Hopp til innhold

– Bildet av dehydrerte barn har festet seg på netthinnen

Knapt ett år etter jordskjelvet sliter Haiti fortsatt med store ødeleggelser, kolerasmitte og valgopptøyer. – Hjelpearbeidet går sakte, forteller Børge Brende, som nylig har besøkt landet.

Børge Brende i Haiti

Børge Brende i Haiti etter jordskjelvet i januar.

Foto: Bondevik. Andreas, Andreas Bondevik, Foto: Andreas Bondevik, Foto: Andreas Bondevik / SCANPIX

Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors kom hjem fra Haiti rett før jul. Han har besøkt flere sykehus og forteller om sterke inntrykk.

– Det var et sterkt møte med alle som er syke av kolera. Spesielt bildet av barn som var helt dehydrert har festet seg på netthinnen, sier Brende til NRK.no.

LES: – Mirakelbabyen Landina er et Haiti i miniatyr
LES OGSÅ: Kolera sprer seg raskt i Haiti

– Vil ta tiår

Brende forteller at hjelpearbeidet går veldig sakte i det fattige landet.

– Ødeleggelsene er så enorme. Det vil ta et tiår å få ryddet bygningsrestene fra gatene i Port-au-Prince i tempoet det går. Per i dag kjører 300 lastebiler ut murstein fra Port-au-Prince syv dager i uken. Hvis dagens tempo fortsetter vil det ta mellom åtte og ti år før byen er ryddet, sier han.

– Jeg opplevde at folk er redde for å bli smittet av kolera. Over 100.000 er smittet og vi frykter at antall smittede vil komme opp i en halv million. Det er en desperat situasjon med tanke på kolerasmitten og et akutt behov for leger og sykepleiere.

Kolera er ingen vanskelig sykdom å behandle. Man trenger væske og antibiotika, men tusenvis dør før de får behandlingen de trenger.

– Stille før stormen

– Opptøyene etter presidentvalget førte til at sykdommen spredte seg ytterligere. På grunn av sammenstøtene måtte leger og sykepleiere holde seg inne.

LES OGSÅ: Opprør truer hjelpearbeidet i Haiti

Brende forteller at det for tiden er roligere i Haiti enn rett etter presidentvalget.

– Men det er nok bare stille før stormen. Jeg frykter nye opptøyer når det endelige opptellingsresultatet blir offentliggjort i januar og under andre runde i presidentvalget like etterpå.

– Det går sakte i Haiti. Koleraepidemien og valgopptøyer har vært tilbakeslag.

Men Brende nekter å gi op.

– Haiti har kommet skjevt ut med et korrupt regime og naturkatastrofer, men vi skylder menneskene i Haiti ikke å gi opp. Det er håp for Haiti, sier han.

– Redde for å vise at de er smittet

Informasjonsrådgiver Ida Sem Fossvik i Care

Informasjonsrådgiver Ida Sem Fossvik i Care.

– Kolera har ikke nådd toppen i Haiti, epidemien har så vidt begynt. De siste tallene våre viser at 2500 mennesker har dødd av kolera og 114.000 er smittet. Samtidig viser tallene at bare 70.000 har vært innom et behandlingssenter, sier informasjonsrådgiver Ida Sem Fossvik i hjelpeorganisasjonen Care.

Fossvik forteller at haitiere generelt har lite kunnskap om sykdommen.

– Det er mye stigma knyttet til Kolerasmitten. Mange haitiere tror sykdommen har noe med voodoo eller svart magi å gjøre. Folk er redde for å vise at de eller familiemedlemmer er smittet. Det har hendt at kolerasmittede har blir stengt inne. Det går rykter om at det finnes et kolerapulver som blir spredt.

LES OGSÅ: Tror kolera skyldes svart magi

Lynsjet etter beskyldninger om å spre smitte

Flere kolerasmittede i Haiti har blitt angrepet av mobber etter å ha blitt beskyldt for å "spre smitten."

Rasende menneskemengder har lynsjet minst 45 mennesker i Haiti de siste ukene, overbevist om at de har spredt sykdommen. De aller fleste ofrene var voodoo-prester.

Over 2500 mennesker har mistet livet i koleraepidemien som brøt ut i Haiti i oktober, knapt et år etter det kraftige jordskjelvet som kostet 230.000 mennesker livet i det fattige landet.

Koleraepidemien i Haiti brøt ut for fullt i oktober, og den toppet seg ifølge myndighetene i november da det døde over 80 mennesker daglig.

Haiti protest

Etter første runde i presidentvalget ble det store opptøyer i Haiti. Flere ble drept og skadet.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt