Hopp til innhold

– Jugoslavisk torpedo drepte Palme

Et av Tysklands største nyhetsmagasiner skriver at mordet på Olof Palme ble bestilt av den hemmelige tjenesten i Jugoslavia.

Olof Palme

Olof Palme ble skutt og drept i Stockholm i 1986. Nå har det kommet nye opplysninger rundt drapet.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON / AP

Den nå 65 år gamle mannen, som skal ha avfyrt skuddene mot den daværende svenske statsministeren for 25 år siden, lever i dag i Zagreb. Der jobber han for et privat sikkerhetsselskap, skriver magasinet Focus.

Informasjonen skal stamme fra et hittil ukjent vitneavhør av den jugoslavisk sikkerhetsoffiseren Vinko Sindicic tilbake i 2008.

Olof Palmes drapssted

Olof Palmes drapssted i Stockholm.

Foto: Hedberg, Frida / SCANPIX

Olof Palme ble skutt og drept 28. februar 1986 i Stockholm. I 1989 ble den uføretrygdede rusmisbrukeren Christer Pettersson funnet skyldig i drapet, men han ble senere frifunnet. Drapet er fremdeles uoppklart.

– Svensk politi ikke interessert

Sindicic skal i dette avhøret ha uttalt at sikkerhetstjenesten i Beograd sendte en person for å drepe Palme. De hadde overvåket den svenske statsministeren i lang tid før de slo til. Ifølge dem var vaktholdet rundt Palme svært dårlig.

Ifølge Focus overleverte tyske myndigheter materialet fra vitneavhøret til det svenske politiet i desember 2008. Svensk politi skal ikke ha henvendt seg siden.

– Tyske myndigheter ble overrasket over at ikke svenskene viste interesse, skriver reporter i Focus Joseph Hufelschulte, som har spesialisert seg på internasjonal kriminalitet og sikkerhet.

Les også: Kommentar: Den svenske idyllen smadret - for tredje gang

Berit Rekaa

Berit Rekaa

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Stadig nye teorier

– Palme var en mann som blir knyttet til konflikter over hele verden, derfor blir alle slike teorier tatt opp og diskutert, sier NRKs tidligere Stockholm-medarbeider Berit Rekaa.

– Det kommer stadig nye teorier, noen er lettere å ta alvorlig enn andre, og dette er kanskje en av dem, sier hun.

– Dette er blitt et traume for sverige, en verkebyll som er vanskelig å håndtere, sier Rekaa.

– Vi skal lese artikkelen

Palmekommisjonen på sin side sier til svenske medier at informasjonen er kjent for dem.

– En del av denne informasjonen fikk vi vite om allerede i 1988, og vi mener at vi fulgte opp dette godt. For et par år siden bestemte vi oss for å legge det sporet dødt, sier Stig Edqvist, leder for Palmekommisjonen ved National Bureau of Investigation, til Svenska Dagbladet.

Edqvist innrømmer at han ikke har lest den tyske artikkelen, og at det kan hende de vil se nærmere på dette.

– Kommer det frem nye opplysninger som gjør at vi må sjekke noe ut, gjør vi selvfølgelig det. Ingenting er konkludert med i denne saken, sier han.