Hopp til innhold

Godkjenner ikke nytt Tunisia-styre

Tunisias viktigste fagforening, som spilte en sentral rolle i protestene som førte til presidentens fall, nekter å godkjenne den nye overgangsregjeringen. Landets store islamist-parti er også kritisk.

Mohamed Ghannouchi

Statsminister Mohamed Ghannouchi har utestengt flere partier fra sin samlingsregjering.

Foto: Reuters

Unionen av tunisiske arbeidere, UGTT, tok avgjørelsen på et ekstraordinært møte i dag.

Heller ikke Tunisias islamist-parti Ennahdha ("oppvåkning") støtter den sammensatte regjeringen. Den har flere ministere fra president Ben Alis beryktede regime.

- Alle har rene hender

Men statsminister Mohamed Ghannouchi forsikret tidligere i dag om at de alle har "rene hender" og ikke har deltatt i undertrykkingen.

Flere av de nye ministrene tilhører opposisjonen, mens andre fra Ben Alis regjering fikk lov å bli sittende. Det har falt mange tungt for brystet.

- Vi har forsøkt å få til en miks som samler de ulike maktfaktorene i landet, for å gjøre det mulig å få til reformer, sa Ghannouchi til kritikerne, som frykter at diktaturet under Ben Ali vil kunne fortsette under det nye styret.

Ghannouchi har også lovet å sette fri alle politiske fanger.

Kritiske islamister

Islamistpartiet og kommunistpartiet har vært forbudt i landet i mange år. De er heller ikke tatt med i den nye overgangsregjeringen.

Ennahdha-partiets talsmann kaller det "en regjering av nasjonal eksklusjon" og sier at partiet ikke vil delta i presidentvalget som er utlyst. Men partiet vil delta i en avstemning om nye lover.

- Det blir ingen overgang til demokrati uten Ennahdha, sier talsmann Houcine Jaziri i Paris.

De islamistiske kreftene var i ferd med å overta styret i Tunisia da store deler av opposisjonen ble forbudt på begynnelsen av 90-tallet.

Landets utenriksminister, gjenoppnevnt mandag, lovet i Egypt i dag at overgangsregjeringen vil arbeide med økonomien, korrupsjon og andre problemer som førte til protestaksjonene.

LES OGSÅ: Kjemper for ytringsfrihet i Tunisia

SISTE NYTT

Siste nytt