Hopp til innhold

– Vil gifte bort døtrene tidlig for å unngå motstand

Journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Rana Husseini mener mange familier ønsker å gifte bort døtrene tidlig for å unngå at de stritter imot.

Video Jordansk journalist om tvangsekteskap

SE LANGT INTERVJU: Rana Husseini snakker med NRKs journalist om tvangsekteskap, og hvorfor familiene egentlig gjør det de gjør.

Rana Husseini jobber som journalist i Jordan, og en av sakene hun har dekket mye er tvangsekteskap. Selv forteller hun at det forsatt er mange familier som mener arrangerte ekteskap skal gjennomføres i tråd med tradisjonene til tross for at døtrene ikke vil.

– I vår del av verden er det mange familier som fortsatt holder veldig fast på gamle tradisjoner, og ønsker å leve etter en patriarkalsk familieordning. De ser på faren som ansvarlig for kvinnene, og da tror de at de kontrollerer livene deres, forteller Husseini.

Dette betyr at unge jenter ender med å bli giftet bort med tvang – tvangsekteskap.

Husseini tror faktisk at mange jenter giftes bort ekstra tidlig for å prøve å unngå at jentene skal stritte imot.

– Vanligvis ønsker de at jentene skal gifte seg tidlig fordi de da ikke i så stor grad kan stritte imot, og dermed godtar det som foreslås.

Stritter imot – utsetter seg selv for fare

NRK kunne i dag fortelle at norske myndigheter de tre siste årene har reddet 20 jenter hjem til Norge fra tvangsgifting i utlandet.

Jente som ble forsøkt tvangsgiftet i Jordan

Denne jenta ble forsøkt tvangsgiftet, men ble til slutt reddet hjem til Norge.

Foto: NRK

Blant jentene som er reddet av norske myndigheter var det ei jente som ble sendt til familiens hjemland Jordan.

Les og se intervju med jenta:
– Det verste var da han voldtok meg

Der opplevde hun tvangsforlovelse og voldtekt før hun ble reddet hjem.

– Det verste var når det skjedde, men jeg hadde ikke tenkt på noe verre enn det.

Hva skjedde?

– Han voldtok meg, fortalte jenta til NRK.

Jenta som nå velger å fortelle sin egen historie strittet imot et tvangsekteskap. Faren hadde bestemt at hun skulle gifte seg med fetteren sin, men hun nektet. Dette tror journalisten som kjenner emnet godt kan ha utsatt henne for ekstra fare.

– For noen menn er ære viktigere enn eiendom. Dessverre er det slik at noen familier setter ære, jomfrutilstand og kontroll på egne døtre så høyt at det nesten overskygger familens eget liv, forteller Husseini til NRK.