Hopp til innhold

Åtte drept i angrep i Tsjetsjenia

Fire sikkerhetsvakter ble drept i et selvmordsangrep mot et regjeringsbygg i hovedstaden Groznyj. Fire opprørerne ble også drept i angrepet.

Video Angrep i Tsjetsjenia

SE VIDEO: Kaos utenfor regjeringsbygget i Groznyj etter et angrep hvor flere skal ha blitt drept.

Det er de siste meldingene fra det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti som melder at åtte er drept. Alle de fire opprørerne skal være blant de drepte.

Aksjonen skal nå være over.

– Det ser ut til at målet opprinnelig var parlamentet, men at opprørerne endte opp med å forskanse seg inn i landbruksdepartementets bygning, sier NRKs utenrikskommentator Morten Jentoft.

Selvmordsangrep

Opprørerne skal ha klart å komme seg inn til regjeringslokalene ved å bruke bilen til en av de folkevalgte i den tsjetsjenske nasjonalforsamlingen.

Jentoft sier angrepet kan kalles et selvmordsangrep.

– Opprørerne hadde sprengstoff festet til kroppen og visste at de ikke hadde mulighet til å overleve aksjonen, sier Jentoft.

Ifølge Ria Novosti gikk en selvmordsbomber og to geværmenn til angrep.

Selvmordsbomberen skal ha detonert bombebeltet sitt like utenfor bygningen, mens de to geværmennene begynte å skyte mot vaktene utenfor.

Prestisjenederlag

– Det er naturlig å tenke at tsjetsjenske separatister står bak angrepet, sier Jentoft.

Landbruksdepartementets bygning ligger i nærheten av flere regjeringsbygg i sentrum av Groznyj.

– At separatister har klart å komme seg inn og ramme i hjertet av den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj er et kraftig prestisjenederlag for det russisk-støttede regimet i Tsjetsjenia og for den russiske regjeringen, sier han.

Han mener bakgrunnen for angrepet ligger i regimet i Tsjetsjenia.

– Bakgrunnen er misnøye med det russisk-støttede regimet til den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov, sier Jentoft.

Vold og trusler

Massive Parlamentet ligger i Groznyj. Den tsjetsjenske hovedstaden med rundt 200.000 innbyggere er kraftig gjenoppbygd etter de massive ødeleggelsene under to kriger på 1990- og 2000-tallet.

I republikken som helhet er det i dag roligere enn i naborepublikkene Ingusjetia og Dagestan, der flere islamistiske opprørsgrupper holder til.

Samtidig anklages Tsjetsjenias Moskva-vennlige leder Ramzan Kadyrov for å ha gjenopprettet sikkerheten med hjelp av vold og trusler.

Video Kommentar fra Jentoft

SE VIDEO: NRKs utenrikskommentator Morten Jentoft forteller om bakgrunnen for angrepet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.