Hopp til innhold

Great Barrier Reef trues av flommen

Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, trues av flommen i det nordøstlige Australia, som tømmer store mengder skittent vann og sedimenter ut i havet.

Great Barrier reef

Great Barrier Reef utenfor kysten av Australia er verdens største korallrev.

Foto: GREAT BARRIER REEF MARINE PARK AUTHORITY / AFP

Det er ennå ikke kjent hva de fulle konsekvensene blir av oversvømmelsene som sender massive vannmasser ut i havet rundt verdens lengste korallrev.

Men forsker Michelle Devlin ved James Cook University sier at det blir en påkjenning for korallene, som dermed kan bli mindre motstandsdyktige neste gang det kommer en syklon.

Elvene har alltid rent ut i havet rundt revet, men nå er det ikke bare regnvann de bringer med seg, men også store mengder sedimenter, næringsstoffer og pesticider.

Flomvann i ukevis

Koraller i Great Barrier Reef

Koraller i Great Barrier Reef.

Foto: Centre for Marine Studies, The University of Queensland/Ove Hoegh-Guldberg/Handout / Reuters

– Det kommer til å bli en «cocktail» av vann som inneholder en mengde ting som korallene ikke nødvendigvis har erfart tidligere. Det er også varmere ferskvann som også vil forstyrre korallene, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Devlin er det observert flomvann utenfor kysten av Rockhampton, der flommen nærmest har isolert byen, og nesten 40 kilometer fra kysten.

Det møkkete flomvannet vil strømme ut i havet og over korallrevet i ukevis.

Det meste av flomvannet kommer ut i den sørlige enden av Great Barrier Reef Marine Park, venter ekspertene at vannet vil bevege seg mot Whitsunday Islands, som er svært populær blant turister.

– Keppel Islands blir hardest rammet

Fisk i Great Barrier Reef

Fiskene som lever i Great Barrier Reef trues av det møkkete flomvannet.

Foto: JAMES COOK UNIVERSITY / AFP

Flomvannet er allerede ved Keppel Islands nord for Rockhampton. Ifølge Devlin er det disse som vil bli hardest rammet.

Devlin sier det foreløpig er vanskelig å si i hvor stor grad flomvannet vil påvirket Great Barrier Reef Marine Park, som strekker seg 2300 kilometer nordover langs kysten.

Det kan imidlertid være fare for at sjøgressbunnen vil forsvinne i noen områder, mens det i andre områder vil bli en oppblomstring av den uønskede tornekronesjøstjernen.

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef utenfor kysten av Australia er verdens største korallrev.

Foto: HO/JAMES COOK UNIVERSITY / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt