Hopp til innhold

Datalagringsdirektivet slaktes i EU-rapport

EUs datatilsynskomité mener Datalagringsdirektivet fungerer så dårlig at det må trekkes tilbake eller gjennomgå omfattende endringer.

Internett og overvåking

Europeiske personvernmyndigheter slår fast at Datalagringsdirektivet har blitt misbrukt til omfattende overvåking i flere europeiske land.

Foto: Colourbox

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006, og gir landene myndighet til å registrere og lagre informasjon om innbyggernes bruk av telefon og internett.

Ett av kronargumentene for direktivet er at det vil gjøre politiets arbeid enklere, og gjøre det lettere å avsløre kriminelle gjennom digitale spor.

– Få resultater

Men granskingen EUs datatilsynskomité har foretatt viser at innføringen av direktivet har foregått på ulovlig vis.

Blant annet har selve innholdet i kommunikasjonen blitt lagret, selv om direktivet kun tillater registrering trafikkdata. I tillegg lagrer enkelte land informasjonen i opp til ti år, selv om direktivet opererer med en makstid på to år.

– Vi mener at direktivet må trekkes tilbake eller endres kraftig, sier komitéleder Jacob Kohnstamm til Aftenposten.

EUs innenrikskommisær Cecilia Malmström har i tillegg lagt fram en rapport som viser at direktivet har hatt liten effekt på bekjempelsen av kriminalitet, med unntak av enkeltsaker hvor overvåkingen av datatrafikk har oppklart draps- og svindelsaker.

– Det er ingen bevis som tyder på at dette direktivet vil hjelpe i kampen mot terror eller i bekjempelsen av alvorlig kriminalitet, sier Kohnstamm til avisen.

– Lytter ikke til ekspertisen

De europeiske datatilsynene har siden direktivet ble innført uttrykt motstand mot overvåkingen av EU-borgerne.

– Hele direktivet ble implementert i strid med uttalelser fra datatilsynene, jurister og domstoler. Bare politikere, politiet og påtalemyndigheten har vært for, sier advokat Jon Wessel-Aas i Den internasjonale juristkommisjon til NRK.no.

Han er usikker på om EU-politikerne denne gang vil lytte til datatilsynskomiteens råd.

– Det virker som det blåser en politisk vind som ikke er så interessert i å høre på fagekspertise, sier Wessel-Aas.

– Meningsløst

Direktivet skal etter planen bli en del av EØS-avtalen, og skal opp til politisk behandling i Stortinget over sommeren.

Men da skal man ta stilling til det opprinnelige direktivet fra 2006, og ikke det som eventuelt blir innført hvis EU-kommisjonen velger å innføre endringer. Justisdepapartementet står fast på at de ikke vil vente, og derfor jobber videre med det opprinnelige direktivet.

– Det anses ikke som aktuelt å avvente en prosess i EU. Selv om en evaluering skal legges fram nå i høst så vil det mest sannsynlig ta svært lang tid før det materialiseres i diriktivform, sier statssekretær Astri Aas-Hansen til NRK.

Kommisjonen er nå i gang med sin egen evaluering av direktivet, og Wessel-Aas mener at dette taler for å legge vekk alle planer om å innføre diriktivet slik det foreligger i dag.

– De fleste tilbakemeldingene i evalueringen går på at dagens direktiv rett og slett er et makkverk på mange områder. Jeg håper flere nå ser at det er meningsløst å implementere det gamle, sier Wessel-Aas.

– Må utsette behandlingen

– Dette får tilhengerne av Datalagringsdirektivet til å fremstå som mer og mer virkelighetsfjerne, sier Lars-Henrik Paarup Michelsen i Stopp Datalagringsdirektivet.

– Tyske og rumenske domstoler, EU-kommisjonen og personvernmyndighetene sier det samme. Direktivet er personvernstridig og ikke et effektivt virkemiddel mot alvorlig kriminalitet, mener Michelsen.

Han er ikke overrasket over konklusjonen i datatilsynskomiteens undersøkelse.

– I den norske høringsrunden var det ingen som klarte å dokumentere at det har noen effekt på alvorlig kriminalitet, og da er jeg ikke overrasket over at vi ser det samme i resten av Europa, sier Michelsen.

Han tar det for gitt at stortingspolitikerne venter med å behandle implementeringen av direktivet før EU-kommisjonen har fullført sin evaluering.

Arbeiderpartiet har allerede sagt ja til å innføre direktivet, mens Høyre er ventet å ta en beslutning på sensommeren.

SISTE NYTT

Siste nytt