Hopp til innhold

– Flyktningene bekymret for hjemreise selv om kampene er over

De siste rapportene grenseområdene i Burma tilsier at kampene nå er over. Likevel er de sivile som har flyktet til Thailand bekymret for hjemreisen, kan frilansjournalist Hans Kristian Schilde fortelle fra en av flyktningleirene.

Hans Kristian Schilde i Mae Sot like over grensen fra Burma (montasje)

Frilansjournalist Hans Kristian Schilde kan fortelle at flyktningene er bekymret for hjemreisen til området som nå er tatt over igjen av juntaens militære styrker.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM, Privat / Reuters

Thailandsk soldat løper i dekning under kampene ved grensen til Burma

En thailandsk soldat løper i dekning under kampene like over grensa i Burma. Granater landet også over i Thailand, og de få bildene som er kommet som viser dramaet fra området er derfra. Ingen journalister får slippe inn i Burma, og dermed er det svært få bilder derfra.

Foto: Apichart Weerawong / Ap

I helga ble det første valget på 20 år for nasjonalforsamling i Burma gjennomført.

Det er ennå ikke kommet noen offisielle resultater fra valget, men alt tyder på at partiet som støttes av militærjuntaen blir erklært som vinner. Opposisjonspartiene har selv erklært at de anser seg som valgtapere i et urettferdig valg, og det regjeringsstøttede partiet Union solidaritet og utviklingsparti (USDP) er fornøyd.

Les også: – Vi har vunnet 80 prosent av plassene

Kamper drev 20.000 på flukt

I går brøt det ut kamper i Burmas grenseområder mot Thailand. Etniske militser og regjæringshæren til juntaen skjøt mot hverandre med kraftig skyts.

Store mengder sivile flyktet over til flyktningleire i Thailand, og totalt skal rundt 20.000 ha blitt drevet på flukt.

Les også: 20.000 drevet på flukt fra Burma

Frilansjournalist Hans Kristian Schilde er i den leiren der de aller fleste flyktningene har samlet seg.

– Kampene har opphørt. I dag tidlig lokal tid var kampene over, men det er fremdeles rundt 20 000 flyktninger som oppholder seg i Mae Sot like over grensen i Thailand, kan Schilde fortelle til NRK fra like over grensen til Burma.

Video Morgen i flyktningeleiren rett over grensen fra Burma

VIDEO: Se hvordan flyktningene har det i leiren i Mae Sot like over grensen inn i Thailand.

Det var i morgentimene i går at kampene brøt ut mellom den lokale etniske militsen og regjeringshæren. Miltisen fra Karen-folket har tidligere hatt en avtale med juntaen om å kontrollere området på vegne av regjeringen, men da de ble kommandert til å også fungere som grensetropper økte misnøyen. Etter valget valgte derfor Karen Buddhist Army (DKBA) å protestere og det brøt ut kamper ved grensebyen Myawaddy. I dag har derimot militsstyrkene måttet trekke seg ut av området.

– Kampene opphørte i dag tidlig lokal tid. Selv snakket jeg med en av militslederne tidligere i dag. Han kunne fortelle at militsen har måttet trekke nordover, og at regjeringshæren nå har kontroll over byen Myawaddy, sier frilansjournalist Schilde fra grensebyen Mae Sot i Thailand like ved der kampene foregikk.

Selv om kampene er over ser ikke den sivile lokalbefolkningen som ble drevet på flukt lyst på framtiden.

– Bekymret og usikre for hjemreisen

De sivile som måtte flykte fra kamphandlingene i Burmas grenseområde reiste over grensen til Thailand. Der ble de tatt imot av thailandske myndigheter som valgte å åpne grensene og ta seg av de som flyktet.

Statsministeren i Thailand uttrykte i går at han fryktet uroen kunne vare i måneder, men nå som kampene er over kan det se ut som flyktningene kan begynne å returnere til hjemmene sine i Burma i løpet av de neste dagene.

Leir for flyktninger fra Burma, Mae Sot i Thailand

Store menneskemengder holder til på oppstillingsplassen i en militærleir i Mae Sot i Thailand.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Det er likevel stor usikkerhet rundt hva de i så fall returnerer til.

– Folk i leirene er usikre på framtiden. De er også usikre på hva de tør å si til meg som journalist. For nå er det juntaen som igjen kontrollerer områdene der de bor, og da blir de bekymret for hva de kan se med tanke på at de vil tilbake til hjemmene sine, sier Schilde som har snakket med de som nå oppholder seg i leirene i Mae Sot.

Redde for juntaen også i Thailand

Schilde kan fortelle at alle er svært forsiktige med hva de sier. Å snakke åpent kan få den som uttaler seg i trøbbel med juntaen. Da er det også en tydelig endring når regjeringshæren har tatt over kontrollen i et område der etnisk milits tidligere fikk styre.

Framtidstroen er dermed ikke veldig stor blant de Schilde møter i flyktningleiren i Mae Sot.

– De rister bare på hodet når jeg spør hva dette valget kan få av positive konsekvenser for befolkningen, sier Schilde som ikke tror valget i vesentlig grad vil forandre livene til befolkningen.

SISTE NYTT

Siste nytt