Hopp til innhold

Mistenkt leiemorder ble sluppet fri

Den mistenkte norske leiemorderen som ble pågrepet i Bagdad i 2004 ble etter det NRK erfarer løslatt etter én måned i fangeskap.

IRAQ US MILITARY

Mistenkt irakisk opprører tatt til fange. Illustrasjonsfoto.

Foto: JOHN MOORE / AP

Ifølge datolinjen på rapporten er det august i Bagdad i 2004. På en politipost utenfor et rettslokale i den irakiske hovedstaden står blant annet to politikvinner på post.

Les også: Leiemorder med norsk pass i Irak
Les også: Kirkens Nødhjelp-ansatte ble bortført i Irak i 2008
Les også: Dansk Irak-styrke overlot fanger til torturpoliti

Så åpner fire menn ild mot posten.

Én av politikvinnene ligger død igjen etter skuddvekslingen. Den andre blir skadd, og angriperne tar med seg tjenestevåpnene til de to kvinnene.

Til slutt blir fire mannspersoner som knyttes til hendelsen tatt til fange.

Blant dem en mann med norsk pass som er fullt av stempel etter reiser i en rekke land.

Sluppet etter én måned

Etter å ha pågrepet angriperne blir de satt i fengsel hos det irakiske politiet. Rapporten sier ingenting om identiteten til mannen med norsk pass noen gang ble bekreftet, eller om passet var stjålet.

Norsk pass i Bagdad, Irak
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix) / NRK Grafikk (Montasje)

Men ifølge rapporten hadde passet vært i syv land i løpet av de to månedene før vedkommende ble pågrepet i Irak. Dette blir i rapporten vurdert til alt for stor reisevirksomhet til at mistenkte selv kunne finansiert den.

Dette mener den militære rapportforfatteren peker på at mannen finansieres av andre.

Enheten som har beskrevet hendelsen sier de tror mennene er betalt for å drepe i landet, altså at de er leiemordere.

Etter det NRK erfarer skal den mistenkte norske leiemorderen ha sittet i fangenskap i én måned før vedkommende ble løslatt.

Kan verken bekrefte eller avkrefte

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som sier at de verken kan avkrefte eller bekrefte hendelsen. PST sier de heller ikke har noen informasjon om hendelsen så langt.

Politets sikkerhetstjeneste (PST) sier også at de mener dette faller utenfor deres ansvarsområde. Så lenge det er snakk om kriminell virksomhet i utlandet, har ikke PST i utgangspunktet noe ansvar, opplyser de til NRK.

Forsvarets etterretningstjeneste kan heller ikke avkrefte eller bekrefte det rapporten beskriver på nåværende tidspunkt, men sier at de eventuelt kan komme med mer informasjon senere i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt