Hopp til innhold

- Attentatet var et PR-stunt

Eks-diplomat mener gårsdagens angivelige attentat mot president Mahmoud Ahmadinejad var iscenesatt av regimet selv.

Mohammad Reza Heydari

Mohammad Reza Heydari jobbet som diplomat for det iranske regimet i 20 år. Han mener attentatforsøket på president Mahmoud Ahmadinejad var iscenesatt av regimet selv.

Foto: NRK

Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: Francesco Spotorno, FRANCESCO SPOTORNO

– Ahmadinejad ønsker å skape blest rundt sin egen person, og i går lyktes han med nettopp det, sier eks-diplomat Mohammad Reza Heydari til NRK.

Ga kontrabeskjed

Heydari jobbet som diplomat for den islamske republikken i 20 år, sist som konsul ved den iranske ambassaden i Oslo. Tidligere i år sa han opp i protest mot presteregimets behandling av demonstranter i tiden under og etter presidentvalget i fjor sommer.

I går kom meldingen om at Mahmoud Ahmadinejad og hans følge var blitt angrepet med en håndgranat i byen Hamadan, noen mil utenfor hovedstaden Teheran.

En kilde ved presidentents kontor bekreftet angrepet, men sa at Ahmadinejad var uskadd. En mann ble også pågrepet for angrepet.

Mindre enn en time senere kom en ny melding fra statlige iranske medier:

Det var ikke noe attentat, og den angivelige eksplosjonen var på grunn av fyrverkeri avfyrt for å feire presidentens tilstedeværelse.

– Talen hans nådde millioner

Ifølge eks-konsulen sprer apparatet rundt den iranske presidenten med jevne mellomrom rykter som har til hensikt å skape internasjonal oppmerksomhet rundt ham. Det kan være flere årsaker til dette, mener Heydari:

– På den ene siden ønsker de at Ahmadinejad skal være synlig internasjonalt, og i går så vi at nettopp det skjedde, sier Heydari og peker på at nyheten i løpet av minutter nådde vestlige medier:

– Deler av talen han holdt rett etter det angivelige attentatet ble kringkastet i flere TV-kanaler og nettsider verden over. Millioner av mennesker fikk se og høre Ahamadinejads kritikk av at det fortsatt er amerikanske soldater i Irak.

Ingen eksplosjon

Eks-diplomaten mener rykter om attentat og andre trusler mot presidenten også kan ha en annen funksjon for regimet:

– Ved å få det iranske folket til å tro at en slik episode har funnet sted, skaper regimet et inntrykk av at det generelt er fare for sikkerheten i landet. Dermed kan presteregimet lettere legitimere at det slår ned på enhver form for protest og at stadig flere holdes som politiske fanger i fengslene, mener Heydari.

Han reagerer på at eksplosjonen, som først ble sagt å være en håndgranat og senere ble refererert til som fyrverkeri, verken kunne ses eller høres på noen av bildene fra hendelsen.

Demonstrasjoner i Tehran, Iran

Politiet i Tehran var mannsterkt til stede for å stoppe demonstrasjonene i kjølvannet av presidentvalget i fjor.

Foto: Behrouz Mehri / Scanpix/AFP

Urolig siden valget i fjor

Iran har vært preget av uro siden presidentvalget i fjor sommer, da Mahmoud Ahmadinejad ble beskyldt for å ha kuppet valget og dermed frarøvet den moderate kandidaten Mir Hossein Mousavi.

Et titalls demonstranter har blitt drept og hundrevis sitter i fengsel som politiske fanger.

Demonstrasjonene og folkeopprøret som har rystet Iran det siste året, har skapt tilstander landet ikke har sett siden den islamske revolusjonen i 1979. Da tok Ayatollah Khomeini makten fra den daværende kongen, Mohammad Reza Pahlavi.

Eks-konsul Heydari har levd i skjul i Norge siden han hoppet av sammen med sin familie. Kort tid etter at han sa opp sin stilling i det iranske diplomatiet, fikk han og familien asyl i Norge. I dag lever de på en hemmelig adresse og med politibeskyttelse det meste av tiden.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Irans ambassade i Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt