Hopp til innhold

Panama-diktator fikk 7 års fengsel

En fransk domstol har dømt Panamas tidligere president, Manuel Noriega, til fengsel i sju år for hvitvasking av narkotikapenger.

Manuel Antonio Noriega - arkivbilde fra 1989
Foto: Ap

Noriega har sittet fengslet i USA siden amerikanerne invaderte Panama i 1989.

40 års fengsel i USA

Den 76 år gamle generalen og eks-presidenten ble dømt til fengsel i 40 år i 1992, men ble løslatt etter 17 år og utlevert til Frankrike i april i år.

SE VIDEO: Noriegas advokat reagerte på utleveringen

Video Noriegas advokat reagerer på utlevering

Her var han allerede dømt i 1999 - uten at han var til stede - for hvitvasking av penger fra colombianske narkotikakarteller.

Noriega jobbet seg opp fra slummen til tops i Panamas forsvar i starten på 1980-tallet og holdt landet i et fast grep inntil den omdiskuterte invasjonen av amerikanske styrker i 1989.

USA var lei av å se landets president sende narkotika til USA - den samme presidenten hadde da stått på CIAs lønningsliste i flere år. Han ble tatt med til USA, stilt for retten og dømt.

Generalen og "Sjakalen"

Den strenge straffen ble redusert etter eksemplarisk oppførsel i fengselet. Men i stedet for å bli satt fri, ble generalen utlevert til Frankrike. Her har han sittet i samme fengsel som blant andre Ilich Ramirez Sanchez, også kjent som Carlos "Sjakalen" fra Panamas naboland Venezuela.

Også hjemlandet Panama har krevd Noriega utlevert. Der ble han dømt i absentia til 20 års fengsel for drap i 1995.

SE VIDEO: Noriega utlevert til Frankrike

Video Noriega utlevert til Frankrike