Hopp til innhold

Italia totalforbyr plastposer

Europas største forbrukere av plastposer, blir det første landet i verden til å totalforby bruk og produksjon.

Plastposer i Italia

En italiensk kvinne fyller plastposen med varer i en matvarebutikk i Roma. Men fra i morgen av må hun ty til papir og tøy.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Fra i morgen av må nemlig italienerne bære matvarene sine hjem i papirposer, etter at det nye forbudet har trådt i kraft.

– Enorm betydning

Italia ligger på toppen i Europa når det gjelder forbruk av plastposer. Hver italiener forbruker i gjennomsnitt minst 330 poser i året. Det tilsvarer til sammen 20 milliarder poser årlig, og en femtedel av det totale europeiske forbruket.

Men fra lørdag av er det altså slutt. Butikker som fortsatt har plastposer inne, får lov å dele disse ut til lagrene går tomme.

Miljøvernere er naturlig nok storfornøyd med at posene nå forsvinner. Det tar opp til 200 år å bryte ned plastposer i naturen.

Vittorio Cogliati Dezza i miljøorganisasjonen Legambiente sier til Daily Telegraph at bruken av nedbrytbare poser vil være av enorm betydning for landet og de kommende generasjoner.

– Papir er upraktisk

Men butikkeierne mener papirposene er lite praktiske. Blant annet fordi de blir ødelagt av regn, og fordi de ikke er sterke nok til å henge på styret på sykler og motorsykler.

– Vi har papirposer, men kundene våre foretrekker plastposene fordi de er mer holdbare. Jeg vurderer å skaffe tøyposer og poser av nedbrytbart materiale, men det vil bli dyrere for kundene, sier Vittorio Banchetti som driver en butikk i Roma.

Her hjemme har miljøvernminister Erik Solheim tidligere tatt til orde for å forby plastposer . I 2008 stagnerte også salget av posene i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt