Hopp til innhold

– Urovekkende uforberedt før folkeavstemning

Verdenssamfunnet må overholde løftene sine og hjelpe Sudan med folkeavstemningen i januar. Hvis ikke kan det bryte ut borgerkrig igjen, sier en gruppe internasjonale organisasjoner.

Studenter i Khartoum demonstrerer for et samlet Sudan

Sudans president Omar Hassan al-Bashir pryder t-skjorten til denne studenten, som tirsdag demonstrerte for et samlet Sudan i Khartoum i Nord-Sudan. Men etter folkeavstemningen 9. januar 2011 kan landet bli delt.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / Reuters

– Tiden går raskt mot det som kan bli den viktigste datoen i moderne sudanesisk historie.

Det skriver 24 internasjonale humanitære organisasjoner og hjelpeorganisasjoner i en rapport.

Innbyggerne i Afrikas største land, arealmessig, skal bestemme om de skal dele landet eller ikke den 9. januar 2011.

I rapporten advarer organisasjonene mot at folkeavstemningen er urovekkende dårlig forberedt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sudan kan bli delt

Freds- og samarbeidsavtalen i Sudan fra 2005, Naivasha-avtalen, innebar slutten på mer enn to tiår med borgerkrig mellom nord og sør. Over to millioner mennesker har blitt drept som følge av konflikten.

Folkeavstemningen er et sentralt punkt i fredsavtalen. Sør-Sudan, et område med enorme mengder hittil uutnyttede naturressurser, kan få full uavhengighet. Alternativet er et fortsatt samlet Sudan.

I tillegg skal innbyggerne i den oljerike grenseregionen Abyei bestemme om de skal bli en del av det muslimske nordlige Sudan, eller gå sammen med det kristne og animistiske Sør-Sudan.

(Saken fortsetter under bildet)

Religiøse ledere i Sør-Sudan støtter uavhengighet

Den katolske biskopen Nikolas Oling (t.h.) snakker under en pressekonferanse i Juba i Sør-Sudan, sammen med biskop Paul Yugusuk (t.v.). Begge er medlemmer av en koalisjon av relgiøse ledere som ønsker uavhengighet for Sør-Sudan.

Foto: PETER MARTELL / Afp

– Kan bli krig igjen

– Freds- og samarbeidsavtalen har holdt Nord- og Sør-Sudan sammen og fått slutt på en av det 20. århundres mest dødelige konflikter, sier Osman Hummaida, sjef for African Centre for Justice and Peace Studies, en av organisasjonene bak rapporten.

– En mislykket folkeavstemning kan føre Sudan ut i borgerkrig igjen. Det internasjonale samfunnet må dra nytte av denne muligheten, og forsikre seg om at det blir frie og rettferdige valg, sier han.

En rekke organisasjoner har lovet å hjelpe Sudan med å overholde freds- og samarbeidsavtalen. Detter gjelder Intergovernmental Authority on Development (IGAD), Den afrikanske union (AU), EU, Den arabiske liga, FN, Storbritannia, USA og flere andre land.

Rapporten påpeker at de nå bare har seks måneder på seg, hvis de skal overholde løftet.

SISTE NYTT

Siste nytt