Hopp til innhold

Obama: – Enighet om rakettforsvar

NATO-landene har lagt død intern strid og er enige om et felles rakettforsvar. Håpet er å få Russland med, men den tidligere fienden er ennå ikke om bord.

Nato

USAs president Barack Obama diskuterer NATO-planer sammen med blant annet Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Nato-general Anders Fogh Rasmussen.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters

Enighet om et rakettskjold er en viktig del av det nye strategiske konseptet NATOs stats- og regjeringssjefer vedtok på toppmøtet i Lisboa fredag.

– Jeg er veldig glad for at vi nå for første gang er blitt enige om å utvikle et rakettforsvar som er sterkt nok til å dekke hele NATOs europeiske område, i tillegg til USA, sa USAs president Barack Obama.

Jens Stoltenberg la vekt på at NATO bør få med seg Russland. NATO-toppene kom også til enighet om å be Russland samarbeide om rakettskjoldet.

– Det er en veldig stor fordel om vi får Russland med på rakettskjoldet, sa Stoltenberg under toppmøtet i Lisboa.

Norge endrer holdning

Jens Stoltenberg på NATO-møte

Statminister Jens Stoltenberg er på plass i Lisboa.

Foto: NRK

Norge har tidligere uttrykt skepsis til planene om rakettforsvaret. Det er tre grunner til at regjeringen nå har snudd.

– Det ene er at det blir en trinnvis oppbygging. I tillegg skal det være et NATO-basert rakettforsvar, ikke et bilateralt system mellom USA og enkeltland. Og det siste er at det er bred enighet om å utvikle et rakettforsvar i samarbeid med Russland, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Men han understreker at det gjenstår mye arbeid for å finne ut hva det kan bli til av samarbeidet.

Mange spørsmål

Anders Fogh Rasmussen på NATO-møte

Anders Fogh Rasmussen på NATO-møtet.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Russlands president Dmitrij Medvedev skal på NATO-Russland-møtet lørdag legge fram sitt syn på hvordan et felles rakettsamarbeid kan utformes.

Russerne har mange spørsmål, noe som er naturlig, ifølge både den norske regjeringen og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Et rakettforsvar vil binde de NATO-allierte tettere sammen. Men ved å invitere med Russland har vi en mulighet til å skape sikkerhet for hele det euroatlantiske området, sa Fogh Rasmussen på Lisboa-toppmøtet.

NATO-møte i Lisboa

Lederne fra alle NATO-landene er samlet i Lisboa fredag og lørdag.

Foto: Daniel Ochea de Olza / Ap

Strid

Han peker på at over 30 land i verden har produksjon av raketter, og at dette er en stor trussel for NATO-landene.

Det har i forkant av toppmøtet vært strid blant NATO-landene om rakettskjoldet. Flere land ønsket å nevne Iran som en trussel, men Tyrkia satte ned foten.

Samtidig ønsket Tyskland en større vekt på konvensjonelle våpen og rakettskjoldet på bekostning av atomvåpnenes rolle i NATO. Men her sa Frankrike nei.

Nedrusting

Nato-lederne samlet seg i dag til det generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener er et av de viktigste toppmøtene siden forsvarsalliansen ble opprettet.

For første gang på ti år skal Nato vedta en ny strategi for fremtiden. Nato må reformeres, og ikke minst ønsker den norske statsministeren økt oppmerksomhet på nedrusting.

– Nato skal bidra til nedrusting i Europa. Det vil fremme medlemslandenes sikkerhet hvis vi kan få til mer nedrusting i våre nærområder.

Les også: Ny rolle for Nato - igjen?

SISTE NYTT

Siste nytt