Hopp til innhold

Økt givervilje blant nordmenn

Norske hjelpeorganisasjoner merker at pengebidragene til flomofrene i Pakistan øker. Men behovet er fortsatt langt større.

Pakistansk flomflyktning

Fortsatt er det mange flomrammede pakistanere som ikke har fått hjelp. Men givergleden er i ferd med å våkne hos nordmenn.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Innsamlingen av humanitære bidrag til flomofrene i Pakistan, har foreløpig gått trått sammenlignet med andre store katastrofer som jordskjelvet i Haiti.

Venstre-politiker Abid Q. Raja mente nordmenns manglende giverglede skyldes at vi ikke har like stor empati for muslimene.

– Annonser gir effekt

Men nå melder de humanitære organisasjonene at pengene har begynt å strømme inn.

– Det tok seg opp veldig forrige helg, og de siste 8-10 dagene har vi hatt veldig bra respons, sier markedssjef Tove Hauge i Redd Barna til NRK.no.

Hun forteller at de har sett at avisannonsene har ført til at folk har åpnet lommebøkene. Ferske tall fra organisasjonen viser at de har fått samlet inn totalt 5,5 millioner kroner.

– Vi har allerede kontaktet våre faste støttespillere. Nå kontakter vi også en del bedrifter og spør om de kan legge ut nettannonser for innsamlingsaksjonen på nettsidene sine, forteller Hauge.

Løft i helga

Røde Kors er den organisasjonen som så langt har samlet inn mest penger.

– Vi ser at vi får et jevnt sig på givertelefonen, kontonummeret og gjennom innsamlingsaksjoner, forteller Direktør for kommunikasjon og marked i Røde Kors Bernt G. Apeland til NRK.no.

Helgas norsk-pakistanske bøsseaksjon og markeringen under A-ha-konserten på Ullevål stadion sørget for til sammen 450.000 kroner. Det totale beløpet er nå på 10 millioner kroner, forteller Apeland.

– Dette viser at når folk ser behovet, så gir de. Vi har fått inn cirka én million kroner om dagen den siste uka og tror dette vil fortsette, sier Apeland.

Også Kirkens Nødhjelp har merket et løft i bidragene i løpet av helga. Fredag var det registrert 2,6 millioner kroner i innsamlede midler, et tall som mandag hadde økt til 3,8 millioner kroner.

– Vi har hatt annonser i Aftenposten og merker nå et økt trykk på giversiden. Vi får også inn en del fra kirkeofringer, sier informasjonskonsulent Arne Grieg Riisnæs til NRK.no.

Fortsatt stort behov

Kommunikasjonssjef i Unicef Anita Daae berømmer nordmenn for å vise et veldig stort engasjement.

– Vi har så langt fått inn seks millioner kroner. Behovet er langt større, men vi er veldig takknemlige for det bidraget det norske folk har gitt, sier Daae.

Unicef har i tillegg til å kontakte faste givere sendt ut tekstmeldinger til 300.000 nordmenn med bønn om hjelp.

– Vi har også fått veldig mange gratisannonser på trykk, spesielt hos lokalmedia. Totalt er det snakk om over 400 annonsevisninger, noe vi er svært takknemlige for, sier Daae til NRK.

I ettermiddag ble det kjent at LO-sekretariatet har bevilget ytterligere 300.000 kroner i nødhjelp gjennom Unicef.

Informasjonssjef Synne Rønning i SOS Barnebyer sier de nå er i startfasen av innsamlingen.

– SOS Barnebyer i Pakistan bidrar med hjelp i form av mat og rasjoner til de trengende. Vi har bevilget 500.000 kroner til dette arbeidet. Utover dette har vi åtte barnebyer i Pakistan som står klare til å ta i mot barn som er alene, sier Rønning.

Mange venter fortsatt på hjelp

Oversvømmelsene i Pakistan er de verste på 80 år, og minst 20 millioner er mennesker er til nå berørt. Rundt 1500 er bekreftet omkommet, og 4,6 millioner mennesker har mistet hjemmene sine.

Landet har mottatt løfter om 5 milliarder kroner i umiddelbar hjelp. Både Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken lover milliardlån til gjenoppbygging.

Svein Beksrud som leder nødhjelpsseksjonen i Redd Barna, sier situasjonen fortsatt er alvorlig selv om det ikke regner så mye for øyeblikket.

– Nordover i landet er det fortsatt områder der folk ikke har fått hjelp i det hele tatt. Våre folk var i et område der nesten 65 prosent av menneskene ikke hadde fått mat i det hele tatt de siste 10 dagene. Selv om været ser bedre ut, er monsunen ventet å vare ut i september, sier Beksrud til NRK.no

SISTE NYTT

Siste nytt