Hopp til innhold

Delelinjen i Barentshavet underskrives til uken

Delelinjeavtalen mellom Norge og Russland er klar. Avtalen, som det har tatt 40 år å få i stand, underskrives neste uke i Murmansk.

Video Klart for delelinjesignering

Oljeindustrien gleder seg stort, og håper på et nytt petroleumseventyr i Barentshavet.

Hans-Wilhelm Steinfeld

Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Det er den norske ambassaden her i Moskva som melder til NRK at utenriksministene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov skal signere avtalen om ny grense mellom Norge og Russland i Murmansk 15. september, forteller NRK korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld.

Da er sluttstrek satt for 40 år lange forhandlinger om grensen til sjøs i nord.

Video Enighet om delelinjen i Barentshavet

Se video: Enighet om delelinjen i Barentshavet

– Enige om samarbeid

Jens Stoltenberg tok alle på senga da han og Dimitrij Medvedev i april kunngjorde at Norge og Russland var enige om delelinja i Barentshavet. Den gang gjensto mye.

I dag, bare fem måneder etter, kan statsministeren fortelle at alle detaljer nå er på plass

– Det er enighet om nøyaktig hvor grenselinjen skal gå, og samarbeid knyttet til grenselinjen, blant annet om energi. Det er dette vi skal undertegne og offentliggjøre neste uke, sier Stoltenberg til NRK.

– Åpner for oljevirksomhet

Havområdet deles omtrent i midten i forhold til Norge og Russlands krav i utgangspunktet. I tillegg til en stor torskebestand, er det også forventninger om at det ligger olje og gass under havbunnen.

– At vi får på plass en avtale, gjør at vi kan åpne opp for virksomhet i dette området, sier Stoltenberg.

Neste gang Stoltenberg og Medvedev tar hverandre i hånden i Nordvest-Russland, er tre avtaler undertegnet, en som handler om selve grenselinja, en annen om fisk og en tredje om petroleum.

Må gjennom Dumaen

Men det er fremdeles en hindring i veien. Den heter Dumaen. Statsministeren minner om at den russiske nasjonalforsamlingen tidligere har stilt seg i veien i en nokså lik situasjon.

– I en tilsvarende avtale med USA i Beringstredet har Dumaen avvist å ratifisere avtalen. Jeg er glad for at vi får en raks underteging, men må være klare over at det fortsatt gjenstår en godkjenning i Stortinget og i den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen, sier Stoltenberg.

Forhandlet i 20 år

Det har vært en tornefull vei og èn av dem som var med i forhandlingsprosessen var Arne Treholt.

De vekslende regjeringer i Norge har de siste 20 år sagt at før enne avtalen var i havn, fantes det ikke rom for mer omfattene samarbeid mellom Norge og Russland i nord.

Fordi begge parter har ivret etter et nærmere samarbid om olje og gass til havs i nord, ble presient Dmitrij Medvedev og statsministerJens Stoltenberg enige i mai under Medvedevs besøk i Oslo om å knesette prinsippene for avtalen.

– Viktigste avtale siden 1945

Uten en slik har Jens Stoltenberg i alle år fryktet at Norge kunne gli inn et ujevnt forhold til Russland i nord med faren for såkalt condominium eller samstyre i regionen som resultat.

– Med delelinjeavtalen signert om 11 dager i Murmansk er den viktiste avtalen mellom Norge og Russland i havn siden den røde arme trakk seg ut av Finnmark høsten 1945, kommenterer Steinfeld fra Moskva.

Les mer:

SISTE NYTT

Siste nytt