Hopp til innhold

Kirkens Nødhjelp-ansatte ble bortført i Irak i 2008

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fire personer tilknyttet Kirkens Nødhjelp ble bortført av opprørere i Irak i 2008, men senere løslatt. Hjelpeorganisasjonen tiet om hendelsen fordi de ikke ville ha en mediesak.

Det fremgår av ett av de 400.000 dokumentene fra krigen i Irak som varslernettstedet Wikileaks publiserte sent fredag kveld. NRK har gjennomgått flere av dokumentene.

Hendelsen skjedde den 6. februar 2008 ved byen Basra sør i landet, ifølge rapporten.

En gruppe irakiske oppørere i to kjøretøy raidet organisasjonen Kirkens Nødhjelp og bortførte fire lokalt tilknyttede medarbeidere. Disse var organisasjonens regnskapsfører, en sjåfør, en ingeniør og en annen ansatt.

Opprørerne stjal kontanter, tre datamaskiner og to biler, og kom seg unna, ifølge rapporten.

Ble løslatt

Kirkens Nødhjelp bekrefter at opplysningene NRK har fra Wikileaks-rapporten stemmer.

– De fire ansatte ble løslatt etter vel 20 timer i fangenskap, sier Rolf Strand, hjelpeorganisasjonens nåværende seksjonsleder for Midt-Østen og Asia, til NRK.

De kom tilbake uten fysiske skader, og det ble ikke betalt løsepenger. De stjålne pengene og bilene ble derimot ikke levert tilbake, opplyser han.

Ville ikke ha mediesak

Bare Kirkens Nødhjelps ansatte som var tilknyttet operasjoner i Irak, samt toppledelsen i Norge, fikk vite om hendelsen, forteller Strand.

Overfor den norske offentligheten har organisasjonen tiet om bortføringen helt til i dag, over to og et halv år etter hendelsen.

– Vi informerte utenriksdepartementet om hendelsen, men av hensyn til de lokale ansatte ønsket vi at bortføringen skulle få minst mulig oppmerksomhet, forklarerStrand.

– Vi ønsket ikke en mediesak om dette, sier han.

I en artikkel i avisen Vårt Land fra 19. mars 2008 uttalte Kirkens Nødhjelp seg om sikkerhetssituasjonen for religiøse og etniske minoriteteter i Irak, men omtalte ikke bortføringen.

Satte preg på arbeidet

Kirkens Nødhjelp hadde i 2008 to operasjoner i Irak, én i hovedstaden Bagdad og én i Basra. Det har de også i dag. Organisasjonen benytter lokale ansatte, og operasjonene styres fra et kontor i Jordans hovedstad Amman hvor de har to-tre norske ansatte.

I 2008 hadde de 15-20 ansatte i Basra-området i 2008, anslår Strand. Daværende seksjonsleder er nå utstasjonert et annet sted i verden.

Strand sier at hendelsen satte sitt preg på Kirkens Nødhjelps operasjoner i Irak.

– En slik hendelse gjør selvsagt at man gjennomgår alle sikkerhetsrutiner én ekstra gang, selv om vi selvsagt gjør det jevnlig, forklarer han.

SISTE NYTT

Siste nytt