Hopp til innhold

Brasil velger sin neste president

I dag velger brasilianerne sin neste president. Kampen står mellom Dilma Rousseff og José Serra.

Dilma Rousseff

Storfavoritten til å vinne presidentvalget i Brasil, Dilma Rousseff, gjør sierstegnet etter å ha avlagt stemme i dagens valg.

Foto: JEFFERSON BERNARDES / Afp

Det var de to som fikk flest stemmer i første valgomgang, men ingen av dem passerte 50 prosent som er nødvendig for å bli valgt.

Rousseff er favoritt og leder på meningsmålingene med over 10 prosentpoeng på rivalen.

Har Lulas støtte

Mye av årsaken til det er at hun har sittende president Lula da Silvas støtte. Lula er svært populær fordi mange er blitt løftet ut av fattigdommen under hans to fireårs-perioder. Grunnloven forbyr ham å stille til en tredje periode.

Rousseff tilhører samme parti som Lula, og har vært hans stabssjef, men har aldri blitt valgt til et politisk verv.

José Serra er karrierepolitiker, og har vært guvernør i Brasils rikeste delstat Sao Paulo.

Observatører er bekymret over fraværet av en reell politisk debatt i valgkampen i en tid da Brasil har utfordringer i verdenshandelen. Den brasilianske valutaen er svært sterk i forhold til konkurrentland, og landets byråkrati er kveldende, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Like politisk

- De to kandidatene har gjort lite eller ingenting for å forklare hva de står for i den økonomiske politikken. De har unngått spørsmål om valuta-, toll-, og pengepolitikk, skriver avisen Folha de Sao Paulo på lederplass.

Det er ventet at Rousseff vil videreføre Lulas politikk dersom hun vinner, og avstå fra økonomiske eksperimenter, og i stedet øke effektiviteten i offentlig administrasjon, redusere byråkratiet og utvide statens rolle på enkelte områder.

Serra vil stort sett følge samme kurs, men er trolig investorenes favoritt på grunn av tøffere økonomiske politikk. Dessuten er han mer opptatt av privat sektor enn Rousseff.

De første resultatene av valget er ventet ved 22-tiden i kveld norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt