Hopp til innhold

Tror angrepet skyldes lederskifte i Nord-Korea

Sørkoreanske Terry Yoon tror at Nord-Koreas angrep på Sør-Korea handler om å vise makt internt i landet før lederskiftet.

Kim Jong-un

26-åringen Kim Jong-un (til høyre) skal ta over som ny leder etter sin far, Kim Jong-il.

Foto: Ap

Tirsdag formiddag angrep nordkoreanske styrker den omstridte sørkorekanske øya Yeonpyeong, nær grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt, men samtidig har lignende skjedd så mange ganger før. Det er nesten litt tilfeldig og går begge veier. Det er også veldig uforutsigbart, sier sørkoreanske Terry Yoon til NRK.no.

De siste ni årene har han vært bosatt i Oslo, hvor han jobber som skipsmegler.

Grensen mot Sør-Korea, sett fra Nord-Korea

Grensen mot Sør-Korea, sett fra Nord-Korea.

Foto: Gjermund Hagesæter

Både foreldrene hans, øvrig familie og venner bor i Sør-Korea.

– Jeg har ikke snakket med noen av dem ennå. Så jeg er ikke bekymret, sier han.

Yoon tror angrepet mest er et angrep for å sette Nord-Korea, sett fra deres side, i en gunstig forhandlingsposisjon overfor Sør-Korea og USA i atomspørsmålet.

Før lederskiftet

Han tror også at angrepet kan være av mer innenrikspolitisk karakter fra Nord-Koreas side i forkant av at 26 år gamle Kim Jong-un skal ta over som ny leder etter sin far, Kim Jong-il.

Frp-politiker Gjermund Hagesæter, som besøkte Nord-Korea i sommer, tror også at dagens angrep ble utført for å vise makt internt i landet før lederskiftet.

Også Hagesæter tror det forestående lederskiftet spiller inn.

– Jeg tror de nå vil tøffe seg litt og etablere en posisjon overfor resten av makteliten og de øvrige generalene i landet i forkant av det kommende lederskiftet, sier Hagesæter.

Gjermund Hagesæter (Frp) i Nord-Korea

Gjermund Hagesæter (Frp) besøkte Nord-Korea i sommer og fikk smuglet med seg bilder ut av landet. Her sammen med nordkoreanske militære.

Foto: Gjermund Hagesæter/Privat

I sommer var han på en ukes ferie i Nord-Korea. Turen var i regi av Korea Consult i Sverige, som arrangerer turer til det lukkede landet. Reisefølget ble fulgt av to nordkoreanske reiseledere.

Hagesæter sier at det nordkoreanske regimet maler et bilde av Sør-Korea og USA som den store fienden og jobber for å opprettholde det fiendebildet.

– Den versjonen som kommer til å bli servert på den statlige nyhetskanalen i Nord-Korea er nok hvordan heltene fra nord klarte å stanse et angrep fra sør, sier Hagesæter.

– Da vi var i Nord-Korea truet landet med atomkrig overfor Sør-Korea. Jeg tror ikke denne siste hendelsen kommer til å utløse en krig, men det viser at situasjonen er svært alvorlig. Dette er nok ikke den siste episoden vi ser, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statue av Kim Il-sung i Pyongyang

Den 30 meter høye bronsestatuen av «den store leder» Kim Il-sung i Pyongyang. Gjermund Hagesæter sier det var en tilnærmet religiøs heltedyrkelse av statslederen som døde i 1994.

Foto: Gjermund Hagesæter

– Like ille som jeg hadde trodd

– Det var jo lov å håpe på at den nye lederen, som har bodd i Sveits og har sett verden, så at landet burde endre kurs og på sikt kanskje komme inn på en mer demokratisk linje, men den siste tidens hendelser gir ikke mange positive forhåpninger for framtiden, sier Hagesæter.

Han forteller at hans motivasjon for å reise til Nord-Korea var å få se med egne øyne hvordan det er i landet.

– Det var minst like ille som hadde trodd på forhånd. Arrangørens mål var å vise oss et glansbilde, men når man blir utsatt for så mye propaganda, så vil det ha motsatt effekt på meg, sier han.

Ble passet på

Det nordkoreanske militæret

Representanter fra det nordkoreanske militæret.

Foto: Gjermund Hagesæter

Han sier at han møtte et samfunn som var preget av frykt. Han syntes det var ubehagelig at de ikke fikk bevege seg fritt, de fikk blant annet ikke lov til å forlate hotellet om kvelden.

– Vi ble fratatt mobiltelefonen da vi ankom landet. Vi ble passet på hele tiden og fikk vite at vi kunne bli avlyttet. Jeg følte meg detaljstyrt og så mange redde og triste mennesker, sier han.

Han forteller at de ofte fikk streng beskjed om at de ikke fikk lov til å ta bilder.

– Vi snek oss til å ta bilder. Da vi skulle reise ut av landet gikk en sikkerhetsvakt gjennom kameraet mitt og slettet mellom 30 og 40 bilder. Det han imidlertid ikke visste var at jeg allerede hadde overført bildene til min bærbare PC, forteller Hagesæter.

Ifølge Hagesæter besøkte bare 2000 utenlandske turister Nord-Korea i 2009, bortsett fra rundt 18.000 turister fra Kina.

– Mitt inntrykk er at det er et land som er i ferd med å kollapse, men som samtidig har et kynisk regime som bruker alle midler for å holde seg til makten og opprettholde fiendebildet, sier Hagesæter.

– Det var veldig spesielt å være der og det er helt utrolig at et slikt land eksisterer i 2010, sier han.

Gjermund Hagesæter drikker av kilden Kim Il-sung drakk av som barn

Gjermund Hagesæter drakk av kilden Kim Il-sung drakk av som barn. - Jeg merket ingenting etterpå, rent bortsett fra litt vondt i magen, forteller Hagesæter.

Foto: Gjermund Hagesæter

SISTE NYTT

Siste nytt