Hopp til innhold

– Nord-Sudan innfører sharialover

Sudans president Omar al-Bashir vil innføre islamsk sharialov i den nordlige delen av landet hvis Sør-Sudan blir en egen stat.

Sudans president Omar al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir varsler lovendringer i det som blir igjen av Sudan hvis det går som de fleste tror: At sørdelen av landet blir selvstendig.

Foto: STRINGER / Afp

Det er ventet at den sørlige delen av landet blir en selvstendig stat etter en folkeavstemning 9. januar 2011.

– Hvis det sørlige Sudan løsriver seg vil vi endre grunnloven, sa al-Bashir i en tale på nasjonalt fjernsyn søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det vil ikke bli noe spørsmål om kulturelt eller etnisk mangfold. Sharia blir den eneste kilden til grunnloven, og arabisk det eneste offisielle språket, forklarte presidenten.

Godtar at sør løsriver seg

Folkeavstemningen er et hovedelement i fredsavtalen fra 2005. Da sluttet det i all hovedsak muslimske nord fred med sør, hvor majoriteten er kristne.

Personer som følger landet tett, spår at folket i sør vil stemme for uavhengighet. Til og med høytstående tjenestemenn i hovedstaden Khartoum begynner også å akseptere ideen om deling av landet.

(Saken fortsetter under videoen)

Video 7552f2e2-d2ba-40e2-b90e-cdd5faca4818.jpg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Sørsudanerne virker å være klare for løsrivelse.

– Til tross for vårt arbeid for å skape enhet, bør vi ikke lure oss selv eller klamre oss til håpet, sa Nafie Ali Nafie, nestleder i regjeringspartiet og en av al-Bashirs assistenter torsdag.

– Vi bør forholde oss til fakta, sa han ifølge nyhetsbyrået SUNA.

Grunnlov utgår til sommeren

Nafie Ali Nafie fra Sudans regjeringsparti NCP

– Vi bør forholde oss til fakta, sier Nafie Ali Nafie fra Sudans regjeringsparti NCP, og erkjenner langt på vei at sør vil løsrive seg fra dagens Sudan.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

– Etter løsrivelsen i sør, kan vi se en radikalisering av nord og dannelsen av et muslimsk kalifat, sa en utenlandsk tjenestemann som uttaler seg anonymt.

Etter borgerkrigen ble al-Bashirs parti (NCP) og de tidligere opprørerne i sør (SPLM) enige om en midlertidig grunnlov som er gyldig bare til juli 2011.

Dagens grunnlov anerkjenner at det er flere trosretninger i et multietnisk og multikulturelt Sudan. Den er basert både på sharia og på «konsesusen» i befolkningen.

Arabisk og engelsk er anerkjent som de to offisielle språkene i Afrikas største land, som tidligere har vært under britisk og egyptisk styre.

(Saken fortsetter under bildet)

Unge sudanesiske støttespillere venter på Nafie Ali Nafie

Tilhengerne av et fortsatt forent Sudan må trolig innse at sør vil stemme for løsrivelse. Her venter unge sudanesere på at Nafie Ali Nafie fra Sudans regjeringsparti NCP skal holde en tale.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Frykter uro

Storbritannias utenriksminister William Hague frykter uro i Sudan etter jul.

Søndag sidestilte han Sudan og Libanon som potensielle land hvor ny konflikt kan oppstå i den arabiske verden i det nye året.

– I det internasjonale samfunnet må vi være klare til å gjøre for å hjelpe disse landene, sier Hague til den britiske TV-kanalen Sky News.

Kontrovers om video

Storbritannias utenriksminister William Hague

Storbritannias utenriksminister William Hague frykter for uro i Sudan i januar.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Sudans president al-Bashir forsvarte nylig måten myndighetene har håndtert saken hvor en video av en ung kvinne som ble pisket av politiet ble lagt ut på YouTube.

46 kvinner og seks menn har blitt arrestert for å avholde en illegal demonstrasjon etter at videoen ble offentliggjort, ifølge en polititalsperson.

– Det finnes folk som sier at de skjemmes over denne straffen. De bør se på sin islamtolkning på nytt, fordi sharia alltid har foreskrevet at en skal piske, skjære eller drepe, sa Bashir.

Etter Sudans straffelovgvining fra 1991, som trådte i kraft to år etter kuppet hvor al-Bashir kom til makten, kan folk bli pisket hvis de blir funnet skyldig for «uanstendig» oppførsel.

Flere aktivister har stilt spørsmålstegn ved om bestemmelsen er i strid med grunnloven.

Sørsudanesere marsjerer for uavhengighet i Juba, Sør-Sudan

Sørsudanesere marsjerer og synger med Sør-Sudans flaggm til støtte for uavhengighet i byen Juba.

Foto: Benedicte Desrus / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt