Hopp til innhold

Nobelprisen holdes tilbake

Liu Xiaobos familie har gitt opp håpet om å komme til Oslo for å motta Nobel-prisen på hans vegne. På en ny liste som Nobelinstituttet har mottatt, er ingen fra familien oppgitt. Dermed blir det ingen utdeling av prisen den 10. desember.

Liu Xiaobo
Foto: Kin Cheung / Ap

Så lenge ingen i nær familie kommer, vil heller ikke prisen som består av medalje, diplom og en sjekk på nærmere 10 millioner svenske kroner bli delt ut.

Gitt opp håpet

- Det ser ut til at familien til Liu Xiaobo har gitt opp troen på at noen i prisvinnerens familie skal få utreise fra Kina og kunne være tilstede i Oslo den 10. desember, sier Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NRK.

Nobelinstituttet har gjennom kinesiske kontakter hatt kontakt med kona til prisvinneren, Liu Xia, blant annet gjennom e-post.

På den nye og oppdaterte listen over ønskede gjester fra Liu Xiaobos side som instituttet har fått i hende, er det kun navn på kinesere som har tilhold i Hong Kong eller er i eksil i andre land.

Geir Lundestad

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Ingen av Liu Xiaobos brødre er oppført, ei heller Liu Xia.

- Det er ingen fra nær familie på den listen nei, bekrefter Lundestad.

Han sier at så lenge ingen fra nær familie kan være representert, vil selve prisen holdes tilbake.

- Slik det ligger an nå, er det sannsynlig at denne delen av seremonien kommer til å gå ut, sier Lundestad.

- Familien har selvsagt en stående invitasjon, og skulle ting endre seg, tar vi hensyn til det. Men per i dag ser det vanskelig ut at noen får til å komme, sier Lundestad.

Prisen, inkludert prispengene, vil i så fall bli overrakt til Liu Xiaobo ved en senere anledning.

Blir seremoni

Det blir uansett en Nobel-seremoni den 10. desember. Liv Ullmann skal lese en av prisvinnerens tekster og Operaens barnekor vil oppfylle prisvinnerens ønske, om at et barnekor skulle synge for ham.

Kongeparet, regjering og stortingsrepresentanter vil være til stede, det samme vil en rekke ambassadører - selv om noen fortsatt nøler på grunn av press fra Kina om å utebli fra seremonien.

Det har hendt tidligere hendt at Nobel-prisvinneren ikke har kunnet motta prisen selv.

I 1975 hentet Jelena Bonner prisen på vegne av sin mann, den sovjetiske dissidenten Andrej D. Sakharov. I 1983 var det Danuta Walesa som mottok prisen for ektemannen Lech, og i 1991 var det Michael Aris som stilte i stedet for ektefellen Aung San Suu Kiy.

Men det er 75 år siden forrige gang at en fredsprisvinner ikke har hatt en tillitsverdig person til å motta prisen på sine vegne.

Og det er erfaringene fra 1935 og utdelingen til Carl von Ossietzky, som gjør at Nobelkomiteen er svært tilbakeholdne. Da stakk en advokat som representerte Ossietzky av med prispengene.

Kona og brødrene

Liu Xiaoxuan og Liu Xiaobo

Prisvinner Liu Xiaobo sammen med sin bror Liu Xiaoxuan.

Foto: HO / Afp

Liu Xiaoxuan, en av Liu Xiaobas brødre, sa for to dager siden til nyhetsbyrået AFP at han gjerne ville komme til Oslo for å motta prisen, men at han tvilte på at han fikk utreisetillatelse.

Prisvinnerens Liu Xiaobos første ønske var at kinesiske myndigheter lot ektefellen Liu Xia reise til Norge og motta prisen på hans vegne.

Men hun ble raskt satt i ny husarrest etter at tildelingen var annonsert den 8. oktober, og sa til internasjonale og norske medier at hun tvilte på at myndighetene ville slippe henne.

Men hun fikk besøkt sin mann i fengselet og fortalt ham om pristildelingen.

Liu Xia

Liu Xia sitter i husarrest.

Foto: Andy Wong / Ap

Hun selv hadde et håp om at en av mannens brødre fikk reise, men også det håpet har blitt mindre i måneden som har gått.

– Jeg takker Nobelkomiteen for å ha gitt prisen til min storebror, uttalte broren Liu Xiaoxuan for to dager siden og sa at prisen er en trøst for familien som i flere år har støttet både Liu Xiaobo og kona Liu Xia.

Han henstilte til kinesiske myndigheter om å løslate storebroren, og fortalte i sitt første intervju med et vestlig medie at han har opplevd press fra myndighetene om å ikke snakke om fredsprisen.

- Men det er min plikt å snakke på vegne av min bror, sa Liu Xiaoxuan - som i likhet med sin bror prisvinneren er universitetsprofessor.

Under overvåking

Rundt 100 av Liu Xiaobos støttespillere er nå enten under sterk overvåking, fengslet, forhørt eller i husarrest, og mange av dem kobler myndighetenes handlemåte opp mot pristildelingen.

Nobelinstituttet og komiteen har fulgt godt med hva som har skjedd i kretsen rundt Liu Xiaobo gjennom kinesiske kontakter. Disse kontaktene har også god kontakt med Lius familie.

- Hvem disse er, kan jeg ikke oppgi av hensyn til dem det gjelder. Men vi har et øye med hva som skjer i Beijing, ja, og vi er i hyppig kontakt med vårt kontaktnett, sa Lundestad til NRK i forrige uke.

Eventuelle konsekvenser for Liu Xiaobos familie, venner og politiske støttespillere ble diskutert i Nobelkomiteen før man valgte å tildele Liu prisen.

Og man mener kinesernes reaksjoner og handlemåte i etterkant, er omtrent som forventet.

Diplomater under press

Det ble i dag klart at Japan stiller med sin ambassadør under Nobel-seremonien, og trosser press fra Kina om å unnlate å møte opp på Nobel-arrangmentene.

Kina betegner fredsprisen til Liu Xiaobo som innbladning i interne kinesiske forhold, og mener Nobelkomiteen ikke viser respekt for kinesisk rettsvesen som har dømt Liu Xiaobo til 11 års fengsel for politisk undergravingsvirksomhet.

Flere ambassader har bedt hjemlige myndigheter avgjøre om de skal være til stede den 10. desember. Andre har takket nei, og henvist til Kinas anmodning.

Alle EU-land som har diplomatisk representasjon i Oslo kommer til seremonien, det samme gjør USA.