Hopp til innhold

Nord-Korea mot humanitær katastrofe

Den humanitære situasjonen i Nord-Korea er i ferd med å gå fra ille til katastrofe. Samtidig vurderer FN å kutte ut sitt humanitære engasjement i landet.

Flaum og tyfon har gjort stor skade i Nord-Korea

Nord-Koreas befolkning sliter med mangel på medisin, rent vann og mat. Nå kan det bli enda verre.

Foto: Korean Central News Agency via Korea News Service / Ap

Nord-Koreanske dansere

Dansere feirer Nord-Koreas neste leder.

Foto: Vincent Yu / Ap/Scanpix
Børge Brende

Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors sier befolkningen i Nord-Korea sliter.

Foto: Ståle Wig / Scanpix

Beskrivelsen av situasjonen i Nord-Korea står i skarp kontrast til bildene vi fikk se fra feiringen av 65 årsdagen for landets Arbeiderparti.

Med et spektakulært show og en storstilt militærparade ble Kim Jong-un presentert som Nord-Koreas kommende leder.

Samtidig slår hjelpeorganisasjonene som jobber i landet alarm.

– Den humanitære situasjonen i Nord-Korea er svært vanskelig. 25 prosent av barna er underernært, mange har ikke tilgang til medsiner, det mangler rent drikkevann. Det er en avskoging som nesten ikke er sammenlignbar andre steder i verden, sier generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors til NRK.

– Nå er situasjonen ytterligere forverret etter store flommer som har rammet de nordvestlige delene av landet. En stor del av befolkningen er i en helt forferdelig vanskelig situasjon, sier Brende.

Og nå kan situasjonen fort gå fra ille til katastrofal.

I et brev fra Den norske ambassaden i Seoul i Sør-Korea som NRK har fått tilgang til heter det blant annet:

«FN-organisasjonene i Nord-Korea er alvorlig underfinansierte og enkelte vurderer nå muligheten for videre drift.»

Les også: - Nord-Koreas helsesystem forfaller
Les også: Nord-Korea vil ha mer atomvåpen
Les også: Nord-Korea rammet av voldsomt uvær

FN truer med oppbud

Ifølge brevet trenger FN-organisasjoner som Verdens Matvareprogram (WFP) og Verdens helseorganisasjon (WHO) rundt 840 millioner kroner for å kunne yte nødvendig humanitær bistand i Nord-Korea.

Så langt har de fått i underkant av 115 millioner kroner.

Det er en underfinansiering på 725 millioner kroner.

Det har fått umiddelbare følger.

Nord-Koreas leder Kim Jong-il

Kim-Jong-il er Nord-Koreas sterke leder.

Foto: CCTV / Ap

– På grunn av manglende økonomiske ressurser stod WFP overfor et «pipeline break» (opphold i den humanitære hjelpen, red.anm) til målgruppen som er gravide, ammende kvinner og barn fra 2 til 7 år. I august var det kun mulig å distribuere mat med ekstra vitaminer og mineraler til 22 prosent av de planlagte kvinner og barn, sier Nanna Skau i WFP til NRK.

Les også: Nord-Korea rammet av voldsomt uvær
Les også: Truet med angrep under Korea-samtaler
Les også: Nord-Korea frigir bilde av Kim Jong-un

Etter august har de såkalte «pipepline breaks» vært vedvarende, og Skau bekrefter at WFP kan bli tvunget til å kutte arbeidet sitt i landet.

Norge er blant landene som gir bidrag til WFP og andre organisasjoner som jobber med humanitær bistand til Nord-Korea. Brevet fra ambassaden i Sør-Korea har derfor skapt stor bekymring i Utenriksdepartementet.

Kritisk til manglende støtte

– Jeg ser skikkelig mørkt på at FNs organisasjoner ikke settes bedre i stand til å hjelpe folk på bakken. Vi deler vurdringen til FN, nemlig at det er helt nødvendig at det internasjonale samfunnet bidrar med humanitær hjelp, først og fremst for å kunne dekke helt grunnleggende behov som mat, sier statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet til NRK.

Erik Lahnstein

Statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartemenetet er kritisk til at FNs medlemsland ikke gir nok penger til bistand til Nord-Korea.

Foto: Sven Erik Dahl/Samfoto

Statssekretæren sier at Norge er sterkt kritisk til at andre av FNs medlemsland ikke bidrar med lovede penger.

– Det er viktig at det internasjonale samfunn bidrar for å hindre en humanitær katastrofe i Nord-Korea. Det er krevende, og det er små marginer, og hvis man får dårlige avlinger eller andre problemer i landet vil dette umiddelbart slå ut i omfattende sult i Nord-Korea, sier Lahnstein.

Donorer er lei

Årsaken er blant annet at flere av bidragslandene som gir midler til FN-organisasjonene er lei av myndighetenes manglende samarbeidsvilje i Nord-Korea.

Samtidig taper den norske forutsetningen om at humanitær bistand ikke skal være bundet av politiske vurderinger men på basis av behov, taper stadig land.

I brevet heter det blant annet:

«Land etter land er lei av det nordkoreanske regimets manglende samarbeidsvilje og velger i denne situasjonen å prioritere andre verdige formål.»

– Dette gjelder ikke bistanden fra Norge. Vi mener at de som er utsatt for overgrep og blir holdt nede av regimet trenger vår bistand slik at vi forebygger sult, død og feilernæring, sier Lahnstein.

SISTE NYTT

Siste nytt