Hopp til innhold

– Vi skal hente ut alle

Carlos Mamani (23) ble møtt med hete kyss av kona, som stod og ventet på ham med et lite boliviansk flagg i hånden.

Gruvearbeiderne i Chile: Alle mann oppe

REDDET: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena og Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona og Luis Urzua.

Foto: HO/NRK

En time etter at førstemann, Florencio Avalos, kom til overflaten like etter klokken fem, kom nummer to, Mario Sepulveda (40). Han ble, som Avalos, møtt med ville jubelscener.

Tredjemann, Juan Illanes (52) har også kommet opp til overflaten, og som de to første omfavnet han blant annet sin kone, og president Piñera.

Kapselen «Felix 2» er nok en gang sendt 700 meter under bakken - til de resterende 30 gruvearbeiderne som venter på å få se sine kjære igjen.

– Vil aldri jobbe i gruve igjen

Den neste som reiser den 15 minutter lange turen til overflaten er Carlos Mamani (23). Han er den eneste av de 33 gruvearbeiderne som ikke er chilensk. Mamani er fra Bolivia, og hadde bare jobbet i den chilenske gruven i fem dager da den kollapset 5. august, ifølge BBC.

Kona stod utålmodig og ventet på ham med et boliviansk flagg i hånden.

– Takk til alle, ropte han da han kom opp, og ga deretter kona en lang klem og et kyss - det første på over to måneder. Gjensynsgleden var åpenbart svært stor, kona mistet hjelmen i den heftige omfavnelsen.

Mamani har uttalt at han aldri vil jobbe i en gruve igjen.

Nestemann opp av gruven er Jimmy Sanchez.

Jubelscener

Etter timer med tekniske problemer startet endelig redningsaksjonen av de chilenske gruvearbeiderne som har vært innesperret under bakken i 69 dager.

Før Avalos ble heist til overflaten, runget den chilenske nasjonalsangen blant redningsmannskapene som sto samlet rundt hullet i Atacama-ørkenen.

Så ble en redningsarbeideren ble firt ned, før førstemann, Florencio Avalos ble heist opp til overflaten.

Da Avalos klatret ut av kapselen, brøt jubelen løs.

Video Familien får møte den første gruvearbeideren som ble reddet

Gruvearbeiderns kone og datter var de første til å kaste seg rundt halsen på ham, før han ble ønsket velkommen av Chiles president Sebastian Piñera.

Henter opp resten

Få minutter etter at Avalos hadde klatret ut av stålkapselen, steg en lege om bord for å bli heist ned til de gjenværende gruvearbeiderne.

– Denne redningen gjør oss stolte, slo president Sebastián Piñera fast i en følelsesladd tale kort tid etter.

– Vi skal hente dem opp, alle som en, la han til.

Florencio Avalos’ bror Renan Avalos (29) er også å finne blant de innesperrede gruvearbeiderne, men han står lenger nede på listen og må smøre seg med tålmodighet.

– Jeg er veldig stolt av Florencio. Takket være Gud kom han seg ut av gruven, og ser godt ut, forteller far til de to gruvearbeiderne, Alfonso Avalos.

Video Gruvearbeiderne møter andre mennesker for første gang

Kranglet om rekkefølgen

Florencio Avalos Silva

Florencio Avalos er første mann ut av gruva.

Foto: HO / Afp

Etter å ha kranglet om rekkefølgen opp, har chilenske myndigheter bestemt at de med best helse og den største tekniske innsikten fraktes opp først, i tilfelle noe går galt.

Les: Har nådd fram til gruvearbeiderne
Les: Uenige om rekkefølgen opp av gruva

Deretter skal de svakeste av de 33 heises opp, etterfulgt av gruvearbeiderne som er ansett for å være i sterkest form.

Les: Redningsarbeider sendes ned

(Saken fortsetter under multimedie-fremvisningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Må følge redningen på avstand

Det er svært få som får overvære redningen på nært hold. En utsiktsplattform er bygget for journalister og pårørende, som på avstand kan følge med på at mennene heises opp av jorda.

Media på plass ved San José-gruva

Media er på plass ved San José-gruva i Chile.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Mennene skal alle få anledning til å møte et eller to familiemedlemmer før de umiddelbart fraktes til et feltsykehus som er satt opp på området. Først etter en grundig legesjekk vil de bli gjenforent med sine familier.

Alle skal flys til sykehus hvor de skal ligge til observasjon i minst to dager for ytterligere tester.

SISTE NYTT

Siste nytt