seg i Kairo og Suez, og at de blir jaget av politiet.

Så lant har minst 500 personer blitt arrestert, ifølge innenriksdepartementet i Egypt, mens en gruppe advokater hevder at minst 1200 personer er arrestert.

Organiserer seg gjennom sosiale medier

Demonstrantene vil ikke gi seg, og lover at den største demonstrasjonen vil komme etter bønnen på fredag.

«Egypts muslimer og kristne vil komme ut og kjempe mot korrupsjon, arbeidsledighet, undertrykking og fravær av frihet», skriver en aktivist på Facebook.

Demonstrantene har brukt sosiale medier som Twitter og Facebook for å finne måter å samles, men det er kommet rapporter om at disse sidene nå er stengt i Egypt.

Men bare timer etter at det på Facebook ble satt i gang en gruppe for å organisere demonstrasjoner på fredag, hadde gruppen 24.000 medlemmer.

– Har brutt en barriere

Egypts innbyggertall på omtrent 80 millioner vokser med to prosent i året. To tredeler av befolkningen er under 30 år gamle, og denne gruppen står for 90 prosent av arbeidsledigheten. 40 prosent av egypterne må leve for mindre enn to dollar (omtrent 12 kroner) om dagen, og en tredel er analfabeter.

– Som et resultat av dette har landets unge mistet tålmodigheten, skriver ElBaradei.

– Denne uken har det egyptiske folket brutt en barriere mot frykten. Og når den barrieren er brutt, er det ikke mulig å stanse dem.

SISTE NYTT

Siste nytt