Hopp til innhold

Rasende studenter demonstrerte igjen

Opp mot 50.000 studenter samlet seg igjen gatene i London for å demonstrere mot økte studieavgifter og stramme budsjettkutt onsdag.

Video Demonstrasjoner i London fra bakken

Se video: Branner, bilramponering og bråk blant studenter i Londons gater.

Studentene ropte slagord mot regjeringen til statsminister David Cameron, og en dukke som forestilte visestatsminister Nick Clegg, ble symbolsk hengt onsdag.

Regjeringen har foreslått at studieavgiften nærmest skal tredobles, og forslaget har satt sinnene i kok blant mange unge.

En politibil ble omringet og ramponert. Ambulansetjenesten i London sier onsdag ettermiddag at de så langt har behandlet åtte personer for mindre skader. To av dem er politimenn.

  • Følg Sky News liverapportering via Twitter her

Flere arrestert

Store politistyrker var utplassert for å hindre at demonstrasjonen utartet seg og ble voldelig, slik det skjedde for et par uker siden. Da angrep studenter hovedkontoret til regjeringspartiet De konservative og ødela inngangspartiet.

Politiet skal ifølge Sky News ha kontroll på folkemassene onsdag kveld. Ved 18-tiden hadde en del av studentene forflyttet seg til Westminster Bridge, hvor de forårsaket trafikkaos. Noen har også startet en brann på en bussholdeplass.

Åtte personer er så langt arrestert.

14 skadd sist

Studenter demonstrerer i London

Illsinte studenter ramponerer politibiler og lager bål i sentrum av Londons gater.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Under den forrige demonstrasjonen ble nærmere 60 personer arrestert, og 14 ble skadd. Syv av dem var politifolk.

Studenter fra tettsteder og byer over hele Storbritannia reiste da til London i busser, med store universitetsbyer som Liverpool, Newcastle og Birmingham godt representert.

Bakgrunnen for demonstrasjonene er at regjeringen til statsminister David Cameron har foreslått å la studentene betale opp mot 9000 pund i skolepenger per år fra 2012, noe som tilsvarer nesten 85.000 kroner. Det er tre ganger så mye som i dag.

Skylder dem dette

Mange studenter har naturlig nok uttalt seg svært negativt til de nye forslagene.

– Vi føler at vi skylder de fremtidige generasjonene å protestere mot dette, sier 20 år gamle Jenny O’Leary, en av studentene som deltar i demonstrasjonen.

Forrige gang hadde ikke politiet kontroll på de mange fremmøtte, men denne gangen ser det bedre ut.

Video Skadde i demonstrasjonen i London

Se video: Illsinte studenter ramponerte politibil, tente bål og presset seg gjennom sperringer i London. Se videobildene fra lufta.

Skulle ikke skje igjen

Politimester i London Paul Stephenson sa etter forrige demonstrasjon at slike opptøyer ikke var akseptabelt.

– Vi tolerer ikke slik voldsbruk. Vi begjærer full etterforskning av saken. Dette skal aldri skje på våre gater igjen, sier han.

Ifølge Sky News-reporter Martin Brunt var politimesteren irritert og sint på politibetjentene som var ute i gatene, fordi de mistet kontrollen over situasjonen.

I rettssalen

Onsdag startet også rettssaken mot en 18 år gammel student som var med på demonstrasjonene 10. november.

Han er tiltalt for å ha tatt seg opp på taket av bygningen som huser De konservative og kastet et brannslokkingsapparat ned på bakken. Ingen ble truffet, men det skyldtes ren flaks, mener påtalemyndigheten.

Studentopprør i London

Demonstranter brukte sist gang plakatene til å tenne bål, noe de også har gjort nå.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt