Hopp til innhold

Støre på besøk i Afghanistan

Utenriksministeren har besøkt den norske soldaten som ble såret i Afghanistan fredag, og skal besøke to av de norske leirene i Afghanistan.

Jonas Gahr Støre

En beveget utenriksminister Jonas Gahr Støre hedrer falne norske soldater ved minnelunden i den norske leiren i Mazar-i-Sharif.

Foto: Schjetne, Steinar / Scanpix

Jonas Gahr Støre er i Afghanistan for å besøke de norske styrkene og delta på en internasjonal konferanse om Afghanistan i Kabul.

Utenriksministeren kom til Afghanistan tidligere i dag.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var imponert etter å ha møtt den sårede norske soldaten på feltsykehuset i Mazar-i-Sharif.

Foto: Schjetne, Steinar / Scanpix

Besøkte skadd soldat

Hallvard Sandberg er NRKs reporter i Afghanistan.

– Støre har i dag har besøkt den norske leiren i Mazir-e-Sharif. Over 200 soldater møtte opp for å høre Støre snakke, og stille han spørsmål, sier Sandberg på telefon fra Afghanistan.

– Det har preget oss alle og spesielt dere at vi har fire falne soldater, og også at vi nå har en såret soldat på sykehuset, sa Støre i en tale til de rundt 200 norske soldatene i leiren.

Den norske soldaten som ble såret i Afghanistan fredag, har også fått besøk på feltsykehuset av utenriksministeren.

– Det var et godt møte. Han er sterk og robust både mentalt og fysisk, sa Jonas Gahr Støre etter besøket på sykehuset.

I kveld skal Støre til den norske leiren i Maimana.

– Han skal få en situasjonsbeskrivelse ved den norske leiren, og på kvelden blir det stelt i stand en grillsammenkomst, sier Sandberg.

LES: – Regjeringen svikter soldatene
LES: - Umulig å vinne krigen i Afghanistan

Jonas Gahr Støre

Utenriksministeren hedret falne soldater i den norske leiren i Mazar-i-Sharif.

Foto: Schjetne, Steinar / Scanpix

Besøke landet jevnlig

– Vårt engasjement i Afghanistan er et av de viktigste og mest krevende områdene i norsk utenrikspolitikk. Jeg legger derfor vekt på å besøke landet jevnlig, sier Støre.

Han mener det er viktig å besøke landet for å treffe norsk personell i felt, ha samtaler med representanter for afghanske myndigheter, og det internasjonale samfunn, skriver UD på sine hjemmesider .

– Vårt engasjement i Afghanistan er ett av de viktigste og mest krevende områdene i norsk utenrikspolitikk. Jeg legger derfor vekt på å besøke landet jevnlig, sier Støre.

Nytt steg på veien

– Jeg ser frem til å diskutere det videre samarbeid mellom et Afghanistan i førersetet og med det internasjonale samfunn i en støtterolle. Et av våre klare krav til afghanske myndigheter, er at de må vise vilje til forbedringer i forhold til korrupsjon og styresett, sier utenriksministeren.

En stor internasjonal konferanse om Afghanistan går av stabelen i Kabul tirsdag. Der samles den afghanske regjeringen og utenriksministre fra en rekke land for å diskutere veien videre i det krigsherjede landet.

– Kabul-konferansen er viktig fordi den representerer nok et steg på veien mot fullt afghansk eierskap og ledelse av egen sikkerhet og utvikling, sier han.

Mot bedre styresett

Den store Kabul-konferansen tirsdag er blitt betegnet som den viktigste i Afghanistan noen gang har holdt, ifølge Reuters, og skal bidra til å stake ut veien mot bedre styresett, sikkerhet og utvikling i det krigsherjede landet.

Over 40 utenriksministre – blant dem USAs utenriksminister Hillary Clinton – og representanter fra 70 land vil delta på konferansen tirsdag, sammen med en rekke internasjonale organisasjoner og finansinstitusjoner.

Blir utfallet som president Hamid Karzai ønsker, vil klare forsikringer fra afghansk hold gi ham tilgang på en vesentlig større del av den økonomiske bistanden som er lovet de neste årene.

80 milliarder kroner

Til sammen er det gitt lovnader fra giverlandene om 13 milliarder dollar – over 80 milliarder kroner – over de neste fem årene. Karzai ønsker pengene frigitt, men giverlandene holder i økende grad tilbake på grunn av underslag og korrupsjon for flere milliarder kroner.

Norge er en betydelig økonomisk bidragsyter, med løfter om 750 millioner kroner hvert år fra 2008 til 2012. Rundt to tredeler av pengene blir kanalisert gjennom FN og andre organisasjoner, mens den resterende tredjedelen går direkte til regjeringen gjennom Det afghanske rekonstruksjonsfondet.

Også fra norsk hold stilles det forventninger til klare forpliktelser fra den afghanske regjeringen og en «afghanisering» av den videre prosessen.

Fredag kveld ble en norsk soldat såret i et granatangrep mot feltbasen i Ghowrmach i Nord-Afghanistan.

Fire norske soldater ble drept i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan 27. juni i år.

SISTE NYTT

Siste nytt