Hopp til innhold

Frankrike på kokepunktet

Frankrike syder av protester mot omstridt pensjonsreform. Er det bortskjemte franske arbeidere som er problemet, eller er det presidenten selv?

Opprør Frankrike

Frankrikes innbyggere gjør høylytt opprør mot Sarkozys pensjonsreform.

Foto: Scanpix

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

Mens vi nordmenn vedtok ny pensjonsreform med et gjesp, er det alt annet enn likegyldighet som preger Frankrike.

Les: Pensjonsreform vedtatt i Frankrike

Rasende franskmenn har kastet seg ut i streiker som har lammet landet den siste måneden. Bensinstasjoner er tomme for drivstoff, oljedeponiene blokkeres, biler settes fyr på av sinte ungdommer, og millioner av mennesker har dag etter dag, tatt til gatene i voldsomme protestmarsjer.

Streikende oljearbeidere ved Dongels

Streikende oljearbeidere ved Dongels oljeraffineri nær Nantes.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Franskmenn er kjent for sin hang til streik. Men sjelden har man sett en streikebølge av et slikt omfang og av en slik varighet som nå.

Les: Trapper opp kampen mot ny reform
Les også: Blokkerte flyplassen i Marseille

Les mer: Frykter at demonstrasjonene kan spre seg
Les: Fransk fagbevegelse gir seg ikke


Fredag kveld vant president Nicolas Sarkozy en ventet seier i senatet. Da stemte senatet ja til pensjonsreformen, og loven vil sannsynligvis bli endelig vedtatt innen slutten av oktober.

De streikende på sin side, nekter å gi seg. Franske presidenter har tidligere blitt tvunget i kne av gatas vrede. Fagforeningene setter nå alt inn på at det skal skje igjen.

De mange korrupsjonsskandalene som har rammet regjeringen, har befestet inntrykket at Sarkozy ikke er en folkets mann. At han nå forsøker å frarøve dem pensjonisttilværelsen er noe de ikke aksepterer uten kamp

Hege Moe Eriksen

Pensjonsreformen: nødvendig eller urettferdig?

«Jeg tenker bare på pensjonsreformen. Jeg forbyr meg selv å tenke på andre ting»- skal Nicolas Sarkozy ha sagt til sine rådgivere. En hardnakket president har personlig frontet den omstridte reformen.

Han ønsker å heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år innen 2018. Grensen for full pensjon økes fra 65 til 67 år. Ifølge presidenten er reformen tvingende nødvendig. Frankrike er i endring. Befolkningen eldes i galopperende fart. Samtidig lyser det rødt i regnskapstallene til pensjonskassen.

Beregninger pensjonskassen har gjort viser at landet vil mangle 64 milliarder euro til pensjoner i 2050, med mindre noe gjøres

Hege Moe Eriksen om situasjonen i Frankrike

– Vi kan ikke lenger ignorere det faktum at den franske befolkningen eldes. Vi må konfrontere denne problemstillingen. Våre europeiske naboer har gjort dette med å jobbe lenger, og vi kan ikke unngå å bli med på denne utviklingen, sier arbeidsminister Eric Woerth.

Nikolas Sarkozy

President Nikolas Sarkozy er ingen populær mann i disse dager.

Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Fra EUs hovedstad, Brussel, følger man spent med på utviklingen i Frankrike, og Sarkozys håndtering av konflikten med de fagorganiserte. Ifølge EU finnes det ingen vei utenom reformer. Finanskrisen har rammet hardt. Samtlige EU- land kvesser sparekniven for å bøte på enorm statsgjeld og store budsjettunderskudd.

Flere eldre og voksende pensjonsutgifter kommer i tillegg til dette. Resultatet er at EU-land må spare dobbelt. Dramatiske kutt og strukturreformer gjennomføres nå i Hellas, Spania, Italia, Storbritannia, Portugal og en rekke andre EU-land.

Men i Frankrike er det lite reformvennlighet å spore. Fagforeningene stempler pensjonsreformen som dypt urettferdig. Og de får støtte fra flertallet av franskmenn. Sju av ti støtter streiken, ifølge målinger.

De streikende mener pensjonsreformen først og fremst rammer de lavtlønte og svakeste i samfunnet, de som tjener minst og de som har dårligst helse. Opptjeningstiden for full pensjon er på 40,5 år i Frankrike. Dermed er det ofte folk som begynte å jobbe før de var 20, som kan ta ut full pensjon ved 60 år.

– Hvorfor er det arbeiderne som må betale, mens bankmenn fortsetter å heve sine fete bonuser, spør opprørte streikende på gata i Paris.

Folk i Frankrike føler det er de som nå får regningen etter finanskrisen, og at president Sarkozy har seg selv å takke for den massive motstanden mot pensjonsreformen. Ingen av fagforeningene ble invitert til forhandlinger om reformen. Og de nekter å akseptere diktatet fra Sarkozy.

Eva Joly: «Autistisk styresett»

Norsk-franske Eva Joly, presidentkandidat for de grønne partiene i Frankrike mener Sarkozys måte å styre på kunne aksepteres på 1950-tallet, men ikke i dag.

– Det er typisk for Frankrike at presidenten sier at dette er en hastereform. Forhandlingene er kuttet ned, og det forhandles bare på de punktene presidenten har bestemt. Tenk på hvor lang tid Norge brukte på å utarbeide en pensjonsreform, og da ble alle hørt. I Frankrike vil ikke folk ha denne reformen. Men fordi dialogen er brutt, er det ingen annen mulighet enn å gå på gaten.

– Det er denne autistiske måten å regjere på, som tvinger folk til å bruke den eneste uttrykksmåten de har igjen, som er å protestere. Målet med protestene er å forsøke å få gjenopptatt forhandlingene, sier Joly.

Les også: Joly slakter fransk pensjonsreform

Eva Joly

– Det er ingen annen mulighet enn å gå på gaten, sier Eva Joly.

Foto: NRK

Kjemper for sine rettigheter

President Sarkozy bedriver den vanskelige øvelsen å frata folk opparbeidede rettigheter. Årets reform er den største siden 1980-tallet.

Det var president Francois Mitterand som innførte dagens system. Han senket pensjonsalderen til 60 år, gjorde ferien lengre, arbeidstiden kortere, og brukte pensjonssystemet både som velgeragn og som virkemiddel for å stagge høy arbeidsledighet. Nå er det andre tider.

Protester mot pensjonsreformen i Frankrike

Unge franskmenn protesterer mot pensjonsreformen i Frankrike. «Nei til reformen» har denne jenta skrevet på kinnet.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Franskmenn flest har fått merke finanskrisen. Økonomien har gått nedover, og det samme har Sarkozys popularitet. Men arbeidsledigheten har steget kraftig, og er nå på sitt høyeste i løpet av et tiår.

Les også: Derfor protesterer Lancelot (15) mot pensjonsreformen

Siden 2008 har det blitt én million flere arbeidsledige i Frankrike. I noen områder, som i byen Lens i Nord-Frankrike, er den på hele 17 prosent.

Bak protestene mot pensjonsreform ulmer en misnøye mot Sarkozys politikk. Mange mener hans skattelettelser bare har kommet de rike til gode, og at han styrer for en liten elite av velstående.

De mange korrupsjonsskandalene som har rammet regjeringen, har befestet inntrykket at Sarkozy ikke er en folkets mann. At han nå forsøker å frarøve dem pensjonisttilværelsen er noe de ikke aksepterer uten kamp.

SISTE NYTT

Siste nytt