Hopp til innhold

– Forferdelig og meget ubehagelig

Ledelse og ansatte i avisen Jyllandsposten er skremt av avsløringen av terrorplanene mot kontorene i København. De ansatte har likevel stor tiltro til etterretningspolitiet i Danmark.

Købehavn-kontoret til Jyllandsposten

De ansatte ved Købehavn-kontoret til Jyllandsposten blir løpende orientert av den danske etterretningstjenesten PET.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Fem personer ble i dag arrestert for å ha planlagt et alvorlig terrorangrep mot avishuset til Jyllandsposten i København . Et hus som også huser avisene Politiken og Extrabladet midt i den danske hovedstaden ved Rådhusplassen i byen.

Arrestasjonene skjedde etter at tre av de mistenkte terroristene hadde tatt seg til København fra Sverige i løpet av natten til i dag.

Fire av de arresterte ble dermed tatt i københavnsområdet, en siste mistenkt terrorist ble tatt i Sverige.

Bakgrunnen virker å være Muhammed-karikaturene som den danske avisa Jyllandsposten trykket i 2006. Både politiet og avisa selv bekrefter at de igjen skal ha vært målet for terrorplaner.

Å være mål for terror er ikke hyggelig, forteller direktøren i avisa, Lars Henrik Munch.

Nå ser vi åpenbart et koordinert angrepsforsøk, og det gjør terrortrusselen enda mer alvorlig. Det er jo snakk om en form for militær planlegging av en terroraksjon.

Bo Jørgensen, tillitsvalgt i Jyllandsposten / NRK

–Kan ikke forutse trusler

Lars Erik Munch, adm.dir JP/Politikens hus

Lars Erik Munch som leder mediehuset sier det var en ubehaglig beskjed å få.

Foto: JP/Politikens hus

Direktøren i Jyllandsposten/Politikens hus forteller til Sveriges Radio at det føles svært ubehagelig.

– Det er forferdelig og meget ubehagelig kan vel alle forestille seg, sier Lars Henrik Munch, som er administrerende direktør i mediehuset.

Det er ikke første gang Jyllandsposten kommer i fokus i sammenheng med terror. Etter at avisa trykte Muhammed-karikaturene har det vært flere hendelser og arrestasjoner. Avisa har derfor gjort mye for å sikre seg, og samarbeidet med Politiets efteretningstjenete (PET) har vært tett. Likevel føler ikke medielederen at slike ting som i dag kommer frem kan være noe annet enn en overraskelse.

– Vi kan forutse den fysiske sikkerheten av bygget, noe vi har gjort i tett samarbeid med Politiets efteretningstjeneste. Kunne vi få trusselen å også forsvinne ville vi gjort det også, men det er vi ikke herre over, sier Munch.

Politikens hus, København

Politikens hus i København, der Jyllandsposten har kontor.

Foto: Henrik Reinholdson

– Det viktigeste er at vi snakker sammen

Samarbeidet med PET har gjort at avisa får informasjon, og det er i dag tett kontakt mellom ledelsen, politiet og deretter informasjon til de ansatte om hva det er som skjer.

Tillitsmann Bo Jørgensen sier til NRK at de prøver å hjelpe de ansatte så godt som mulig, men at det også er viktig at de alle sammen støtter hverandre.

– De ansatte blir løpende holdt orientert av ledelsen og PET. Vi som tillitsfolk holder oss også orientert og vi oppfordrer de ansatte om å be om hjelp om de trenger det. Det aller viktigste nå er at vi snakker sammen. Ingen skal sitte alene med sin frykt eller redsel, sier Jørgensen.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard sto bak Muhammed-tegningene som den danske avisen publiserte.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Han forteller at han og de ansatte har fått vite ikke stort mer enn det som har kommet ut i media. Beskjeden fra dansk og svensk sikkerhetspoliti har vært at det var snakk om planer om et angrep med maskinpistoler, og at en gruppe menn nå er arrestert.

Likevel mener tillitsmannen at disse angrepsplanene kan se mer alvorlig ut enn tidligere saker.

– Mer alvorlig enn tidligere

– Jeg mener dette er mer alvorlig enn truslene vi hittil har sett. Tidligere har det vært enkeltpersoner som har hatt planer. Nå ser vi åpenbart et koordinert angrepsforsøk, og det gjør terrortrusselen enda mer alvorlig. Det er jo snakk om en form for militær planlegging av en terroraksjon, sier Jørgensen til NRK.

Likevel forteller tillitsmannen at de ansatte ikke er redde. De ansatte har opplevd mye siden avisa trykket Muhammed-tegningene. Det tenkes mye i avishuset i disse dager, men ifølge tillitsmann Jørgensen har de fleste stor tiltro til sikkerhetstiltakene og arbeidet til politiet.

– De ansatte er ikke redde. Jeg har vært ansatt i huset i mange år, og siden 2006 har vi jo gjentatte ganger sett lignende trusler mot oss. Naturligvis tenker vi mye i slike situasjoner, men vi har stor tiltro til Politiets efterretningstjenestes arbeid for å forhindre angrep. Inntil nå har de jo lykkes med det, sier Jørgensen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.