Hopp til innhold

Hvem trekker det lengste strået?

Hvem kommer til å bli presidentkandidat i 2012? Vladimir Putin eller Dmitrij Medvedev? Det er det store spørsmålet i Russland.

Vladimir Putin and Dmitrij Medvedev

Vladimir Putin var Russlands president i åtte år. Blir det fire nye fra 2012, eller makter Dmitrij Medvedev å stå imot?

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: NRK

Trompetfanfaren i Kreml for president Dmitrij Medvedevs entrè tirsdag levnet ingen tvil om at det var presidenten som kom.

Men før ham skred statsminister Vladimir Putin inn sammen med patriarken, og alle lovgiverne har Putin å takke for sin lykke.

Modigere i sin kritikk

24. oktober i år fyrte Medvedev av denne salven på sin videoblogg mot det statsbærende partiet Enhetlig Russland, som Vladimir Putin bygget opp og leder:

- Det er ingen hemmelighet at det i vårt politiske liv meldte seg stagnasjonstendenser som har truet stabiliteten i samfunnet med klare faktorer som førte til stillstand, sa Medvedev.

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev har bygget opp seg til et bildet på en moderne president som ønsker reformer.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / Afp
Vladimir Putin

Vladimir Putin satser videre på imaget som den sterke, tøffe lederen som ikke viker.

Foto: Alexsey Druginyn / Afp

Med disse ordene sammenligner faktisk presidenten Medvedev statsminister Putins parti «Enhetlig Russland» med Bresjnev-tiden frem til 1982.

Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov kalte de 18 årene under Bresjnev for stagnasjonsæraen, og den var bakteppet for at supermakten Sovjetunionen gikk til grunne.

- Jeg tror presidenten frykter, at hvis han gjør sin kritikk til virkelighet, kan den føre til kollaps av hele statsapparatet. Det vil bli brått svekket og da frykter Medvedev følgene, sågar kollaps i staten, sier opposisjonspolitikeren Grigorij Javlinskij til NRK.

Byråkratene dreper staten

Men på tirsdag denne uken slo Medvedev til igjen, under talen om rikets tilstand.

I nærvær av både Putin og samtlige lovgivere fra begge kamre fyrte presidenten med doktorgraden i jus løs på det følsomste av alt - forholdet mellom styrte og styrende i Russland.

- Vi må få gjennomsiktighet, klarhet og enkelthet inn i forholdet daglig mellom borgerne, og jeg understreker hver eneste dag, sa president Medvedev og fortsatte:

- Forståelsen for at byråkratene skal tjene folket og ikke avgjøre folks skjebne, er selve grunnlaget for en demokratisk styreform.

- For borgeren er jo Staten en byråkrat. Som han oppsøker for å få løst sine problemer. Dommeren, skatteinspektøren og alle andre som er tilsatt for å løse borgerens problemer.

- Byråkratene må ikke få diskreditere Staten mer, sa Medvedev.

Medvedevs nye kurs

«Som en ulv kunne jeg rive byråkratiet i filler» startet «Dikt om sovjetpasset» med ord fra poeten Vladimir Majakovskij på 1920-tallet. Det er ord som ethvert russisk barn kan utenat.

Men Sovjetunionen er ikke mer. Men det er den sovjetiske statsminister Nikolaj Rysjkov som var regjeringssjef i fem år frem til 1990.

Det var Rysjkov som i intervju med NRK 5 uker før Berlinmurens fall i 1989, gikk åpent ut og støttet demokratiopprøret i Østtyskland, kanskje den viktigste forutsetning for at Berlinmuren falt den høsten.

Han vurderer president Medvedevs beretning om rikets tilstand, som ble holdt denne uken og hvor også landets negative befolkningsutvikling med vern om barnet, familien og ungdommen var tema, slik:

- Det var en sosial profil, og derfor nokså uvanlig vil jeg si. Slik skiller årets rapport om rikets tilstand fra de foregående, som normalt fokuserte på økonomi og industri, sier Nikolaj Rysjkov, som tjente president Gorbatsjov trofast i fem år.

To ulike ledertyper

Den tidligere statsministeren, som fortsatt sitter i Dumaen, veier styrkeforholdet mellom president Medvedev og statsminister Putin slik:

- Det er jo vanskelig å bedømme dette nå, men jeg ville ikke strøket Putin av listen til presidentvalget i 2012, sier Rysjkov.

- Akkurat nå Putin driver sitt praktiske arbeid i regjeringen, og det skiller dem i politikken nå. Putin er også en mer virkelighetsnær ledertype, og akkurat her går skillet mellom dem, sier Rysjkov.

Så spørs det om russerne er modne nok for den yngre, mer liberale og mer moderne Dmitrij Medvedev fremfor Putin som neste president om mindre enn to år.

Bare dèt viser at russerne nå har et reelt valg mellom to ganske ulike ledertyper, og det er 20 år siden de hadde dèt.

SISTE NYTT

Siste nytt