Hopp til innhold

Venezuela bryter med Colombia

Venezuela bryter all kontakt med nabolandet Colombia og høyner grenseberedskapen til høyeste nivå.

Hugo Chavez

Venezuelas president Hugo Chavez bryter landets forbindelser med naboen Colombia.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Bakgrunnen er Colombias beskyldninger om at Venezuela har gitt ly til colombianske opprørere som bekjemper landets myndigheter.

- Vi har ikke noe annet hederlig valg enn å bryte kontakten, sa Venezuelas president Hugo Chavez i en direktesendt fjernsynstale.

Les: Chavez går inn i opposisjonskanal

Les: Ny sensurinstans i Venezuela

La fram bevis

Myndighetene i Colombia skal ha lagt fram påståtte bevis for at 1500 venstreorienterte geriljasoldater gjemmer seg i Venezuela.

President Chavez kaller Colombias beskyldninger for USA-inspirert aggresjon.

Chavez' beslutning kommer etter at Colombia la fram påståtte bevis i form av bilder, videoer og kart for at den colombianske geriljaen har en rekke leirer på venezuelansk jord. Bevisene ble lagt fram på et møte i Organisasjonen av amerikanske stater, OAS i går.

Grillet gris

Bildene og videoene viste offisererer og menige i geriljabevegelsen Farc som slappet av, stekte griser på grillen og spilte piano i leirer som ifølge colombianerne befinner seg et godt stykke inne i Venezuela.

Ifølge colombianerne bruker Farc-geriljaen disse sommerleirene til å samle krefter, omgruppere og legge nye angrepsplaner.

Colombias representant på møtet sa geriljasoldatene står bak drap, bortføringer og narkotikahandel på begge sider av grensen.

- Vårt kontinent kan ikke la et slikt mareritt få spre seg, sa ambassadør Luis Alfonso Hoyos.

Ifølge ham gjennomførte kom Farc-soldater fra Venezuela og gjennomførte angrep i hjemlandet Colombia både i juni og i juli.

- Noen ganger hadde geriljasoldatene selskap med soldater fra Venezuelas nasjonalgarde, sa ambassadøren.

Venezuelas representant på møtet, ambassadør Roy Chaderton, avviste påstandene blankt, og kalte dem en løgn.

- Disse bildene kan være tatt hvor som helst, sa han.

Langvarig krangel

Det er lenge siden forholdet mellom Venezuela og Colombia var godt. Venezuelas venstreorienterte president Hugo Chavez har lenge vært i tottene på Colombias avtroppende president, den konservative og USA-vennlige Alvaro Uribe.

Spenningen mellom Colombia og Venezuela har tiltatt i styrke de siste ukene på grunn av denne striden.

Begge landene har hjemkalt sine respektive ambassadører fra nabolandet for konsultasjoner. Etter dagens venezuelanske kunngjøringen blir begge værende hjemme lenge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt