Hopp til innhold

Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt sier det er uakseptabelt å få utløp for sinne og frustrasjon gjennom voldshandlinger.

Video Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

NETT-TV: Statsminister Frederik Reinfeldt kommenterte gårsdagens terroraksjon i Stockholm.

Reinfeldt kommenterte gårsdagens terroraksjon i Stockholm på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

– Dette er uakseptabelt fordi Sverige er et åpent samfunn. Et åpent samfunn som markert sin vilje for at mennesker skal kunne ha ulike bakgrunner, tro på ulike guder. Å kunne leve side ved side med hverandre, sier Reinfeldt.

– Vi har et velfungerende demokrati hvor den som kjenner frustrasjon og sinne har mulighet til å uttrykke dette på en måte som ikke leder til voldsutøvelse.

– Må ikke agere i nervøsitet

Stockholm ble i går kveld rystet av en bil som eksploderte, etterfulgt av en selvmordsbomber som sprengte seg selv i luften i sentrum. Forut for hendelsen fikk nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo en epost om den forestående aksjonen.

– Dette er tre enkeltstående hendelser, og det er for tidlig å knytte dem sammen. Slik det er nå er det viktig å ikke dra forhastede konklusjoner, sier Reinfeldt som forstår at svenskene våknet opp med mange spørsmål i dag.

– Hvem har utført dette, er det flere innblandet, hvorfor har dette skjedd? Er Sverige mindre sikkert? Disse spørsmålene vil vi forsøke å få svar på etter hvert. Men vi må ikke agere i nervøsitet, for det kan i neste omgang føre til uønskede konsekvenser, sier statsministeren.

Vær tålmodige

Svensk politi har økt bemanningen i Stockholm og vurderer fortløpende ytterligere sikkerhetstiltak i byen.

Reinfeldt forteller at regjeringen har oppnevnt en gruppe som skal samordne politiet, Säpo og påtalemaktens arbeid.

– Mitt råd til det svenske folk er å ha tålmodighet med demokratiet. La politiet og rettsvesenet arbeide så vi får svar innen vi drar forhastede slutninger, sier Reinfeldt.

SISTE NYTT

Siste nytt