Hopp til innhold

– Positive samtaler med kongolesiske statsråder

Ambassadør Jon Vea hadde tirsdag samtaler med den kongolesiske utenriksministeren og justisministeren om Tjostolv Moland og Joshua French sin situasjon i Kisangani.

Tjostolv Moland og Joshua French sammen med forsvarerne Guyome Likwela (tv) og André Kibambe

Tjostolv Moland og Joshua French sammen med forsvarerne Guyome Likwela (tv) og André Kibambe under den andre rettsrunden i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ambassadør til Angola Jon Vea

Jon Vea er forsiktig optimist etter møtet med de kongolesiske statsrådene.

Foto: NHO

– Jeg møtte utenriks- og justisministeren, og hadde positive samtaler med dem, sier Vea på telefon fra flyplassen i nabolandet Kongo Brazzaville.

Noe i gjære

Vea har vært i Kinshasa siden lørdag og fikk møtt de to statsrådene tirsdag.

– Vi er nå forsiktige optimister og vil følge opp dette videre, sier Vea.

Utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba har tidligere uttrykt seg positivt i forhold til at de to dødsdømte nordmennene skal overføres fra Sentralfengslet i Kisangani til hovedstaden , men Vea, som har hatt en tett kontakt med myndighetene i Kinshasa, ønsker ikke å kommentere innholdet i samtalene ennå.

– Jeg kan ikke si så mye, men det skjer ting videre, sier Vea.

– Alt mottas med takk

De to nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen håper kongoleserne ikke forsøker å føre sine norske kollegaer bak lyset, og at samtalene gir håndfaste resultater.

– Alt tas egentlig i mot med takk nå, men det er viktig å huske på at positive signaler ikke er det samme som konkret innhold, sier Furuholmen

Familiene til Moland og French og deres støttespillere jobbet i fjor høst for å få på plass de siste brikkene i forhold til den økonomiske kompensasjonen til enka og familien etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Like før jul uttalte Vea at nordmennene kunne bli benådet dersom de ble enige om denne kompensasjon.

– Vi jobber i første rekke for en overflytting til Kinshasa og en aksept for at vi har oppfylt våre forpliktelser, sier Furuholmen.

Enken og familien etter den drepte sjåføren skal nå ha fått overført to eiendommer i sitt navn. To hus som ligger sentralt i Kisangani, like i nærheten av Kongo-floden.

Husen til de etterlatter etter Abedi Kasongo i Kisangani.

Bibiche Olendjekes navn står på skjøtet til huset til høyre, mens resten av familien til Kasongo får huset til venstre.

Foto: Privat

– Familien til Kasongo er kompensert med ca 720 000 kr, og har sagt seg fornøyd. Avtalen er underskrevet og dessuten har de levert en anmodning om benådning. Papirene er i orden med alle stempler, skriver Knut Moland i sin blogg.

Har kostet millioner

Totalt har de to familiene brukt flere millioner kroner de siste 20 månedene. Penger som har gått til mat, medisiner og kompensasjon til enka og familien, men reiser og ulike kongolesiske prosjekter har også kostet dem dyrt.

– Nå er kassa og tom og vi har ikke mer å gi. Dette har kostet og gutta er nå dødsdømte gjeldsslaver, sier Furuholmen, som håper UD kjenner sin besøkelsestid.

– Vi spiller nå på lag med UD, men fortsetter å stresse dem med at de nå må være på banen og følge opp saken og gripe dette momentet, hvis ikke må vi kanskje begynne helt på nytt.

FENGSELSLIVET I KISANGANI

Forholdene i fengselet der Moland og French sitter skal ha blitt verre. Dette bildet er fra i mai i år, da det var forholdvis rolig.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt