Hopp til innhold

Norske soldater tett på opprørerne

Forsvaret frykter at lekkasjene fra Afghanistan forteller for mye om hvordan de norske soldatene tenker og jobber. Loggoppføringene viser hvor nært de norske soldatene kommer opprørerne.

John-Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Wikileaks la i går kveld ut 92.000 hemmelige dokumenter fra Afghanistan-krigen på sin nettside. Dokumentene kommer fra arkiver i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon og fra krigsområdene i Afghanistan, i perioden 2004 til 2010.

Les mer:

Nærkamp med opprørere

En av hendelsene som involverer norske soldater, forteller om minuttene før Tor Arne Lau-Henriksen ble skutt og drept. Loggoppføringene kan nå fortelle at en norsk soldat like før Lau-Henriksen ble drept var i nærkamp på bare nevene med en «identifisert opprører».

Fungerende kommunikasjonssjef i Forsvaret, Oberstløytnant John Espen Lien sier at det er flere eksempler på at de norske soldatene kommer så tett på opprørerne.

– Normalt foregår trefningene de norske soldatene er involvert i på avstand. Men kommer man inn i tettbebygde strøk, kan situasjonen bli helt annerledes, sier Lien.

– I hendelsen 2. mai, hvor ni norske soldater ble skadet, var man veldig nærme. Det er mer uvanlig, men slike episoder kan oppstå, sier han.

– Langt flere hendelser

Hittil har NRK funnet rundt 40 hendelser med norske soldater i dokumentene som ligger ute på Wikileaks. Tips oss hvis du vet om flere hendelser.

– Det er ikke overraskende at Norge er involvert i over 23 hendelser. Jeg vil tro at det reelle tallet er langt høyere, hvis denne rapporten skal være i nærheten komplett. I hele Afghanistan rapporteres det om 100-150 hendelser i døgnet for ISAF-styrken, sier Lien.

– Bare forrige uke var de norske soldatene involvert i skytinger på lørdag og søndag, og forrige lørdag ble en norsk soldat skadet inne i leiren. I perioder har vi hendelser hver dag, sier Lien.

Ukjente detaljer

De hemmelige dokumentene bringer et vell av hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan - om Taliban-geriljaens bruk av primitive, men dødelige bomber, om de allierte styrkenes feilbombinger og om Pakistans kyniske balansegang - mellom supermakten USA og geriljastyrkene til Taliban.

Dokumentene handler mye om sivilbefolkningens lidelser, og konklusjon er at tallet på sivile ofre øker.

I det omfattende materialet kan vi lese om 144 tilfeller der allierte har drept sivile, man også om store tap som følge av Talibans bruk av enkle bomber. Fra år 2004 til 2010 ble rundt 2.000 sivile drept av slike bomber, viser rapporten.

– Finner feil

Både USA og Pakistan fordømmer lekkasjen, og hevder den kan sette amerikanske liv i fare i Afghanistan, men ingen har til nå benektet at dokumentene er ekte.

Ifølge Forsvaret er det imidlertid grunn til å tvile på presisjonsnivået i rapportene som er lekket.

– Et par raske stikkprøver viser at det er en del feil her, sier Lien.

– I historien om en mann med lommelykt som ble skutt, viser posisjonen at dette skjedde et sted godt sør for Kabul, i et område der det ikke er noen norske styrker. Så selv om overskriften kan tyde på at norske styrker var involvert i episoden, stemmer det sannsynligvis ikke.

– I saken om motorsyklisten som ble skutt av norske soldater er datoen feil. Det skjedde 25. juli 2009, ikke i november, som det står på dokumentene fra Wikileaks.

– Hjelper opprørerne

Han tror allikevel lekkasjene kan ha negative konsekvenser på sikt:

– I utgangspunktet er de sakene som vi har sett omtalt ikke av en sånn karakter at det gir noen umiddelbar skadevirkning. Men publiseringen av en så omfattende mengde hendelser vil gi en økt fare for norske soldater. Det blir mulig å sette seg inn i hvordan vi tenker, rapporterer og handler.

– Hvis man for eksempel har mange beskrivelser av hvordan vi håndterer et funn av en veibombe, er det opplysninger opprørere kan benytte seg av ved utplassering av en veibombe, sier Lien.

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Utenrikskommentar: Sigurd Falkenberg Mikkelsen om Afghanistan-lekkasjen

SISTE NYTT

Siste nytt