Hopp til innhold

Sverigedemokraterna kan komme i vippeposisjon

Kommer partiet inn i Riksdagen, blir det en svært vanskelig situasjon, sier den svenske statsviteren Bjørn Johnson til Aftonbladet.

Jimmie Åkesson

Valget nærmer seg med stormskritt og nå ser det ut som om Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna kan få en spesiell rolle i neste mandatperiode. Ingen partier vil samarbeide med SD som har fått 6,5 prosent av stemmene på siste meningsmåling.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / / SCANPIX

Dersom Sverigedemokraterna (SD), kommer i en vippeposisjon i Riksdagen, kan det avgjøre hele utfallet. En følge kan være er at valget må gjøres på nytt.

– Det kan være at det blir en svært vanskelig parlamentarisk situasjon. Det kan til slutt føre til nye valg, sier Bjørn Johnson, statsviter ved Malmø Universitet.

Dersom Sverigedemokraterna får mer enn fire prosent av stemmene i valget vil de få rundt 15 mandater i riksdagen.

LES OGSÅ: Svingninger i svensk politikk

Dersom verken de rødgrønne eller alliansen får flertall alene vil Sverigedemokraterna komme i vippeposisjon. Den siste meningsmålingen viser at det fortsatt ser jevnt ut mellom blokkene. I målingen får Sverigedemokraterna 6,5 prosent av stemmene.

–Får ikke innflytelse

Men Bjørn Johnson tror likevel ikke at SD vil få politisk innflytelse.

– For å få innflytelse krever det at de andre politiske partiene er klare til å samarbeide. Jeg tror vi kan utelukke et organisert samarbeid fra samtlige partier, sier han.

Dersom partiene som danner regjering ikke får støtte i Riksdagen for for eksempel budsjettforslaget, kan et nytt valg utlyses. Den beslutningen vil statsministeren og regjeringen ta.

Dette vil være et kabinettspørsmål, og er en oppfordring til nasjonalforsamlingen om å gi uttrykk for tillit til den utøvende makt. Resultatet avgjør om regjeringen skal fortsette.

– Det kan velte regjeringen. Men det mest sannsynlige er at det blir et samarbeid mellom de rødgrønne og alliansen, sier Bjørn Johnson.

Til nå har ingen parti hatt lyst til å kommentere dette samarbeidet.

LES OGSÅ: Sentrum/høyre leder i Sverige

SD tror på samarbeid

Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna tror at partiene vil skifte mening dersom denne hypotetiske situasjonen oppstår.

– De kommer ikke til å gi opp regjeringsmakten. Det er det viktigste for dem, sier Åkesson.

Sverigedemokraterna krever gjennomslag for tre av sine hjertesaker dersom de skal støtte en mindretallsregjering: redusert innvandring, mer penger til pensjonistene og strengere straffer for lovbrytere.

Sverigedemokraterna anklages for å føre en innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk politikk. Partiet har aldri vært representert i Riksdagen.

Bjørn Johnson mener at den nåværende regjeringen, i så tilfelle, heller vil velge et samarbeid med de rødgrønne.

I meningsmålingen får alliansen 45,9 prosent av stemme og de rødgrønne får 45 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt