Hopp til innhold

Går toget for de rød-grønne?

De rød-grønne sliter i valgkampen foran Riksdagsvalget og har tapt både farten og ledelsen. Men Vänster-partileder Lars Ohly tror det likevel kan holde helt inn til en historisk seier.

Mona Sahlin, Lars Ohly og Maria Wetterstrand

Denne uken la de tre partilederne Mona Sahlin, Lars Ohly og Maria Wetterstrand ut på valgturne til Midt-Sverige. Det trengs for velgernes tillit peker nedover.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ukas meningsmålinger i Sverige var nedslående lesning for den rødgrønne opposisjonen. Alle viste et flertall for statsminister Fredrik Reinfeldt og den sittende borgerlige alliansen.

På Sergels Torg i Stockholm, hvor partileder Lars Ohly forsøker å nå ut med budskapet, er været er like grått og trist som ukens meningsmålinger må fortone seg.

Sammen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet, danner Vänsterpartiet det rød-grønne regjeringsalternativet.

Ohly har gått ned flere kilo i løpet av sommeren, noe avisen Expressen har observert. Nå vil de ha bilder av at han klapper seg på magen som er borte.

Vänster-lederen er villig til å gå langt for å sanke stemmer, men der går grensen. Vennlig, men bestemt gir han beskjed om at noe bajasbilde er ikke aktuelt.

Har håpet fortsatt

Ohly har langt fra tapt valget og tror fortsatt at en rød-grønn seier er innen rekkevidde.

- For at vi skal lykkes, er det tre saker vi må få bedre ut til velgerne:

- Det er jobb. Regjeringens største fiasko er arbeidsledigheten.

- Det er velferd, hvor vi i Vänsterpartiet sier «verdens beste velferd uten privat utbytte». Vi må satse mer på bedre helsetjenester, bedre omsorg og bedre skole.

- Og det er miljø. Det har vært altfor stille rundt miljøspørsmålet. Og regjeringen har ikke noen som helst av ideer og innspill, sier Ohly til NRK.

«Håll ihop» er valgkampslagordet til Vänsterpartiet. «Vi kan inte vänta» lyder Socialdemokraternas. «Den nya gröna vågen» er Miljøpartiets. «För hela Sverige. Rødgrønt samarbete för framtiden» er fellesbudskapet.

Men så langt frister det rød-grønne alternativet velgerne mindre og mindre.

Tapte ledelsen

Ohly er enig i at noe har gått galt på veien. Fra en solid ledelse på meningsmålingene før sommeren, er det nå den blå-grønne alliansen som er i siget.

- Åpenbart har vi gjort ett eller annet feil. Men jeg har ingen analyse om hva vi burde ha gjort i stedet. Hadde jeg visst det, hadde vi beholdt føringen. Nå er vi uansett opptatt med valgkampen, og bør vente til valget er over før vi ser på hva vi har gjort bra og ikke så bra, sier Ohly.

Han tror likevel den rød-grønne trioen har en god sjanse til å bli historisk den 19. september, med et mektig arbeiderparti som for første gang vil dele på makten.

- Jeg tror på seier fordi det finnes en stor entusiasme i vårt valgkampkorps.

- Det er dessuten 14 prosent av velgerne som ikke har bestemt seg ennå. Ved det forrige valget var det 20 prosent som bestemte seg de siste tre ukene, 6 prosent bestemte seg siste dagen.

- Så det finnes en sjanse for en rød-grønn regjering, og vi skal ta den, sier partilederen med stor overbevisning.

Vet ikke hva de får

Ann-Charlotte Marteus, som er politisk kommentator i avisen Expressen, er ikke like sikker.

Hun tror at ukens meningsmålinger, som viser borgerlig overtak, også kan bli resultatet valgnatten.

- Jeg tror at Alliansen vinner, sier hun.

- Svenskene er veldig fornøyde og ser nå med optimisme på fremtiden.

- De rød-grønne går til valg på velferdssamfunnet, de står for hva svensker er vant til og liker. Samtidig har de fremstilt Alliansen som noe som ødelegger velferdssamfunnet - noe de ikke har lykkes med.

- Når også de rød-grønne diskuterer skattelettelser, er det vanskelig å få Alliansen til å fremstå som den store trusselen, sier Marteus.

Hun mener det også er en enkel forklaring på hvorfor de rød-grønne sliter.

- Socialdemokraterna er det statsbærende partiet i Sverige. Partiet var nødt til å gå sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Det hadde ikke noe annet valg, i og med at Alliansen eksisterte.

- Den troikaen kjenner ikke svenskene igjen, med samme trygghet som de kjenner igjen Socialdemokraterna alene. Det er ingen gjenkjenningsfaktor, som eksempelvis hva de står for, sier Marteus.

Plattformen ikke klar

Den rød-grønne koalisjonen har ennå ikke kommet med sitt valgmanifest, som skal utgjøre den felles regjeringsplattformen.

Alliansen la frem sitt manifest denne uken. Orden på statskassa var første bud, skape flere jobber det andre. Ellers stod videreføring av allerede kjente satsinger på agendaen.

Fra rød-grønn side har det kun vært smålekkasjer. De tre partiene er blitt enige om en del saker, i andre har de fortsatt sterkt sprikende meninger.

- Vi er snart i mål. Det er gjenstår fortsatt noen saksfelt som vi må finne løsninger på sammen. Personlig kjenner jeg ikke det store presset på at det må legges frem eksakt i dag eller morgen, sier Vänster-lederen.

- Men det er klart - velgerne skal få et par uker på seg å studere våre forslag og sammenligne dem med regjeringens. Så vi kommer med valgmanifestet i nær fremtid, lover Lars Ohly.

Men uansett hva som kommer til å stå der, akkurat nå ser det ut til at Fredrik Reinfeldt har mest grunn til å glede seg. For Ohly og resten av de rød-grønne kan 20. september bli en skikkelig blåmandag på flere vis.

SISTE NYTT

Siste nytt