Hopp til innhold

– Hindret at massakren ble verre

Da mannen som drepte seks personer gikk tom for ammunisjon, tok en kvinne fra ham magasinet han forsøkte å fylle i våpenet.

Video Pressekonferanse angående massakren i USA

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Hun ble skadet, men reddet sannsynligvis mange mennesker med sin heltemodige innsats, sier sheriff Clarence W. Dupnik i Pima County, Arizona, om kvinnen som tok et magasin ut av

Den uidentifiserte kvinnen konfronterte mannen som skjøt 20 personer, blant dem kongressmedlemmet Gabrielle Giffords, under lørdagens massakre i Tucson, Arizona.

– Da skytteren gikk tom for ammunisjon, gikk en kvinne opp og dro fra ham magasinet han forsøkte å fylle i våpenet, forteller sheriffen Clarence W. Dupnik i Pima County.

Ni år gamle Christina Green ble skutt i Tucson

Ni år gamle Christina Green var blant de drepte i Tucson.

Foto: Mark Henle / Ap

Sheriffen hyller heltedåden på det politiske møtet.

– Hun ble skadet, men reddet sannsynligvis mange mennesker med sin heltemodige innsats. Han klarte å fylle ammunisjon med et annet magasin, men to menn klarte å få våpenet fra ham, forklarer han videre.

– Dette hindret sannsynligvis at massakren kunne ha blitt enda verre, konstaterer sheriffen.

Magasinfjær klikket

Da kvinnen konfronterte skytteren, hadde han allerede avfyrt et fullt magasin med 31 skudd fra en Glock 9 millimeter-pistol.

Etter at kvinnen hadde revet ut magasinet fra skytterens hender, tok han ut et magasin til, og klarte å lade våpenet.

– Heldigvis klikket fjæren i magasinet, og de to mennene klarte å få det unna ham og holde ham nede til politiet kom, forklarer Dupnik.

Seks personer ble drept og nitten skadd i hendelsen, blant dem en niårig jente og en føderal dommer.

På bedringens vei

Video Dr. Peter Rhee

Alle ofrene som overlevde lørdagens massakre, og som måtte opereres, er på bedringens vei, ifølge legen Peter Rhee.

Foto: Nyhetsspiller

Alle ofrene som overlevdee, og som måtte opereres, er på bedringens vei, ifølge legen Peter Rhee ved University Medical Center i Tucson.

40 år gamle Giffords, som ble skutt gjennom hodet fra en drøy meters hold, er søndag i stand til å kommunisere og følge enkle kommandoer.

– Vi er svært oppmuntret av det, sier nevrokirurg Michael Lemole Jr. ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Politikeren fra det demokratiske partiet ligger i kunstig koma.

– Giffords tilstand er så bra som den kan bli for en som har fått skuddsår i hodet, sier en lege som behandler henne, ifølge Reuters.

Annen gjerningsmann «sjekket ut»

Jared Lee Loughner

Den mistenkte skytteren, Jared Lee Loughner, ble arrestert av politiet kort tid etter massakren.

Foto: Mamta Popat / Ap

Den mistenkte skytteren, Jared Lee Loughner, ble arrestert av politiet kort tid etter massakren. 22-åringen bor i området og har tidligere lagt ut usammenhengende avfeielser av myndighetene på Internett.

Ifølge Dupnik korresponderte Loughner med Giffords' kontor i 2007. Han hadde da blitt invitert til å delta på en lignende tilstelning som den som fant sted lørdag.

FBI-sjef Robert Mueller sier søndag at politiet og FBI jobber døgnet rundt for å finne ut hvorfor gjerningsmannen handlet som han gjorde, og om flere var involvert.

– Vi har offentliggjort et bilde av en mann som ble sett i sammenheng med den mistenkte. Men det betyr ikke at vi tror denne personen tok del i grusomhetene. Men vi må få identifisert ham, forklarer Mueller.

Mannen ble søndag kveld identifisert som drosjesjåføren som kjørte Loughner til stedet. Han er avhørt og sjekket ut av saken.

– For tidlig å spekulere i motiv

Tragedien har ført til flere tiltak for å sikre andre folkevalgte, opplyser FBI-sjefen. Likevel tyder ingenting på at det foreligger trusler mot flere politikere.

FBI-sjef Robert Mueller

– Vi har offentliggjort et bilde av en mann som ble sett i sammenheng med mistenkte, sier FBI-sjef Robert Mueller.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Det er for tidlig å spekulere i motivene hans. I ettermiddag kommer vi kanskje til å få noen flere svar, sier Mueller.

– Vi har opplysninger om at han kjøpte lovlige våpen, en Glock 9 milimeter-pistol, forklarer han, og legger til at avdelingen for alkohol, narkotika og skytevåpen etterforsker saken.

Hatspredning

– Om dette er terrorisme eller ikke, så er Internett en utfordring for oss fordi hatspredning og konspirasjonsteorier er mye mer tilgjengelig enn for 15 år siden. Det gjør at ensomme ulver, eller sinnsyke mennesker som handler alene, lett blir påvirket, mener FBI-sjefen.

Det ser ut som om kongressmedlemmet var målet for hatet hans, legger han til.

– Hatet mot den amerikanske stat og andre ting kan ha innvirkning på en ung mann som allerede sliter psykisk, sier sheriff Dupnik.

SISTE NYTT

Siste nytt