Hopp til innhold

Moland tror på en løsning

Draps- og spiondømte Tjostolv Moland og Joshua French må feire sin andre jul i Sentralfengslet i Kisangani, men nordmennene har tro på en soningsoverføringsløsning.

Video 23a743d0-7ead-4868-a257-549b708dc6a9.jpg

Video: Joshua French intervjuer Tjostolv Moland om julefeiringen midt i Kongos jungel.

– Jeg ser veldig frem til å tilbringe nok en jul i denne cella, sier Tjostolv Moland ironisk i et video-opptak filmet inne på cella i Kisangani.

Håpet de kom hjem til jul

For bare få måneder siden hadde nordmennene stor tro på at de skulle komme til Norge før julen ble ringt inn, men selv om det blir nok en jul i Kongo mener de at det nå går framover mot en soningsoverføring til Norge.

– Hvis vi skal tro på Morten Furuholmen så er det en spennende utvikling og det er bevegelse, sier Moland i videoen som er filmet av Joshua French.

Norske myndigheter har de siste ukene hatt tett dialog med myndighetene i Kinshasa, og nå skal alle dokumentene kongoleserne har bedt om være på plass.

Etter det NRK forstår har enken og familien etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo nå fått overført to eiendommer i sitt navn. Begge husene ligger sentralt i Kisangani, like i nærheten av Kongo-floden.

– Dokumentene som kongolesiske myndigheter har etterspurt fra familiene er nå på plass, bekrefter predikant Rune Edvardsen, som har vært tett på prosessen.

Ingen gaver

Joshua French og sjømannsprest Knut Lyngseth

Joshua French sammen med sjømannsprest Knut Lyngseth.

Foto: Sjømannskirken

Årets julefeiring blir litt annerledes enn i fjor da Moland og French gav medfangene gaver.

– Det ble så ufattelig masete og en kontinuerlig tigging og de stjal også fra hverandre og det førte til slåssing. Derfor har jeg foreslått at de i år skal be om tilgivelse og ikke bare få, sier Moland.

Sjømannspresten Knut Lyngseth har vært på et førjulsbesøk hos de to nordmennene. Han hadde med seg gaver, lesestoff og julemat.

Med seg hjem hadde han en film der de to nordmennene har filmet seg selv og forteller om sine juleplaner.

– På julaften skal vi spise kylling fra Jordan som sjømannspresten har kommet med, sier Moland.

Tjostolv Moland på cella i Kisangani

Tjostolv Moland slapper av på cella i Kisangani.

Foto: Sjømannskirken

Kun opplyst av stearinlys og i bar overkropp sitter de to nordmennene inne på cella si og forteller om situasjonen de befinner seg i og hvilke planer de har for jula og det nye året.

– Ut på kvelden håper vi at vi får to flasker gin, og da blir det julestemning, sier Moland med et smil før han fortsetter å fortelle om juleplanene på den lille cella midt i Kongos jungel.

– Vi skal høre på BBC der britenes svar på sølvguttene synger jula inn, sier Moland.

– Da har vi musikk i bakgrunnen, eventuelt noe sprit av etter eller annet slag, meg og deg og den kjøttboksen. Da er i grunn jula oppsummert, sier Joshua French, som filmer sin kamerat på cella i stearinlyset.

– Det blir en fantastisk kulturell jul i år også, sier French ironisk.

Video Joshua French om nyttårsaften

Video: Joshua French forteller om hvordan vaktene i fjor drakk seg fulle og skjøt vilt rundt seg i fjor.

Etter gudstjeneste og julemat går de to nordmennene inn i den stille høytiden, med litt marsipan og noe sjokolade.

– Romjula blir vel en fortsettelse av den gode julematen som Tjostolv skal lage. Alt stenger her nede i romjula så det blir vel ganske mye sjakk, sier French.

– Nyttårsaften blir vel ganske lik den i fjor. Da gikk strømmen og vi fikk ikke hørt på radio. Utenfor drakk soldatene seg fulle og begynte å skyte vilt rundt seg. Da var vi glade for at vi var låst inne, sier French.

– Det blir nok oss to som ønsker hverandre godt nyttår, og det er fint det, sier French.

Opp til Kongo

Ifølge Moland og French sine støttespillere er ballen nå sparket over til de kongolesiske myndighetene som trolig vil ta en avgjørelse over nyttår.

Som NRK tidligere har skrevet er det tre mulig utfall i denne saken.

  • Moland og French kan bli overført til et norsk fengsel, en ren soningsoverføringsavtale.
  • Kongolesiske myndigheter kan kreve at de blir sittende i kongolesiske fengsel en gitt tid, før de overføres til Norge.
  • Eller en siste mulighet er at kongolesiske myndigheter slipper dem fri. Med begrunnelsen at de har gjort opp for seg og har blitt enig med de etterlatte.

Det siste utfallet kan enten bestå i en ren benådning fra president Joseph Kabila eller en frigivelse basert på at de har gjort opp for seg i forhold til enken og den dreptes familie.

Avtalen som Edvardsen inngikk i september og som ble presisert i oktober, går ut på at enka, Bibiche Olendjeke og barnet hun har med Kasongo, får et hus. Det får også Kasongos fem barn fra et tidligere ekteskap. Det er disse husene i Kisangani som nå er kjøpt og skjøtene overført i enkas og familiens navn.

Husen til de etterlatter etter Abedi Kasongo i Kisangani.

Bibiche Olendjekes navn står på skjøtet til huset til høyre, mens resten av familien til Kasongo får huset til venstre.

Foto: Privat

I tillegg er familien lovet et pengebeløp. Totalrammen skal være på 100.000 dollar.

– En god jul blir det ikke

De norske familiene sitter fortsatt og venter på at sønnene deres skal komme hjem.

– Vi hadde et håp om at de skulle komme hjem til jul. Erstatning er betalt, alt juridisk skulle være i orden, men ingenting har skjedd, skriver Tjostolv Molands far Knut Moland i sin blogg.

Det er nå gått ett og ett halvt år siden den skjebnesvangre maidagen da Abedi Kassongo ble skutt i jungelen utenfor Kisangani. Nå håper far Moland på ett bedre 2011, enn det 2009 og 2010 har vært.

– En god jul blir det ikke, det blir en trasig og trist jul. Vi får håpe på et godt nytt år, avslutter han.

Filmene er i sin helhet lagt ut på hjemmesiden til familiene Freefrenchandmoland.com.

SISTE NYTT

Siste nytt