Hopp til innhold

Vil ha større norsk nærvær i Adenbukta

Sturla Henriksen i Norsk rederiforbund forstår at rederiene må ta i bruk væpnede vakter mot sjørøverne, og krever at Forsvaret må fremskynde planene om å sende nye styrker til Adenbukta.

Faremo i Adenbukta

Forsvarsminister Grete Faremo på befaring i Adenbukta i 2009. Rederiforbundet mener Norge gjør for lite i kampen mot sjørøvere.

Foto: Forsvaret / Scanpix

Sjørøvervirksomheten i Adenbukta utenfor østkysten av Afrika har tatt seg kraftig opp de siste årene.

Hør saken fra Ukeslutt

Bukta er et av verdens mest trafikkerte handelsfarvann, hvor 90 prosent av all handel mellom Europa og Asia passerer.

Den siste uka ble to norskeide skip forsøkt kapret i området. Det ene klarte å komme seg unna ved at private vakter skjøt mot sjørøverne, mens det andre fikk hjelp av Sør-koreanske spesialstyrker.

Hittil i år er rundt 30 skip utsatt for sjørøverangrep i farvannet rundt Afrikas horn.

Private aktører

Svein Johnsen

Svein Johnsen planlegger å sende en flåte med skip til Adenbukta for å drive privat vakthold.

Foto: Per Foss / NRK
Sturla Henriksen, administerende direktør i Norges Rederiforbund

Sturla Henriksen forstår at rederier leier inn væpna vakter.

Foto: NRK
Roger Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet mener sjørøverproblemet må løses på land.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sjørøvernes herjinger i Adenbukta har skapt et marked for private aktører som ser sitt snitt til å tjene penger på vakthold og forhandlinger i gisselsituasjoner.

NRK har tidligere fortalt om den tyske spesialsoldaten Jan Kestner som jobber med å få løslatt gisler.

Dagens Næringsliv skrev denne uka om den tidligere norske offiseren Svein Johnsen og hans selskap Clear Ocean som vil kjøpe den norske fregatten KNM Horten av Forsvaret for å drive privat vaktvirksomhet i området.

– Det blir en flåte på seks skip, seks helikoptre, ett overvåkingsfly og en drone. Vår policy er at ingen får komme nærmere enn 700 meter fra våre kunder, sier Johnsen til NRK Ukeslutt.

Han forteller at de vil ta alle midler i bruk, også våpen, for å holde sjørøverne unna kundenes skip.

UD satte ned foten

Det fikk Utenriksdepartementet til å steile og utenriksminister Jonas Gahr Støre besluttet derfor å nekte eksportlisens for KNM Horten.

– Forutsetningene er endret. Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sa Støre i en pressemelding i går.

Overfor NRK forteller Johnsen at UDs beslutning ikke får noen konsekvenser for planene hans, og at han derfor vil skaffe skip fra andre steder.

Den tidligere offiseren fra Forsvaret er ikke redd for det som venter ham.

– Jeg har vært tre år i Bosnia, tre år i Kosovo og seks år i Sudan. Man må bare ta det for det det er og ikke utvise cowboyfakter og tro at dette er veldig enkelt, sier Johnsen.

Forstår behovet for bevæpning

Administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen sier til NRK at han forstår at det er et behov for å leie inn væpnede vakter.

– I fravær av militær beskyttelse har vi forståelse for at enkelte rederier velger å beskytte seg med private vakter. Men vi er bekymret for denne utviklingen. Det er fare for at med flere våpen til sjøs vil voldsspiralen og risikoen for sjøfolkene øke, sier Henriksen.

KNM Horten

UD nekter Svein Johnsen å kjøpe den norske fregatten KNM Horten for å bruke den til sjørøverjakt i Adenbukta.

Norge har tidligere vært miltært til stede med fregatten KNM Fridtjof Nansen, men har ikke planer om å sende flere skip før i 2012. Det er ikke raskt nok, mener Henriksen.

– Det er en positiv erkjennelse av Norges ansvar. Men innen den tid har det skjedd flere titusen skipspasseringer med risiko for angrep. Vi ønsker derfor at et bidrag må komme vesentlig tidligere ned og i mellomtiden må vi ha andre bidrag som personell i regionen, sier han.

Det er en positiv erkjennelse av Norges ansvar. Men innen den tid har det skjedd flere titusen skipspasseringer med risiko for angrep.
Vi ønsker derfor at et bidrag må komme vesentlig tidligere ned og i mellomtiden må vi ha andre bidrag som personell i regionen.

– Roten til problemet ligger på land

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet mener Norge allerede bidrar mye i Adenbukta:

– Å bekjempe piratvirksomhet er en meget krevende operasjon hvor Norge både bekjemper ondet på land, men vi skal også tilbake med marineskip. Vi er i en lederrolle i å bekjempe piratvirksomheten på land der den har sitt opphav, sier Ingebrigtsen til NRK.

Han tror ikke det er noen løsning for rederiene å satse på privat, væpnet vakthold:

– Dette problemet bekjemper vi verken med private vaktselskaper eller marinefartøy. Vi må først og fremst bekjempe det på land, sier Ingebrigtsen.

SISTE NYTT

Siste nytt