Hopp til innhold

Demonstranter angrep bilen til Charles og Camilla

Prins Charles og han kone Camilla havnet midt i tumultene der demonstranter rundt Parlamentet i London protesterer mot økte studieavgifter i kveld.

APTOPIX Britain Tuition Tangle

Prins Charles og hans kone Camilla fikk seg en støkk da bilen de satt i ble angrepet av demonstranter som opprinnelig protesterte mot økte studieavgifter.

Foto: Matt Dunham / Ap

Den britiske regjeringen vedtok i dag forslaget om en tredobling av studieavgiften med sterkt redusert flertall.

Angrepet på vei til teateret

Aksjonistene klarte ikke å stanse vedtaket. Og selv om avstemningen er over, fortsetter bråket i London i kveld.

Ungdommer som har brutt ut av den opprinnelige demonstrasjonen har blant annet angrepet bilen til prins Charles og hans kone Camilla, men ingen av dem ble skadd, opplyser deres talsmann.

Ifølge avisen The Telegraph ble bilen bombardert med flasker og søppeldunker. Et av vinduene skal ha blitt ødelagt og bilen tilsølt av maling.

De to var på vei fra boligen Clarence House for å se en teaterforestilling i London da angrepet skjedde. Etterpå fortsatte den kongelige bilen til London sentrum og paret rakk forestillingen.

Knepent flertall

Forslaget i det britiske parlamentet om å øke studieavgiftene fikk et flertall på 21 stemmer, noe som tyder på at mange av Liberaldemokratenes representanter vendte sin egen regjering ryggen.

Mange velgere, både unge og eldre, føler seg lurt av Liberaldemokratene, som i valgkampen lovet å gå imot økte studieavgifter.

Vedtaket betyr at studieavgiftene kan bli økt til opptil 85.000 kroner i året, og kritikerne mener at mange nå ikke vil ha råd til å ta høyere utdanning.

Før avstemningen kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor parlamentsbygningen. Politiet hadde satt opp en jernring rundt bygningen, og demonstrantene forsøkte å ta seg gjennom.

BRITAIN-POLITICS/VOTE

Det var stor motstand mot den britiske regjeringens plan om å øke studieavgiftene, men forslaget ble likevel vedtatt i Parlamentet.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Blodig kamp

Vedtaket betyr at studieavgiftene kan øke til opptil 85.000 kroner i året, og kritikerne mener at mange nå ikke vil ha råd til å ta høyere utdanning.

Tusenvis av demonstranter hadde samlet seg utenfor Parlamentet da saken ble behandlet.

Ifølge politiet ble åtte politifolk alvorlig såret, men det er også meldt om at flere demonstranter ble såret, blant annet etter å ha blitt slått av politiet.

Flere mener politiet har vært unødvendig hardhendt i sin behandling av demonstrantene, som også omfattet mange mindreårige.

Det ble tent store bål inne på Parliament Square, der demonstrantene var omringe av politiet. En statue av Winston Churchill er dessuten blitt griset til.

NETT-TV: Dramatiske demonstrasjoner i London
Video Dramatisk studentdemonstrasjon i London

Flere demonstrasjoner

Prisøkningen er rettferdig, understreket næringsminister Vince Cable under debatten i Parlamentet.

Demonstrant i London

Demonstrant kjemper mot høyere studieavgifter.

Partileder og visestatsminister Nick Clegg sier alle ministrene fra partiet støtter planen.

– I disse omstendighetene der hele landet mangler penger, er det ikke urimelig å be de uteksaminerte som er så heldige å gå på universitetet, om å bidra til å dekke utgiftene, sier Clegg ifølge BBC.

Forslaget om økte studieavgifter på engelske universiteter har skapt en bølge av protester, og en demonstrasjon i november endte i et angrep mot De konservatives hovedkvarter i Millbank. En rekke universiteter er blitt okkupert av studenter,

BRITAIN-POLITICS/

Det var stor motstand mot den britiske regjeringens plan om å øke studieavgiftene, men forslaget ble likevel vedtatt i Parlamentet.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt