Hopp til innhold

Ahmadinejad splitter Libanon

Besøket til Irans president Mahmoud Ahmadinejad splitter folket i Libanon, som er redd for at storpolitikken igjen kan knuse landet.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad i Libanon

Mahmoud Ahmadinejad fikk mottakelse som en rockestjerne av mange sjiamuslimer ved ankomsten i Beirut i dag.

Foto: STR / Afp

Mahmoud Ahmadinejad og Michel Suleman

Mahmoud Ahmadinejad og Libanons president Michel Suleman.

Foto: - / Afp

Mahmoud Ahmadinejad kom til den libanesiske hovedstaden Beirut for få timer siden, og fikk en varm velkomst fra sjiamuslimske Hizbollah-tilhengere.

Titusenvis hadde møtt opp langs kjøreruten fra flyplassen og inn til presidentpalasset i sentrum av Beirut, og overrislet presidenten og bilen han kjørte i med ris, sukkertøy og roseblader.

– Våre fiender blir skrekkslagne

Den iranske presidenten kommer først og fremst som statsleder, men skal også på besøk til sine allierte i Hizbollah i Sør-Libanon.

– Fiender av Libanon og Iran blir skrekkslagne når de ser våre to nasjoner står sammen. Dette er en ny dag for oss, og jeg er stolt av å være her, uttalte Ahmadinejad til lederen av den libanesiske nasjonalforsamlingen Nabih Berri, som mottok presidenten på flyplassen.

Ahmadinejad møter i dag Libanons president Michel Suleman og statsminister Saad Hariri, som begge tilhører den vestlig orienterte fløyen i libanesisk politikk.

I morgen går den mye omtalte turen til Sør-Libanon.

Ryktene ville først ha det til at Ahmadinejad skulle kaste stein på israelske soldater.

Dette har Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, som selv skal treffe Ahmadinejad, senere avkreftet.

Men selv kun besøket nær den israelske grensen bekymrer mange. Hizbollah er en erklært fiende av Israel, og omvendt.

Frykter ringvirkningene

Besøket skaper sterke reaksjoner i det splittede landet, som flere ganger har havnet i krig med Israel på grunn av sin beliggenhet.

I flere store aviser er det trykket et åpent brev til Ahmadinejad, skrevet av den vestligorienterte 14. mars-bevegelsen, som er bekymret over signalene besøket gir.

«Herr President, du ser visst fremdeles på oss som en spydspiss i din store krig... Men vær så snill og vis litt medmenneskelighet og spar oss for mer av det vi har smakt...», heter det i brevet.

Libanesere flest er lei av at landet brukes som en arena hvor andre stater utkjemper sine kriger.

– Når Irans president drar til Sør-Libanon i morgen, er det for å vise Israel at Iran – gjennom Hizbollah – står på deres grense, sier generalsekretær i 14. mars-bevegelsen, Fares Sayed, til NRK.

– Det er to stater i regionen som ikke vil ha fred, Israel og Iran, sukker Sayed.

Han mener at Ahmadinejads besøk er risikabelt fordi Iran støtter sjiamuslimene.

– Sunnimuslimene ser på sjiamuslimene, ved at de får så mye støtte fra Iran og Ahmadinejad, som Irans forlengede arm. Det er en farlig situasjon, mener generealsekretæren.

Libanon er en mosaikk av ulike etniske og religiøse folkegrupper.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad på besøk i Libanon

Gatene i Beirut preges av velkomstportretter.

Foto: SHARIF KARIM / Reuters

Mange er redd for at besøket fremstilles som at Iran gjennom Libanon har fått fotfeste nær Israel. Ahmadinejad gjentar stadig sitt mål om å utslette Israel som stat.

Ønsker velkommen

Motorveiene der den iranske presidenten kjøres, er prydet med tallrike Ahmadinejad-portrett. Hvite, grønne og røde kjempeballonger henger rundt.

For i motsetning til 14. mars-alliansen, gleder Hizbollahs tilhenger seg til besøket.

Blant dem er Anis Nakkash, entreprenør og kommentator, som mener at Iran, Tyrkia og Syria nå fyller makt- tomrommet etter USA, som med sin feilslåtte Midtøsten politikk etter hans mening er på vei ut.

– For Hizbollah er besøket svært viktig, sier Nakkash til NRK.

– Ahmadinejad kommer for å hjelpe til videre med gjenoppbyggingen etter den siste krigen, og for å vise støtte til Hizbollas motstandskamp mot Israel, sier Anis Nakkash.

Libanesere hilser Irans president Mahmoud Ahmadinejad

Ahmadinejad ønskes velkommen av libanesere på veien inn fra flyplassen.

Foto: STR / Afp

Etter planen skal presidenten besøke flere av byene i Sør-Libanon som ble tungt bombet under krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006.

Iran har gitt store bidrag til gjenoppbyggingen etter krigen.

Foruten de rent politiske samtalene, skal det også signeres forretningsavtaler.

På de offisielle bankettene som holdes under statsbesøk, er vestlige diplomater denne gangen utelukket fra gjestelisten – for å unngå at de reiser seg og går hvis den iranske presidenten skulle starte på en av sine vanlige tirader om Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt